Rusia este dispusă să reia negocierile de pace, dar inițiativa de a le continua este a Ucrainei, a spus principalul negociator al Kremlinului.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Un răspuns tranşant a venit din partea Kievului: guvernul ucrainean va refuza să semneze orice acord de încetare a focului care implică cedarea de teritorii către Rusia. Între timp, Moscova vrea o victorie majoră pe frontul din estul Ucrainei.

A fost din nou o noapte cu bombardamente asupra Ucrainei. Rusia a lansat atacuri cu artilerie și rachete în regiunea Donbas, încercând să extindă teritoriul pe care separatiștii susținuți de Moscova îl dețin din 2014.

În direcţia Doneţk, forţele Kremlinului încearcă să spargă apărarea trupelor ucrainene şi să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk.

Alex Crawford, Sky News: „Oraşul Soledar a fost lovit cu înverşunare în ultimele 48-72 de ore. Aici a fost unul dintre bombardamentele majore. Această clădire era un sanatoriu. A fost distrusă în totalitate. După cum vedeţi, în acelaşi loc au fost mai multe atacuri. Această clădire uriaşă nu este singura care a fost distrusă, totul în jur a avut de suferit de pe urma exploziilor dramatice”.

Rușii vor să captureze orașele Slovyansk şi Severodoneţk

Președintele Zelenski a recunoscut că situația rămâne "extrem de dificilă" în estul Ucrainei, din cauza eforturilor Rusiei de a încerca să captureze orașele Slovyansk şi Severodoneţk.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Astăzi, între 50 şi 100 de oameni pot muri în ţara noastră în zona cea mai grea, în est. Ei ne apără statul și independența, despre care vorbește toată lumea pe mapamond”.

Declaratia a fost facuta la în timpul unei întâlniri cu preşedintele Poloniei.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: „Din păcate, în Europa au apărut voci îngrijorătoare care au spus că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său. Numai Ucraina are dreptul să decidă pentru ea însăși”.

Andrzej Duda s-a adresat parlamentului ucrainean, fiind primul lider străin care a rostit un discurs în Rada Supremă de la Kiev, de la începutul invaziei ruse.

Tot mai multe mesaje anti-Putin în Rusia

La Mariupol, forțele ruse care controlează zona au început să ceară permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ucrainean ocupat. Mai mult, un consilier al primarului a avertizat că deportările de civili din orașul Mariupol în alte teritorii controlate de Rusia sunt în creştere.

În Rusia, însă, apar noi semne că populația este împotriva războiului din Ucraina. După ce spectatorii de la un concert din Sankt Petersburg au scandat sloganuri anti-război, o elevă a venit cu un mesaj anti-Putin chiar la o festivitate școlară.

Imediat după încheierea festivităţii, eleva a fost obligată să îşi ceară iertare pentru această "ieşire", iar autorităţile au anunţat o anchetă în cadrul şcolii.

Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina şi dă vina pe oficialii ucraineni pentru blocarea discuțiilor. Oficialii de la Kiev rămân fermi pe poziţii.

Efectele invaziei Rusiei asupra Ucrainei asupra securităţii întregii lumi au fost aduse în discuţie de preşedintele Statelor Unite la întalnirea cu oficialii din Japonia.

Biden a declarat că dacă Taiwanul ar ajunge în situaţia Ucrainei, Statele Unite sunt pregătite să folosească forţa armată. Totuşi, Biden nu crede că Beijingul ar recurge la un atac asupra insulei autonome Taiwan.