La 2 ani dupa tragedia din lacul Siutghiol, autoritatile au un plan pentru a preveni astfel de situatii. Cum a fost testat
La aproape 2 ani de la prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol din Mamaia, cand 4 oameni si-au pierdut viata, autoritatile au reusit abia acum sa puna la punct un sistem eficient de salvare in astfel de cazuri.
Sunt implicate institutii ale statului, dar si companii particulare aeriene, specializate in acest tip de interventii. Vineri a fost efectuat un exercitiu in dreptul statiunii Venus, la care au participat pompieri, salvatori privati - cu un elicopter- , medici si nave de salvare.
Potrivit scenariului, un avion de mici dimensiuni, cu zece pasageri la bord, s-a prabusit in apropierea tarmului in dreptul statiunii Venus, iar epava pluteste in deriva. Imediat dupa primirea apelului de urgenta, echiaje ale Agentiei de salvare de vieti omenesti pe mare, precum si un elicopter privat cu salvatori la bord, a fost directionat in zona pentru recuperarea victimelor.
La interventie au participat si doi specialisti britanici in operatiuni de salvare pe mare. Interventia a fost efectuata in conditii extreme de vant si temperaturi scazute. Intr-o situatie reala, spun participantii la exercitiu, victimele nu ar rezista mai mult de o ora in apa care nu are decat 4-5 grade.
In urma cu trei ani, un elicopter SMURD s-a prabusit in conditii similare in apele lacului Siutghiol. Patru membri ai echipajului au sfarsit atunci cumplit, inainte ca echipele de interventie sa ajunga la locul accidentului, intr-o operatiune de salvare cu multe erori. Abia dupa sase ore, autoritatile, depasite de situatie, au solicitat ajutorul unei echipe private de salvare aeriana, insa era deja mult prea tarziu.
Pana in urma cu jumatate de an acest timp de interventie pe mare se realiza de pe mal cu ambarcatiuni usoare sau cu nave ale Agentiei de salvare de vieti omenesti pe mare.
Pentru ca in acest moment autoritatile statului nu detin un elicopter si personal specializat in salvarea pe mare Autoritatea Navala Romana a semnat un protocol de colaborare cu o firma privata. In cazul unei interventii de acest tip, primul care va ajunge la locul accidentului va fi elicopterul cu echipaj specializat in recuperarea din aer a victimelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, elicopter, smurd, avion, exercitiu, salvare, venus, tragedie, siutghiol,
Dată publicare:
09-12-2016 16:51