Kovesi: "Fiecare zi e un risc major pentru justitie". Metoda prin care vor putea scapa nepedepsiti coruptii de acum inainte
Procurorul-sef al DNA afirma ca, incepand de azi-noapte, ”fiecare zi este un risc major pentru sistemul de justitie”, care se poate trezi in orice dimineata cu modificarea competentelor, a procedurilor, a statutului magistratilor.
Kovesi a precizat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca proiectele Guvernului au fost trimise la CSM pentru a se da un aviz, iar in cadrul acestei proceduri a primit si DNA, marti seara, in jurul orei 19.00, proiectul de OUG pentru a da un punct de vedere. ”In timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptata de Guvernul Romaniei aceasta ordonanta de urgenta, care din perspectiva noastra aduce modificari extrem de grave, iar lupta anticoruptie va fi lipsita de relevanta, daca ea isi va produce in totalitate efectele”, a continuat Kovesi.
Intrebata daca are vreo explicatie de ce ordonanta a fost adoptata azi-noapte, desi a fost cerut un punct de vedere pentru miercuri dimineata, procurorul-sef al DNA a raspuns: ”E foarte greu de explicat urgenta. (...) In ce consta urgenta? Deciziile CCR la care se face trimitere in nota de fundamentare nu au nicio legatura cu modificarile privind pedeapsa, cu modificarile privind favorizarea infractorului, cu modificarile care prevad ca pentru oamenii care adopta sau emit sau aproba acte normative nu vor mai raspunde penal. Nu este niciun fel de legatura”.
”Este revoltator sa ceri un punct de vedere de la tot sistemul judiciar (...) si ne trezim in toiul noptii sa apara aceasta OUG”, a subliniat Kovesi. Ea a sustinut ca, ”practic, fiecare zi incepand de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justitie”. ”In fiecare dimineata ne putem trezi ca sunt modificate competente, ca sunt modificate proceduri, ca se poate modifica statutul magistratilor, ca nu mai avem niciun fel de prerogativa”, a continuat ea.
Kovesi a precizat ca a convocat miercuri Colegiul de conducere al DNA pentru a analiza riscurile intrarii in vigoare a OUG si efectele directe asupra fiecarui dosar.
Sefa DNA a sustinut ca este o ordonanta ”cu dedicatie”, pentru ca prin se urmareste exonerarea de raspunderea penala a tuturor functionarilor publici de rang inalt si mediu, membri ai Guvernului, membri ai administratiei locale si care sunt abilitati sa emita, sa adopte sau sa aprobe legi, ordonante ale Guvernului, regulamente, ordine ale ministerelor sau decizii ale organelor administrative locale, pentru ca legea a fost modificata si se prevede notiunea de ”act normativ”. ”Orice act normativ, nu doar lege sau ordonanta. Deci, o hotarare de consiliu local sau HG prin care functionarii emit aceste acte normative si produc prejudicii nu vor putea fi investigati”, a completat Kovesi.
”Aceste modificari vor influenta decisiv investigarea actiunilor de abuz in serviciu, dar vor influenta decisiv si toate dosarele care s-au facut pana in prezent, in care statul a investit si resursa financiara si resursa materiala. Este extrem de important sa inteleaga oamenii si toti cei care participa la procesul legislativ ca dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu pentru tot ceea ce inseamna infractiuni care produc prejudicii pana la 200.000 de lei nu vor mai putea fi pedepsite”, a mai explicat sefa DNA.
Ea a dat si un exemplu in privinta consecintelor OUG: ”Daca la un spital, un manager de spital avea la dispozitie 3 miliarde de lei sa cumpere medicamente, acesta sa imparta acea suma in sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitatie sa le dea cui doreste - familiei sale, prietenilor sai, la ce firma doreste el, in ce modalitate doreste, prin achizitie directa fara nicio procedura, la preturi supraevaluate pentru ca nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de fapta”.
Sursa: News.ro
Etichete: dna, dosare, Laura Codruta Kovesi, procurori, oug,
Dată publicare:
01-02-2017 11:08