Iohannis, despre apelul a 12 țări cu privire la Legile Justiției: „Au perfectă dreptate”. VIDEO


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 28 Iunie 2018 15:30
Categorie: Stiri actuale
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, joi, la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Astfel, șeful statului a făcut referire la declarația comună a 12 state privind modificarea Legilor Justiției.

Declarațiile președintelui Iohannis:

 „Începem astăzi o sesiune complicată. Avem o agendă foarte bogată, cu teme care ne interesează foarte mult. A revenit tema migrației, este extrem de dezbătută, dar și PESCO. Avem teme deja cunoscute, precum Brexitul, vom discuta despre buget. Avem și o discuție legată de zona euro și de faimosul buget al zonei euro și multe alte teme care sunt pe agenda noastră astăzi și mâine”, a spus președintele Iohannis.

„Un buget al zonei euro în sine nu este problematic, dacă nu se creează o nouă falie între zona euro și cea non-euro. Acest buget prevede fonduri și pentru zona țărilor non-euro, dar dacă se prelungește falia, s-ar putea să fie mai multe discuții. Astăzi vom avea o discuție, fiindcă sunt foarte multe propuneri și multe dintre ele se contrazic. Noi dorim o soluție care întărește controlul asupra migrației. Migrația trebuie să fie controlată; trebuie să dirijăm întregul flux migratoriu, să întregistrăm toți migranții. Sigur, și chestiunea unor centre de primire în afara Europei s-a mai discutat. Soluții ar fi, dar că trebuie să ne hotărâm odată pentru totdeauna ce vom face, pentru că migrația va continua.

Președintele Iohannis a vorbit și despre declarația comună a  12 țări, printre care și SUA, care au făcut apel la România să ia în considerare „potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală": „Au perfectă dreptate. Legile Justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție. Aceste atenționări sunt lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme și le spun mulți români.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda discuţiilor Consiliului European se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii. Totodată, vor fi abordate ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Cu privire la politica europeană de apărare, preşedintele Iohannis se va referi la importanţa cooperării structurate permanente (PESCO), salutând progresele înregistrate, în special cele din domeniul mobilităţii militare şi ameninţărilor cibernetice. De asemenea, şeful statului va exprima sprijinul României pentru iniţiativele dezvoltate de NATO şi UE, destinate îmbunătăţirii mobilităţii militare, şi va reitera susţinerea pentru intensificarea cooperării dintre UE şi NATO.

Apelul a 12 țări occidentale privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală

12 țări occidentale au făcut, joi, apel la „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei”.

Mesajul, intitulat „Importante ţări partenere fac apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”, îndeamnă „toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.

Declarația transmisă de oficiali ai Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii:

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale.

Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor.

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.

Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziţia exprimată joi de cele 12 state partenere.

„Recunoaşterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient arată, încă o dată, eforturile pe care instituţiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii şi a angajamentelor României, atât în cadru european, cât şi în cadru internaţional. Reiterăm că instituţiile statului au un dialog permanent şi transparent cu instituţiile europene şi internaţionale inclusiv pe legile Justiţiei, în vederea facilitării unei cooperări internaţionale eficiente şi respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internaţional", precizează diplomația de la București.

Potrivit sursei citate, „procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii".

„Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament şi respectiv promulgarea de către preşedintele României. Subliniem că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate prin programul de guvernare 2018 - 2020", a mai transmis MAE.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
loto
Loto 6/49, 16 iunie 2019. Numerele extrase duminică
La prânz caniculă, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor
Importăm zeci de mii de tone de pește, de 210 milioane €. Felurile preferate ale românilor
Doi adolescenți au fost electrocutați, duminică, pe podul CFR din Herăstrău
Poliţist din Timiş, lovit cu piciorul de un bărbat încătuşat. De ce fusese oprit în trafic
Un șofer român de TIR, erou în Italia. Cum a salvat un tânăr de la sinucidere. VIDEO
protest cotroceni
Câțiva pensionari cer eliberearea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Greșeala care i-a fost fatală unui motociclist din Alba. Cum a fost găsit de polițiști
Cine este Zuzana Caputova, prima femeie președinte a Slovaciei. Nu are experiență politică
Lacul Bicaz, loc de întrecere cu caiacul. Cursa de 20 de km, încheiată în 4 ore
Trafic blocat pe Autostrada Soarelui. Patru mașini, implicate într-un accident
Statui însuflețite, într-un parc din Capitală. Artiștii care au întruchipat eroi