Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Liberalul Eduard Hellvig ar putea fi noul director al Serviciului Roman de Informatii, daca va fi validat de Parlament. Klaus Iohannis l-a nominalizat joi seara in postul ramas liber dupa demisia lui George Maior.

-► Basescu: "Premierul de la Grivco" reuseste sa nominalizeze la SRI un om al lui Voiculescu. Socant!

-►Elena Udrea: Hellvig va lua pozitie de drepti in fata adjunctului sau de patru stele

Hellvig este un apropiat al lui Iohannis inca din perioada campaniei electorale, insa pentru a prelua functia trebuie sa primeasca si votul parlamentului.„Ambele servicii secrete au ramas in ultima perioada fara directori din motive diferite. In ultimele saptamani, datorita unor evolutii in viata politica si in mediul public, SRI a fost de foarte multe ori in atentia publicului. Am considerat ca in aceasta perioada este nevoie ca la SRI sa existe o echipa completa pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel am decis sa fac o nominalizare pentru pozita de director al SRI”, a declarat presedintele.

Propunerea va fi dezbatuta in Parlament, cel mai probabil, saptamana viitoare, a precizat Iohannis.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis condamna decapitarea celor 21 de egipteni ucisi de SI: E nevoie de o solutie politica a conflictului

In aceasta seara am semnat scrisoarea catre presedintii celor doua Camere si l-am propus pe dl Eduard Raul Hellvig. Am avut azi intalniri cu liderii partidelor politice parlamentare si le-am adus la cunostinta aceasta intentie. Am vorbit de asemenea cu cei doi presedinti, ai Senatului si Camerei, si probabil in cursul saptamanii vitoare Parlamentul va dezbate aceasta chestiune”, a mai spus presedintele.

Intrebat ce il recomanda pe Eduard Hellvig, presedintele a raspuns: ”Atunci cand m-am gandit la o persoana pe care sa o propun, am cautat pe cineva care e pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea necesara, energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea SRI si care e o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu. Am cautat o persoana care pentru mine reprezinta garantia unui parcurs de modernizare, de europenizare si pentru SRI. Serviciul a castigat foarte mult ca si imagine publica in ultimii ani, a avut rezultate notabile si s-au facut progrese semnfiicative. Toate trebuie duse mai departe de cel care va fi director. Am convingerea ca domnul Hellvig va face aceste lucruri.

Intrebat despre persoana nominalizata pentru conducerea SIE, Iohannis a spus ca nu a dorit sa faca nominalizarile impreuna.

”In perioada urmatoare, la momentul potrivit, voi face și aceasta nominalizare pentru SIE”, a adaugat seful statului.

Iohannis: Eu sunt ultimul care vrea sa politizeze serviciile

Presedintele a precizat ulterior, intr-un interviu televizat, motivele pentru care l-a ales pe Eduard Hellvig. Intrebat ce se va intampla cu Florian Coldea, adjunctul SRI care a asigurat interimatul la conducerea Serviciului, dupa nominalizarea lui Eduard Hellvig, presedintele Iohannis a precizat ca acesta este adjunct al SRI si ramane adjunct. ”Nu exista din partea mea, si cred ca nici a lui Hellvig, o intentie de schimbare brusca. Nici macar nu am discutat aceasta chestiune”, a afirmat presedintele.

Intrebat ce calitati cauta la cel care va fi nominalizat pentru SIE, Klaus Iohannis a precizat ca sunt calitati pe care le-a gasit si pentru sefia SRI, si care sunt valabile si pentru SIE.

Eu sunt ultimul care vrea sa politizeze serviciile. Vreau sa nominalizez persoane civile, care, dupa parerea mea, au capacitatea de a conduce bine aceste servicii secrete. Acestea sunt argumentele principale. Nu am cautat cu predilectie un anumit profil politic acolo, nu vreau un profil politic, vreau un profil de civil care mie imi da o garantie ca va conduce bine si in sensul europenizarii serviciilor”, a mai spus Iohannis.

In ceea ce priveste asteptarile pe care le are de la noul sef al SRI, presedintele a afirmat: ”E nevoie de un director la SRI care duce mai departe SRI-ul in zona europeana. Nu dorim sa ajungem in alta zona. SRI a parcurs un proces de reformare. A devenit una din institutiile cele mai respectate si e nevoie de cineva care duce mai departe lucrurile. Este nevoie, pe de alta parte, de cineva care are suficienta autoritate si imagine suficient de buna ca sa ajute SRI in acest demers. Eduard Hellvig are aceste calitati”.

Presedintele a afirmat ca este necesar un control eficient al Parlamentului asupra serviciilor pentru ca, atunci, ”nu va veni nimeni sa spuna o poveste ca din filmele cu spioni, si sa fie si crezut”. ”Daca exista un control clar si transparent, atunci nu va veni nimeni sa spuna o poveste ca din filmele cu spioni, si sa fie si crezut. Aici nu vorbim de niste institutii oculte, vorbim de institutii de baza ale statului roman, care s-au reformat, s-au modernizat si isi fac treaba si atunci e clar ca o conducere civila buna si un control parlamentar bune, eficient, corect, ii ajuta si pe unii, si pe altii. Trebuie sa iesim o data si o data din aceasta sfera in care unii au impresia ca acolo la Servicii se intampla lucruri absolut curioase si nelalocul lor. Se intampla lucruri ca intre profesionisti”, a tinut sa precizeze Iohannis.

Intrebat daca este convins ca nu se intampla nimic curios la serviciile de informatii, Klaus Iohannis a raspuns: ”Da, eu sunt convins”, si a adaugat ca el doar coordoneaza serviciile, dar controlul este parlamentar, si ”atunci este normal ca acest control sa fie in functiune si sa fie eficient, spre beneficiul ambelor parti”.  Presedintele a fost intrebat si daca i-a cerut demisia fostului director al SRI, George Maior, sau daca a fost din proprie initiativa.

”Eu va spun la fel de sincer ca si-a scris demisia, mi-a inaintat-o si am acceptat-o”, a sustinut Iohannis, care a precizat ca s-a intalnit cu George Maior si au discutat, dupa care i-a spus ca isi depune demisia. ”Cum sa cer cuiva o demisie? Demisia se face, se scrie sau nu, este un act unilateral de vointa”, a mai spus Iohannis.

Ponta, despre nominalizarea la SRI: Vorbim in grupurile parlamentare si decidem

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru Mediafax, intrebat daca formatiunea sa il va vota pe Eduard Hellvig la sefia SRI, ca acest aspect va fi discutat in sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, care vor lua si o decizie in acest sens. „O sa vorbim in grupurile parlamentare si o sa decidem”, a spus Ponta.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a precizat ca propunerea referitoare la Hellvig va fi discutata lunea viitoare in BPN al PSD, precum si in grupurile parlamentare PSD-UNPR, dar si cu partenerii de guvernare ai PSD.

„Nominalizarea se va discuta luni la BPN si in grupurile parlamentare reunite ale PSD-UNPR, precum si cu partenerii de guvernare PC si PLR. Ulterior, premierul Victor Ponta, presedintele PSD, va anunta decizia”, a spus Firea.

Basescu: "Premierul de la Grivco" reuseste sa nominalizeze la SRI un om al lui Voiculescu. Socant!

Fostul presedinte Traian Basescu a scris, joi, pe contul sau de Facebook, ca "'premierul de la Grivco' reuseste sa nominalizeze pentru sefia SRI un om al lui Voiculescu", adaugand ca este "socant".

"'Premierul de la Grivco' reuseste sa nominalizeze pentru sefia SRI un om al lui Voiculescu. Socant !!!", se spune in postarea de pe contul de Facebook al lui Traian Basescu.

Elena Udrea: Hellvig va lua pozitie de drepti in fata adjunctului sau de patru stele

O opinie pe marginea acestei nominalizari a emis si Elena Udrea, care afirma intr-un mesaj postat pe Facebook faptul ca ”singurul lucru pe care Eduard Hellvig il va face la SRI este sa ia pozitie de drepti in fata adjunctului sau de patru stele”.

Am spus in denuntul pe care l-am facut la Parchet ca viitorul sef SRI va fi ales de Coldea. Iata ca asa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig il va face acolo este sa ia pozitie de drepti in fata adjunctului sau cu patru stele. De altfel, este obisnuit cu aceasta ipostaza din campania electorala pentru prezidentiale”, sustine Elena Udrea, aflata in arest la domiciliu.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Prima vizita a lui Klaus Iohannis la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii s-ar putea muta intr-un nou sediu
Prima vizita a lui Klaus Iohannis la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii s-ar putea muta intr-un nou sediu

Presedintele Klaus Iohannis a facut prima sa vizita la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, la invitatia presedintei acestei institutii, Livia Stanciu.

Klaus Iohannis condamna decapitarea celor 21 de egipteni ucisi de SI: E nevoie de o solutie politica a conflictului
Klaus Iohannis condamna decapitarea celor 21 de egipteni ucisi de SI: E nevoie de o solutie politica a conflictului

Presedintele Klaus Iohannis a postat, luni, pe Facebook, un mesaj ca reactie la inregistrarea video a Gruparii Statul Islamic, in care este prezentata decapitarea, in Libia, a 21 de barbati egipteni crestini, relateaza Mediafax.

Cum explica Tariceanu votul senatorilor in cazul Vosganian. Fostul premier are un mesaj si pentru Klaus Iohannis
Cum explica Tariceanu votul senatorilor in cazul Vosganian. Fostul premier are un mesaj si pentru Klaus Iohannis

Calin Popescu-Tariceanu sustine ca un vot in favoarea cererii formulate in cazul lui Varujan Vosganian ar fi creat precedentul ca orice decizie a Guvernului sau altor autoritati publice sa fie cenzurate de procurori.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.