Premierul Victor Ponta: "Romania finalizeaza scutul antiracheta. In serialul House of Cards, Rusia cere oprirea scutului"
Cele doua centre de comanda si control ale NATO din Romania vor fi amplasate in Bucuresti. Primul va functiona din 2016, iar cel de-al doilea din 2018.
Tot atunci armata va mai primi 2% din produsul intern brut. Premierul a anuntat inclusiv ca scutul anti-racheta de la Deveselu ar trebui sa fie gata anul acesta, dar si ca a fost surprins sa vada ca subiectul este abordat in celebrul serial de televiziune ''House of Cards".
Cu intarziere si pe bucati, armata se pune la punct. Ministrul Dusa s-a laudat marti cu investitiile facute in 2014. Au cumparat sapte avioane C27 Spartan, s-a platit prima transa pentru cele opt supersonice F16, au fost trimisi primii piloti sa se antreneze in Portugalia, iar Romania a sustinut financiar organizarea unor exercitii multiantionale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt doar o parte din obligatiile pe care tara noastra le are in cadrul NATO si pe care ar trebui sa le onoreze. In 2015, sunt deja in derulare o serie de operatiuni printre care survolarea spatiului aerian romanesc cu avioane AWACS si noi misiuni de politie aeriana.
Lor li se adauga amplasarea a doua centre NATO de comanda si control in Romania.
"Aceste doua comandamente vor functiona in Bucuresti, si cel NFIU, si cel de divizie. Rolul lor va fi de legatura intre fortele nationale si cele NATO, indeplinind functiile de comanda si control in situatia in care se impune dislocarea noii forte de reactie rapida a Aliantei", a spus ministrul Apararii, Mircea Dusa.
Comandamentele denumite NFIU, adica Unitati de Integrare a Fortelor Nato, vor fi compuse din militari experti in comunicatii, logistica sau operatiuni, care vor planifica misiunile in timp de razboi, astfel incat trupele de interventie ale NATO sa fie pregatite in maximum 48 de ore.
Si lista continua cu Scutul Balistic de la Deveselu, care ar trebui sa fie si el gata anul acesta, potrivit premierului Victor Ponta.
"Cel mai urmarit serial, fictiune politica in acest moment in America, 'House of Cards', are un moment cand presedintele SUA il primeste pe presedintele Rusiei la Casa Alba...", si-a amintit Victor Ponta.
Dialog "House of Cards"
"Vladimir Putin: Din Polonia si pana in UK, vreau ca tot sistemul antiracheta sa dispara!
Presedintele SUA: Dar stii ca e acolo pentru aparare impotriva Coreei de Nord si a Iranului.
Vladimir Putin: E mai aproape de granitele mele decat de ale lor.
Presedintele SUA: Eu iti cer prezenta a cateva mii de trupe in Valea Iordanului, iar tu imi ceri sa dezactivez intreg sistemul de aparare al Europei?
Vladimir Putin: Ceea ce imi ceri tu de fapt e prezenta fortelor americane chiar la sud de Caucaz. Cred ca ai un plan strategic.
Presedintele SUA: E vorba de stabilitatea regiunii.
Vladimir Putin: Incerci sa-ti consolidezi influenta in regiune, Marea Neagra, Kazahstan, Cecenia, Crimeea, asa ca, te rog, nu ma insulta cu pacea. Orice planuri strategice ai avea, sistemul antiracheta e al meu!"
"Ma gandeam daca cineva din cei care au scris scenariul stiau ca Romania e cu adevarat, nu doar in fictiune, un pion important, o tara importanta intr-o asemenea gandire globala care face, iata, interesul serialelor de televiziune", se intreaba premierul.
Serialul "House of Cards" poate fi urmarit pe voyo.ro.
Desfasurarea evenimentelor:
ora 11.00 Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:
- Particip astazi pentru prima data in calitate de presedinte al Romaniei la bilantul MAPN. Un moment de bilant poate fi unul formal sau sa fie un raport rece. Dati-mi voie sa va asigur ca pentru mine nu este formal. La 1 decembrie 2014, ca presedinte ales, am fost la parada de la Alba Iulia. De fiecare data, privindu-i pe militarii nostri, mai tineri sau mai experimentati, am vazut patriotism si onoare. Sunt sigur ca acelasi lucru au vazut si milioane de romani. Sunt momente care ne unesc si ne inspira. Iar dvs, militarii armatei romane, ne faceti de fiecare data sa ne redescoperim mandria. Pentru aceste lucruri va multumesc in numele meu si al concetatenilor nostri.
- Va multumesc si va marturisesc ca pentru mine nu exista moment mai emotionant decat salutul drapelului de lupta.
- Consolidarea profilului Romaniei in NATO reprezinta un element esential. La 11 ani de la aderarea la NATO si la 8 ani de la aderarea efectiva in Uniunea Europeana, tara noastra trebuie sa-si consolideze credibilitatea strategica. Credibilitatea reprezinta o valoare nationala. Credibilitatea noastra ca natiune depinde de mai multi factori.
- Asa cum spune si legea noastra fundamentala, Armata este subordonata vointei suverane a poporului, dar si democratiei. De aceea, nu intamplator, una dintre primele mele masuri a fost obtinerea unui consens pentru cresterea bugetului. Este insa reponsabilitatea dvs ca acest efort sa se materializeze.
- Armata este institutia statului cu misiunea de a proteja institutiile vitale ale natiunii.
- Voi prezenta Parlamentului noua stategie nationala de aparare a tarii. Conform legii, in baza acestui document, MAPN va elabora noua strategie militara, ultimul document de acest gen datand din anul 2000.
- In concordanta cu nevoile operationale, avem nevoie de o regandire a cadrului strategic privind prioritatile de inzestrare. Intr-o perspectiva pe termen scurt este obligatoriu sa ne indeplinim obligatiile de la ultimul summit. Va fi nevoie de o prezenta mai activa la politicile comune de securitate ale Uniunii Europene.
ora 10.50 Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- As vrea sa spun ca 2014 a fost un an bun pentru armata romana, dar e important ca 2015 si 2016 sa fie si mai buni decat 2014. Salut initiativa presedintelui Iohannis de a avea un consens pe termen lung in privinta cheltuielilor militare. E important pentru dvs sa aveti aceasta stabilitate, mai ales ca Romania trebuie sa arate ca intelegem provocarile si rolul pe care trebuie sa-l avem. Ma uit la vecinii nostri care au alta optiune, Ungaria de exemplu. Este un semn de seriozitate, de stabilitate si dam un semnal clar catre partenerii nostri.
- In anul 2015 vom finaliza, cu partenerii americani, sistemul de aparare antiracheta, care va arata foarte clar determinarea Romaniei de a avea capabilitati si a duce la bun sfarsit proietce importante. Fac o scurta paranteza: cel mai urmarit serial - sigur, fictiune - de politica in acest moment in America, «House of Cards» are un moment in care presedintele Statelor Unite il primeste pe presedintele Rusiei la Casa Alba, si presedintele Rusiei spune «ne intelegem pe Middle East (Orientul Mijlociu - n.r.) daca esti de acord sa opresti scutul antiracheta din Europa» si ma gandeam daca cineva din cei care au scris scenariul stiau ca Romania este cu adevarat, nu doar in fictiune, un pion important, o tara importanta intr-o asemenea gandire globala care face interesul inclusiv al serialelor de televiziune.
- As vrea in final sa apreciez si alte aspecte care sunt mai rar invocate. Sa va spun cat de important este ca Romania sa devina uin partener al luptei asa numite cyber security. Vreau sa va incurajez sa alocati resursele, adica noi, Guvernul sa alocam, sa fim un lider regional respectat in cyber security.
- Vreau sa nu ramana nementionate succes extraordinare pe care colegi de-ai dvs le au in activitati adiacente. Am vizitat la spitalul militar central facilitati care sunt la nivel european. Vreau sa-l felicit pe domnul ministru Dusa.
- Si sa nu uitam ca Steaua inseamna armata. I-am adus aminte domnului ministru ca echipa de baschet nu are sala.
ora 10.45 Vicepremierul Gabriel Oprea tine un discurs despre activitatea ministerului Apararii.
ora 10.18 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, prezinta autoevaluarea activitatii desfasurate de Ministerul Apararii Nationale, in anul 2014.
ora 10.15 Seful statului a fost primit la sediul MApN cu garda de onoare si s-a intonat imnul national. La ceremonie participa si vicepremierul Gabriel Oprea.
Potrivit bilantului MApN, in 2014 au avut loc 366 de interventii de urgenta care au insumat un efectiv de 5.400 de militari si 864 mijloace tehnice. Aproximativ 1200 de militari au participat la operatii si misiuni in afara teritoriului national.
In bilantul institutiei se mentioneaza ca 2014 a fost cel mai bun an bugetar din 2008 si pana in prezent si se face referire si la masuri de crestere a capacitatii operationale a Armatei Române.
Printre realizari sunt enumerate proiectul scutului antibalistic de la Deveselu, dezvoltarea Nodului multinodal si Centrului de Tranzit de la Mihail Kogalniceanu dar si derularea Programului strategic de inzestrare cu avionul multirol F-16 si finalizarea celui de inzestrare cu avionul de transport scurt si mediu curier C-27 J SPARTAN.
Numarul exercitiilor si activitatilor sde instruire la nivel national a crescut fata de 2013 cu 25%, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au inregistrat o cerestere cu 133%.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, mapn, armata, bilant, victor ponta,
Dată publicare:
10-03-2015 19:39