La un an de la cutremurele din Gorj, multe dintre clădirile publice avariate atunci nu sunt nici acum consolidate
La un an de la cutremurele din nordul județului Gorj multe dintre clădirile publice avariate atunci nu sunt nici acum consolidate.
Autoritățile au fonduri, dar s-au împotmolit în procedurile birocratice. Cel mai intens se lucrează acum la reabilitarea școlilor, mai ales că aici vor fi organizate anul acesta secții de votare.
Una dintre sălile emblematice din Gorj, Sala Maură din clădirea Palatului Administrativ, se strică văzând cu ochii. Praful de pe mobilă nu a mai fost şters, iar pe jos sunt resturile căzute în urmă cu un an. Au fost lăsate aşa, spun cei responsabili, din speranţa că se pot recupera bucăţi din tencuiala originală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Porumbeii și-au găsit adăpost în găurile apărute în tavan, deși clădirea este monument istoric.
Iulian Popescu – prefect de Gorj: ”Realist vorbind, nu cred că șantierul se va deschide anul acesta, dar sper că la începutul anului viitor lucrurile vor intra în linie dreaptă, se va deschide șantierul și să vedem clădirea reabilitată”.
Alte clădiri din Târgu Jiu, cu pereți fisurați sau tavane picate după cutremurul din 14 februarie 2023 așteaptă și ele să fie consolidate. Banii există, dar clădirile sunt monumente istorice, aşa că birocraţia este stufoasă.
Marcel Romanescu – primar Târgu Jiu: ”Urmează procedura de licitație, cred că de abia în vară avem condițiile necesare să reabilităm aceste clădiri aflate în patrimoniul Municipiului Târgu Jiu – după care, probabil, lucrările vor mai dura – vor mai dura”.
Lucrurile sunt similare şi în alte localități. La Arcani, biserica din centrul comunei este şi acum închisă din cauza fisurilor apărute în ziduri. Iar școala a fost demolată pentru a se ridica în loc o clădire nouă.
La Tismana, muncitorii lucrează de zor la trei școli.
Între timp, copiii din localitate fac naveta.
Valeria Neamțu – director Liceul Tehnologic Tismana: ”Lucrăm pe două schimburi, începem la 8 dimineața și terminăm la 7 seara, foarte mulți copii, suntem aproape 250 de copii și cadre didactice și este destul de greu, îi transportăm cu microbuzele școlare”.
În 13 februarie anul trecut s-a produs primul cutremur în zona Gorjului, de 5,2 pe scara Richter, iar a doua zi a fost înregistrat un altul, mai puternic: de 5,7. Institutul Național de Fizică a Pământului a numărat apoi sute de replici.