Majestatea Sa Regele Mihai a implinit 92 de ani. De la domnia Regelui-copil la viata traita in exil

×
Codul embed a fost copiat

Regele Mihai I implineste 92 de ani pe 25 octombrie, iar in ziua Sfintilor Mihail si Gavriil isi sarbatoreste public ziua de nastere, impreuna cu cea onomastica.

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la Sinaia. A fost fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.

Prima domnie a MS Regelui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei.

Dupa venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930 si dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau, devenind din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In urma abdicarii tatalui sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

In timpul razboiului, Regele i-a incurajat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste (greva regala fiind apogeul acestor incercari).

In cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1000 de tineri detinuti de comunisti.

Regele Mihai avea sa povesteasca ani mai tarziu, mai exact in 2007, intr-un interviu pentru New York Times, despre situatia tensionata existenta in Romania in perioada 1946-1947.

Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi amenintat cu un pistol si cu santajul ca urma sa execute 1.000 de detinuti studenti daca nu abdica.

In interviul respectiv, Mihai rememoreaza evenimentele: "A fost santaj. Mi-au spus "Daca nu semnezi imediat, suntem obligati - de ce obligati, nu stiu - sa ucidem peste 1.000 de studenti pe care-i aveau in puscarie".

Viata dupa abdicare

In iunie 1948 s-a casatorit cu printesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscuta si sub numele de regina Ana a Romaniei, cu care are cinci fiice.

Autoritatile romane comuniste i-au retras cetatenia romana in acelasi an. Pana la sfarsitul anului 1948, cei doi au locuit la Vila Sparta langa Florenta, locuinta reginei-mama Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naste prima fiica, principesa Margareta.

Tot la Lausanne se nasc principesele Elena, in 1951, si Irina, in 1953. Intre timp, familia se stabileste in Marea Britanie, unde va locui timp de sase ani, pana in 1956, la Bramshill House in Hampshire si la Ayot St-Lawrence, in Hertfordshire.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au infiintat o ferma de pui si au construit un mic atelier de tamplarie.

Regele a pastrat inca de atunci legatura cu evenimentele din tara, primind saptamanal rapoarte, analize si noutati de la generalul Lazar, pe care il vedea in fiecare saptamana la Londra.

De asemenea, familia a pastrat contacte stranse cu familia regala britanica, in special cu regina Elisabeta a II-a si cu principesa Marina, ducesa de Kent.

Regele, Regina si principesele s-au intors in Elvetia in 1956, dupa o scurta sedere de trei luni la Vila Sparta.

Regele Mihai semnase un contract cu compania aeriana Lear Jets and Co, la Geneva. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Geneva, la cativa kilometri de orasul Geneva.

Aici au locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

Principesa Sofia s-a nascut la Atena, in 1957, iar principesa Maria la Copenhaga, in 1964. In anul 1958 Regele a oprit colaborarea cu Lear, iar un an mai tarziu, in 1959, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate numita Metravel.

Compania a functionat bine pana in 1964, producand elemente pentru calea ferata si sisteme de alarma si vanzand avioane de ocazie. Dupa cinci ani, presiunea concurentei devenise prea mare, asa ca Regele si cei doi asociati au decis sa vanda compania.

Regele a urmat, de asemenea, cursuri de broker la Bursa din Wall Street. A patronat fara succese notabile Comitetul National Roman, un grup care avea drept scop apararea intereselor romanesti in Occident, prezentat uneori ca guvern roman in exil, dar caruia democratiile occidentale nu i-au recunoscut niciodata acest caracter.

La 25 decembrie 1990, Mihai I, insotit de mai multi membri ai familiei regale, soseste pe aeroportul Otopeni si intra in tara cu un pasaport diplomatic danez, obtinand o viza pentru 24 ore pentru a merge la Manastirea Curtea de Arges, unde voia sa se reculeaga la mormintele antecesorilor sai regali si sa asiste la slujba religioasa de Craciun.

Insa, in drum spre Curtea de Arges, Regele si insoțitorii sai sunt opriti de un baraj al Politiei, condusi din nou la aeroport si obligati sa paraseasca tara.

In 1992, la trei ani dupa Revolutia Romana din 1989 prin care a fost inlaturat guvernul comunist, noul guvern roman i-a permis regelui Mihai sa revina in tara pentru a participa la praznuirea Sf. Pasti.

Regele a fost intampinat de populatie cu simpatie.

In Bucuresti, peste un milion de persoane au iesit in strada pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a ingrijorat guvernul presedintelui Ion Iliescu, regelui interzicandu-i-se accesul in Romania pentru urmatorii cinci ani.

In 1997, dupa infrangerea electorala a lui Iliescu de catre presedintele Emil Constantinescu, Romania i-a reactivat regelui Mihai cetatenia romana si i-a permis sa isi reviziteze propria tara.

Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia.

Copiii regelui Mihai: Margareta (Margareta de Romania-Duda) (nascuta in 1949) Elena (Helen Nixon McAteer) (nascuta in 1950) Irina (nascuta in 1953) Sofia (nascuta in 1957) Maria (nascuta in 1964).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
SURSE: Discipolul lui Gregorian Bivolaru, săltat de polițiști după ce a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual
SURSE: Discipolul lui Gregorian Bivolaru, săltat de polițiști după ce a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual

Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. Ar fi vorba despre Eugen Mirtz, discipol al lui Gregorian Bivolaru, conform surselor Știrile PROTV.

„Nu au vrut”. Reacția halucinantă a medicilor când o mamă și-a dus bebelușul la spital, cu probleme grave. Fetița a murit
„Nu au vrut”. Reacția halucinantă a medicilor când o mamă și-a dus bebelușul la spital, cu probleme grave. Fetița a murit

O fetiţă de nici doi ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania.

Isterie în București din cauza ploii sahariene. „Nu-mi vine să cred cum mi-am găsit mașina”
Isterie în București din cauza ploii sahariene. „Nu-mi vine să cred cum mi-am găsit mașina”

Liniștea nu s-a așternut peste spălătoriile auto din București odată cu venirea serii. Au fost cozi uriașe până târziu în noapte, pentru că șoferii au ținut morțiș să scape de noroiul așezat pe mașini.  

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.