Majestatea Sa Regele Mihai a implinit 92 de ani. De la domnia Regelui-copil la viata traita in exil
Regele Mihai I implineste 92 de ani pe 25 octombrie, iar in ziua Sfintilor Mihail si Gavriil isi sarbatoreste public ziua de nastere, impreuna cu cea onomastica.
Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la Sinaia. A fost fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.
Prima domnie a MS Regelui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei.
Dupa venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930 si dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau, devenind din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.
In urma abdicarii tatalui sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.
In timpul razboiului, Regele i-a incurajat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici.
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste (greva regala fiind apogeul acestor incercari).
In cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1000 de tineri detinuti de comunisti.
Regele Mihai avea sa povesteasca ani mai tarziu, mai exact in 2007, intr-un interviu pentru New York Times, despre situatia tensionata existenta in Romania in perioada 1946-1947.
Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi amenintat cu un pistol si cu santajul ca urma sa execute 1.000 de detinuti studenti daca nu abdica.
In interviul respectiv, Mihai rememoreaza evenimentele: "A fost santaj. Mi-au spus "Daca nu semnezi imediat, suntem obligati - de ce obligati, nu stiu - sa ucidem peste 1.000 de studenti pe care-i aveau in puscarie".
Viata dupa abdicare
In iunie 1948 s-a casatorit cu printesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscuta si sub numele de regina Ana a Romaniei, cu care are cinci fiice.
Autoritatile romane comuniste i-au retras cetatenia romana in acelasi an. Pana la sfarsitul anului 1948, cei doi au locuit la Vila Sparta langa Florenta, locuinta reginei-mama Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naste prima fiica, principesa Margareta.
Tot la Lausanne se nasc principesele Elena, in 1951, si Irina, in 1953. Intre timp, familia se stabileste in Marea Britanie, unde va locui timp de sase ani, pana in 1956, la Bramshill House in Hampshire si la Ayot St-Lawrence, in Hertfordshire.
Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au infiintat o ferma de pui si au construit un mic atelier de tamplarie.
Regele a pastrat inca de atunci legatura cu evenimentele din tara, primind saptamanal rapoarte, analize si noutati de la generalul Lazar, pe care il vedea in fiecare saptamana la Londra.
De asemenea, familia a pastrat contacte stranse cu familia regala britanica, in special cu regina Elisabeta a II-a si cu principesa Marina, ducesa de Kent.
Regele, Regina si principesele s-au intors in Elvetia in 1956, dupa o scurta sedere de trei luni la Vila Sparta.
Regele Mihai semnase un contract cu compania aeriana Lear Jets and Co, la Geneva. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Geneva, la cativa kilometri de orasul Geneva.
Aici au locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.
Principesa Sofia s-a nascut la Atena, in 1957, iar principesa Maria la Copenhaga, in 1964. In anul 1958 Regele a oprit colaborarea cu Lear, iar un an mai tarziu, in 1959, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate numita Metravel.
Compania a functionat bine pana in 1964, producand elemente pentru calea ferata si sisteme de alarma si vanzand avioane de ocazie. Dupa cinci ani, presiunea concurentei devenise prea mare, asa ca Regele si cei doi asociati au decis sa vanda compania.
Regele a urmat, de asemenea, cursuri de broker la Bursa din Wall Street. A patronat fara succese notabile Comitetul National Roman, un grup care avea drept scop apararea intereselor romanesti in Occident, prezentat uneori ca guvern roman in exil, dar caruia democratiile occidentale nu i-au recunoscut niciodata acest caracter.
La 25 decembrie 1990, Mihai I, insotit de mai multi membri ai familiei regale, soseste pe aeroportul Otopeni si intra in tara cu un pasaport diplomatic danez, obtinand o viza pentru 24 ore pentru a merge la Manastirea Curtea de Arges, unde voia sa se reculeaga la mormintele antecesorilor sai regali si sa asiste la slujba religioasa de Craciun.
Insa, in drum spre Curtea de Arges, Regele si insoțitorii sai sunt opriti de un baraj al Politiei, condusi din nou la aeroport si obligati sa paraseasca tara.
In 1992, la trei ani dupa Revolutia Romana din 1989 prin care a fost inlaturat guvernul comunist, noul guvern roman i-a permis regelui Mihai sa revina in tara pentru a participa la praznuirea Sf. Pasti.
Regele a fost intampinat de populatie cu simpatie.
In Bucuresti, peste un milion de persoane au iesit in strada pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a ingrijorat guvernul presedintelui Ion Iliescu, regelui interzicandu-i-se accesul in Romania pentru urmatorii cinci ani.
In 1997, dupa infrangerea electorala a lui Iliescu de catre presedintele Emil Constantinescu, Romania i-a reactivat regelui Mihai cetatenia romana si i-a permis sa isi reviziteze propria tara.
Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia.
Copiii regelui Mihai: Margareta (Margareta de Romania-Duda) (nascuta in 1949) Elena (Helen Nixon McAteer) (nascuta in 1950) Irina (nascuta in 1953) Sofia (nascuta in 1957) Maria (nascuta in 1964).