Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European la Bruxelles. Care sunt subiectele de discuție

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

În contextul reuniunii de la Bruxelles, Klaus Iohannis a discutat marţi, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia, transmite Agerpres.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, subiectele de discuţie s-au referit la combaterea schimbărilor climatice, precum şi la relaţia dintre Uniunea Europeană şi Turcia.

„Având în vedere faptul că la reuniunea Consiliului European din 10 - 11 decembrie se intenţionează obţinerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ţinte, mai ambiţioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de 'cel puţin 55%' comparativ cu anul 1990, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat faptul că România susţine această propunere. Vor trebui însă luate în considerare circumstanţele naţionale şi punctele de plecare diferite în domeniu ale statelor membre ale Uniunii'', preciza Preşedinţia.

Totodată, preşedintele Iohannis a pledat pentru crearea unui cadru flexibil care să permită tuturor statelor membre, indiferent de gradul de dezvoltare, să îndeplinească eficient obiectivele în domeniul schimbărilor climatice.

Citește și
Iohannis
Iohannis: Vești bune, aproximativ 300 de ventilatoare se livrează în următoarele zile

Iohannis a subliniat că tranziţia către o economie verde trebuie să fie echitabilă şi acceptabilă la nivel social, astfel încât să conducă la progresul economic al statelor şi să nu adâncească diferenţele dintre acestea, a mai arătat sursa citată.

Discuţiile s-au referit şi la relaţia dintre Uniunea Europeană şi Turcia, în condiţiile în care liderii europeni s-au angajat în luna octombrie să monitorizeze evoluţiile din Mediterana de Est şi să revină asupra subiectului la reuniunea Consiliului European din luna decembrie.

„În acest context, preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea dialogului Uniunii cu Turcia, menţionând faptul că acest stat rămâne un partener important pentru Uniunea Europeană. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare echilibrată a relaţiilor dintre Uniune şi Turcia, precum şi pentru o cooperare extinsă cu acest stat în domeniile de interes comun", a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, în contextul evoluţiilor din Mediterana de Est, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat deplina solidaritate a României faţă de Grecia şi Cipru.

Proiectul de relansare economică, pus în pericol de Ungaria și Polonia

 

Bugetul multiannual și planul de relansare economică post-pandemie sunt puse în primejdie de intenția Ungariei și a Poloniei de a opune veto, nemulțumite de mecanismul care condiționează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Polonezii au semnalat, totuși, un acord de deblocare a impasului.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „S-a conturat un acord provizoriu, rezultat al eforturilor intense făcute de Ungaria, Polonia și președinția germană a UE. Sper că va fi întâmpinat cu înțelegere și acceptat de toate celelalte state membre.”

Persistă însă ezitările unor state UE ''sceptice'', printre care se numără Olanda.

La reuniunea din 16 noiembrie a ambasadorilor statelor UE, Polonia şi Ungaria au blocat prin veto bugetul multianual de 1.074 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi planul ''Next Generation'', bazat pe un fond de 750 de miliarde de euro, destinat creditelor și granturilor.

Guvernele de la Varşovia şi Budapesta văd în mecanismul de condiționalitate un instrument politic arbitrar şi abuziv, prin care se urmăreşte sancționarea ţărilor ce promovează politici neagreate de Bruxelles.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei: „E limpede că toate chestiunile legate de statul de drept sunt simplificate la criteriul "care țară primește migranți și care nu". Nu ne putem lasă păcăliți. Evident că nu e legal să asociezi sprijinul financiar, la care avem dreptul, cu așa ceva.”

Ungaria se teme că va fi sancţionată și pentru chestiuni precum înscrierea definiţiei familiei tradiţionale în Constituţie, propusă recent de guvernul Orban. Polonia este în conflict cu instituţiile europene pe tema reformelor judiciare şi a drepturilor minorităților sexuale.

Citește și...
PNL îi înaintează lui Klaus Iohannis ”3-4 propuneri” de premier. Rareș Bogdan: ”Domnia sa va alege”
PNL îi înaintează lui Klaus Iohannis ”3-4 propuneri” de premier. Rareș Bogdan: ”Domnia sa va alege”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că liberalii discută miercuri, la prânz, propunerile de premier cu care vor merge la preşedintele Klaus Iohannis, iar acestea vor fi validate miercuri seară în cadrul BPN.

Iohannis: Vești bune, aproximativ 300 de ventilatoare se livrează în următoarele zile
Iohannis: Vești bune, aproximativ 300 de ventilatoare se livrează în următoarele zile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că se lucrează în ceea ce priveşte extinderea capacităţii spitalelor, anunţând că aproximativ 300 de ventilatoare şi o primă tranşă de teste rapide vor fi livrate în următoarele zile.

Iohannis, prima reacție după alegeri: Nu avem un câștigător clar. Se cristalizează o coaliție de centru-dreapta
Iohannis, prima reacție după alegeri: Nu avem un câștigător clar. Se cristalizează o coaliție de centru-dreapta

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că în urma alegerilor parlamentare se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern.

Klaus Iohannis a votat la alegeri parlamentare:
Klaus Iohannis a votat la alegeri parlamentare: "Avem şansa chiar istorică de a alege un Parlament mai bun"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după ce a votat la alegerile parlamentare, că avem şansa istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor.

Recomandări
Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive
Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive

Vladimir Putin a vorbit din nou amenințător despre războiul nuclear. Liderul de la Kremlin a promis că "va șterge de pe suprafața pământului" orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.

Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seară sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir.

Comuna din România care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid
Comuna din România care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid

Au reușit să crească cifra de afaceri, dar și producția, după ce și-au mutat afacerile la Ciugud, în județul Alba.