Ancheta in cazul spectacolului Faust. Un psiholog sustine ca fetitele care o joaca pe Margareta sunt supuse unui abuz sexual
Masura curioasa luata de Directia pentru Protectia Copilului Sibiu, care a inceput o ancheta in cazul unor fetite care au intre 8 si 14 ani.
Acestea au fosta selectate in distributia piesei "Faust", in regia lui Silviu Purcarete, un adevarat succes pe scenele romanesti si internationale. Doar ca un psiholog a sesizat autoritatile ca anumite scene din spectacol ar contine acte de abuz sexual si emotional asupra copilelor, chiar daca parintii lor si-au dat acordul. ''Faust' este interzisa minorilor sub 16 ani.
Copilele, sustine el, sunt nevoite sa asiste la scene erotice si violente, in care apar oameni goi - ceea ce face ca piesa sa fie nerecomandata minorilor sub 16 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conducerea Teatrului din Sibiu, unde se joaca Faust, se apara, in vreme ce Directia pentru Protectia Copilului face verificari.
Piesa regizata de Silviu Purcarete transpune grandios drama lui Goethe in care Faust isi vinde sufletul diavolului pentru a gusta fericirea. El seduce o copila nevinovata, care va sfarsi tragic.
Spectacolul a avut premiera in 2007 si zecile de reprezentatii ce au urmat au entuziasmat publicul si criticii din intreaga lume. Abia acum un psiholog spune ca rolul Margaretei este interpretat de cateva copile care asista la scene ingrozitoare, ce depasesc cu siguranta capacitatea lor de intelegere.
Mihai Copaceanu, psiholog: Fetitele sunt implicate pe scena in comportamente si gesturi cu character explicit sexual si chiar unele cu forma de violenta. Abuz sexual inseamna nu doar abuzarea fizica
Psihologul a sesizat Directia pentru Protectia Copilului si si-a spus public parerea, declansand o adevarata dezbatere. Actorii Teatrului National Sibiu se considera jigniti de modul in care se pune problema.
Ofelia Popi, actrita: Eu Mefisto am manile pline de sange, nu reprezinta viol. Reprezinta altceva. Cand eu am manile pline de sange, inainte de asta, fetitele si cu mine ne jucam de-a prinselea, ele lesina si raman pe podea si cu ochii inchisi si nici macar nu vad manile mele.
De la premiera si pana acum, pe scena au aparut 4 generatii de fete care au intepretat-o pe Margareta.
Constantin Chiriac, directorul Teatrului: Fetele care au venit nu sunt luate de pe strada, a fost un casting foarte serios unde parintii au participat, unde si-au dat acordul, unde a fost consiliere. Niciodata nu s-a intamplat ca ele sa participle in calitate de spactatoare la tot spectacolul.
Ana Maria Teleius, alta Margareta: "Nu am simtit vreodata ca suntem abuzate sau terorizate sayu mai stiu eu ce s-a mai scris. A fost o experienta placuta, o joaca, ne-am distrat, am vazut asta ca pe ceva frumos, nu cum se vede din exterior"
Petra Teleus, alta Margareta: "De la 12 ani am inceput, eram inca in scoala generala si afopst una diontre cele mai frumoas experiente pe care le-am trait. "
Cea mai varstnica dintre "Margarete" a ales deja o cariera in teatru.
Tania Anastof, actrita: "Din punctul meu de vedere nu am fost abuzata, nu am fost "violate". E o placere, sunt actrita si asta a fost momentul in care mi-am dorit sa fiu actrita. Sa bucur publicul sis a traiasca un amalgam de sentimente."
Beatrice Munteanu, purtator de cuvant DGASPC Sibiu:"DGASPC a intreprins demersurile necesare. Vom vedea daca au fost sau nu incalcate drepturile copilului."
Directia pentru Protectia Copilului a cerut conducerii teatrului sa prezinte toate documentele privind colaborarea cu micile artiste care apar in Faust si urmeaza sa stabileasca daca acestea au fost supuse unui abuz.
Sursa: Pro TV
Etichete: abuz sexual, scandal, piese de teatru, faust, silviu purcarete,
Dată publicare:
27-05-2016 18:22