La 11 zile de la protest, Jandarmeria a identificat doar 10 militari care au fost violenți

Ultimul update: Marti 21 August 2018 19:57
Data publicarii: Marti 21 August 2018 18:17
Categorie: Actualitate

Şefii Jandarmeriei Române sunt gata să îi denunţe la Parchetul Militar pe membrii forţelor de ordine care au lovit nejustificat protestări.

Până acum, au identificat doar 10 asemenea militari, cu unul mai puţin decât cei care reclamă în premieră că au fost, la rândul lor, victime ale violentelor din Piaţa Victoriei. Şi tot ca o noutate, jandarmii vor ca toţi cei care au instigat manifestanţii împotriva forţelor de ordine să fie cercetaţi penal.

Carmen Dan, Ministru de Interne: ''Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar".

Carmen Dan susţine că 10 jandarmi s-au purtat ca nişte huligani cu manifestanţii din Piaţa Victoriei. Doar ataţi au reuşit să identifice cei din corpul de control al ministrului de Interne.

În schimb, alţi 11 jandarmi s-au prezentat la Parchet şi au depus plângere penală pentru că ar fi fost agresaţi. Este pentru prima dată când militari ai unei forţe de intervenţie, aflată în misiune, se consideră victime ale celor pe care i-au evacuat din piaţă.

Jandarmii îi denunţă oficial nu doar pe protestatarii violenţi care au făcut victime în rândul forţelor de ordine, ci şi pe cei care au făcut apeluri publice din piaţa îndreptate împotriva lor. Aşa că cer Parchetului de sector să îi cerceteze pentru instigare publică şi incitare la ură şi discriminare.

O a treia anchetă, cea deschisă de Parchetul Militar, a strâns până acum nu mai puţin de 385 plângeri ale participanţilor la miting care susţin că au fost fie loviţi, fie gazaţi cu substanțe lacrimogene deşi nu au fost violenţi.

Alexandrina Rotaru, care a venit din Suedia pentru a participa la protest, a dat o declaraţie marți în fața anchetatorilor.

Alexandrina Rotaru, învățătoare Suedia: ''Am inhalat gaze şi acestea mi-au provocat tuse, usturimi în ochi, înţepături în ochi, în gât şi în nas. Am fost întâmpinați de jandarmi înarmați ca pentru lupta''.

Iar numărul celor care se consideră victime colaterale ale Jandarmeriei va creşte în următoarele zile.

Doru Oprea este unul dintre ei. A fost internat timp de o săptămână la spitalul Universitar unde, spune el, doctorii i-au scos o bucată de grenadă cu gaze lacrimogene, din picior.

Doru Oprea: "Bucăţile de culoare neagră, despre care bărbatul din Timişoara susţine că i le-au extras medicii din picior, sunt resturi de cauciuc din învelişul grenadelor, confirmă surse din Jandarmerie, însă oficial niciun reprezentant al instituţiei nu îşi asuma acest lucru."

Alexandru Dinica - subofiţer tehnic: "Am văzut acele poze cu un tânăr care are o rană la picior. Lucrez din '91 în branşă şi vă spun că nu e provocată de armamentul pe care îl folosim."

Doru insistă că a fost rănit în Piaţa Victoriei. Bărbatul are acum încă o problmea. La câteva ore de la externare,
s-a simţit rău şi a mers să-şi facă analazie. A aflat că este infectat cu klebsiela, o baterie intraspitaliceasca pe care crede că a luat-o din spitalul Municipal.

Acum omul sta izolat pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe ceilalţi din familie. Reprezentanţii Spitalului Universitar au declarat că această infecţie a apărut în urma tratamentului cu antibiotice de care a beneficiat bolnavul în timpul internării. Spitalul a deschis totuşi o anchetă epidemiologica în secţia de chirurgie plastică în care a fost internat bărbatul.

PNL vrea să îl cheme la audieri pe prefectul Capitalei. Moțiune împotriva ministrului Carmen Dan
PNL vrea să îl cheme la audieri pe prefectul Capitalei. Moțiune împotriva ministrului Carmen Dan
VIDEO PROTVPLUS.RO
magazin bucuresti
Ce se va construi în locul celebrului Magazin București. Lucrarea va costa 6 milioane €
Cât au plătit cei 15000 de cetățeni moldoveni pentru a primi viză de flotant la 3 adrese din București
Ținuta purtată de Carmen Iohannis la ziua prințului Charles. Cât a costat rochia
Un inspector Antidrog a sărit pe geam în timp ce era audiat pentru un furt
Eroii Armatei Române, lăsaţi fără pensii. "Ne-au dat afară fără nimic"
Gest disperat al unui şofer de troleibuz, exasperat de gropile din Târgu Jiu
ursi
Mecanic de locomotivă devenit erou. Ce a făcut când 2 urși au apărut în fața trenului
Un fotograf din Timișoara chema minore la petreceri în casa sa, apoi le droga. Cum s-a aflat totul
Avertisment înainte de Black Friday 2018. La ce trebuie să fie atenți cei care vor să beneficieze de reduceri
Situaţie halucinantă în judeţul Dâmboviţa. Localitatea care nu are nicio trecere de pietoni
A vrut să-și oblige iubitul să o ceară de soție și s-a dus la Poliție. Ce a urmat apoi este uluitor
"O să mor, te iubesc”. Răspunsul soţului la mesajul transmis de soţie din mijlocul unui incendiu din California a salvat-o