Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este "parazitata de coruptie": "Este o Romanie asasinata"
Prezent la o dezbatere organizata de mai multe ONG-uri pe tema coruptiei din Romania, presedintele ales Klaus Iohannis a declarat ca unul dintre principalele sale obiective este dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie.
La aceasta dezbatere a participat inclusiv sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.
Presedintele ales a declarat ca ”fara o justitie independenta si functionala o natiune poate trai de zece ori un secol”, dand asigurari ca va sprijini activitatea anticoruptie a DNA in mandatul sau ca sef al statului. De asemenea, Iohannis a apreciat ca in acest moment coruptia este principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, ”generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata, a dat asigurari ca in mandatul sau de presedinte va sprijini lupta impotriva coruptiei si activitatea DNA.
Discursul presedintelui ales Klaus Iohannis:
"Excelentele Voastre,
Doamna Procuror-sef al DNA,
Doamnelor si domnilor,
- Va multumesc pentru aceasta invitatie, care ma onoreaza. Este un moment special pentru ca este prima intalnire intr-un astfel de cadru, dupa validarea mea de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Salut aici efortul colectiv al organizatorilor, care si-au propus sa discute si sa masoare, cu instrumentele societatii civile, dar si al factorilor din sistemul judiciar, functionarea unor institutii-cheie din Romania implicate in combaterea coruptiei. De foarte multa vreme, in societatea noastra se discuta despre marile scandaluri de coruptie. Anchetele, care se succed cu repeziciune in ultimii ani, infatiseaza un peisaj sumbru: o Romanie infricosatoare, o tara parazitata de coruptie. Trebuie sa intelegem, insa, ca o Romanie in care, politicieni si oameni de afaceri se unesc intr-o alianta nociva pentru a devasta bugetul public, este o Romanie asasinata.
- Nu trebuie sa ne ferim de aceste imagini si nici de aceasta eticheta. Ele arata, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem si, mai ales, cat de urgenta trebuie sa fie schimbarea. De fapt, aceasta este Romania anormala de care vrem sa ne despartim cat de curand si sa construim impreuna Romania noastra, Romania oamenilor normali. Desigur, putem analiza cauzele, insa, nu e suficient pentru a inlatura efectele. Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morala a clasei politice si de mult curaj si intransigenta din partea tuturor institutiilor responsabile. Nu cred ca e imposibil, e doar greu. si acesta este motivul pentru care cer cetatenilor Romaniei, cer societatii civile, profesionistilor si institutiilor sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redefinire a respectului si demnitatii si de redevenire ca societate si stat.
- Coruptia este, in acest moment, principalul dusman al competitiei libere si al promovarii care are la baza meritocratia, generand o ampla frustrare si demobilizare a adevaratilor profesionisti. Coruptia ne afecteaza traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopeaza investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia. Coruptia inhiba si intimideaza, generand centre de putere si control paralele si ilegale, incompatibile cu democratia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare sociala si economica si, cel mai grav, la o rasturnare endemica a valorilor. Totodata, coruptia este, de departe, principala problema interna de siguranta nationala. De aceea, prevenirea, descoperirea infractiunilor de coruptie si pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricarei Justitii si, cu atat mai mult, al celei din Romania.
- Fara o Justitie independenta si functionala, o natiune poate trai de zece ori un secol, fara sa aiba o forma de stat. Fara un stat de drept adevarat si fara domnia legii, nu putem avea democratie si nici separatia puterilor in stat. Cu o Justitie eficienta, insa, o natiune poate face pasi uimitori, ca si cum ar trai un secol in zece ani. Daca exista astazi un efort asumat si apreciat in combaterea coruptiei, acesta este meritul a numerosi factori, dar, mai ales, este meritul acelor oameni onesti si curajosi din Justitia romana care au dovedit ca vocatia se suprapune cu formatia si, in acest fel, lucrurile pot fi schimbate. Misiunea mea principala este aceea de a ocroti si sprijini acest demers, precum si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa se angajeze activ si sa coopereze pentru atingerea acestui scop. Presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept.
- Concret, imi doresc in mandatul meu dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie si imbunatatirea performantei la nivel local a acesteia. DNA a fost o institutie foarte performanta a ultimilor ani, incepand cu mandatul lui Daniel Morar si continuand cu mandatul actualului procuror-sef.
Ca Presedinte al Romaniei, voi milita ca justitia si institutiile de control financiar-fiscal sa coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispozitie, pentru a recupera prejudiciile generate de coruptie si a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez pozitia mea de neobstructionare de catre clasa politica a anchetelor penale efectuate de catre institutiile abilitate.
- Si, in final, daca va intrebati cumva daca noul presedinte va fi un aliat al dvs. in aceasta lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept, va asigur ca raspunsul nu poate fi decat unul afirmativ. Va multumesc si va doresc inspiratie si putere de munca!"