La un pas de o nouă tragedie. Cum a fost posibil incendiul de la spitalul din Slatina
România a fost la un pas de o nouă tragedie. În Slatina a fost activat planul roșu de intervenție după ce a izbucnit un incendiu violent în secția de psihiatrie a spitalului din localitate.
36 de suferinzi erau internați acolo, iar pe lângă sperietura groaznică, 6 dintre ei au fost intoxicați cu fum. În urma acestui nou episod, care arată cât de fragile sunt lucrurile în spitalele de la noi, președintele Klaus Iohannis a avertizat că este ”nevoie urgent de o reformă în sistemul medical”.
36 de pacienți erau în secția de psihiatrie din Slatina când clădirea unității medicale s-a umplut de fum. Într-un salon de la parter focul topea totul în jur. Pompieri și echipaje SMURD din patru județe au ajuns la intervenție.
Toată lumea s-a temut de o nouă tragedie într-un spital. Militarii au spart geamurile încăperii care ardea și au îndreptat furtunurile - din exterior - spre flăcări.
În același timp, toți pacienții au fost evacutati. Șase erau intoxicați cu fum. Ambulanțele SMURD i-au transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Județean Slatina. Un cadrul medical a avut și el nevoie de ajutor.
Anchetă internă pentru a se afla cum a ajuns bricheta la pacient
Luciana Rotaru, SMURD Dolj: "Starea pacienților este bună. Sunt mulți pacienți implicați, dar nu afectați. Unul dintre pacienți are un sindrom de regresie respiratorie".
Potrivit pompierilor, incendiul a pornit în izolatorul spitalului. Un pacient cu o afecțiune cronică aflat în sevraj se afla acolo. El ar fi folosit o brichetă.
Alin Băsăceanu, ISU Olt: "În interior se aflau foarte multe materiale combustibile, fapt care a dus la degajarea unei cantități mari de fum".
Oficialii spitalului au deschis o anchetă internă și urmează să stabilească exact cum s-a produs un asemena incident și cum pacientul a avut acces la o brichetă.
Dan Stana, manager Spitalul Județean Slatina: "Atunci când un pacient este introdus în izolator este verificat. Nu știm cum s-a produs asemenea eroare. Toți pacienții sunt verificați să nu aibă asupra lor materiale inflamabile".
Ministerul Sănătății a trimis acolo o comisie de anchetă. Se cer măsuri dure împotriva celor vinovați - care pot merge până la desfacerea contractului de muncă.
Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Sunt sigură că domnul manager va lua măsurile care se impun".
Incendii la spitale, în pandemie
De la începutul pandemiei, mai multe incendii au provocat victime în spitalele românești.
Prima dată în noiembrie, anul trecut. Zece pacienți au murit atunci în secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț. Medicul de gardă a suferit arsuri pe aproape 80 % din suprafața corpului. Încerca să salveze bolnavii.
O lună mai târziu, un pacient a murit în urma unui incendiu izbucnit la Spitalul de Psihiatrie Socola.
După doar câteva zile, doi pacienți și două cadre medicale s-au intoxicat cu monoxid de carbon în secția de psihiatrie a spitalului din Roman.
Focul a produs o nouă tragedie la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Au fost patru morți, dar ulterior numărul victimelor în rândul celor internați acolo cu COVID a trecut de 20.
Miercuri, președintele Klaus Iohannis a tras un nou semnal de alarmă.
Klaus Iohannis: "Este nevoie de reformă, trebuie să intervenim, trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure".
În cazul incendiului de la spitalul din Slatina cercetările se fac pentru distrugere și vătămare corporală din culpă. Urmărirea penală este însă in rem.