Klaus Iohannis, invitat special la slujba de ziua micii Uniri: „Atunci România era puternică”

24-01-2018 19:41

Invitat special al Patriarhiei Române la ceremonia de aniversare a Unirii principatelor, preşedintele Klaus Iohannis a avut un mesaj aparte, în acest context politic tensionat: i-a chemat pe români să lupte în continuare, pentru o ţară puternică.

 Preşedintele consideră că este inacceptabil ca în zilele noastre ,interesele şi orgoliile personale, să slăbească forţa statului. El spune, însă, că manifestările publice din ultima vreme sunt o dovadă, că oamenii nu au renunţat la idealuri.

După slujba Te Deum ţinută în Catedrala Patriahală şi ceremoniile din faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza, patriarhul Daniel şi-a condus invitaţii în aulă mare a clădirii patriarhale. Preşedintele a dat exemplul trecutului şi a taxat dur prezentul.

Klaus Iohannis: „Atunci România a fost un stat puternic! Când prevalează ambiţiile personale ale diferitelor persoane sau grupuri tara stagnează sau face paşi înapoi. Acesta este şi mesajul pe care l-au transmis sutele de mii de romani care au manifestat şi în 2017 şi la începutul lui 2018 pentru o Românie stabilă şi prosperă."

Şedinţă în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales acum 159 de ani domn al Principatelor Unite a avut loc chiar aici, în Dealul Mitropoliei. Înainte de vot, Mitropolitul Nifon a cerut sprijinul divinităţii, că cei chemaţi să înfăptuiască Unirea să nu-şi piardă curajul, iar inimile tuturor să bată împreună pentru ţara lor.

Odată ales cu unanimitate de voturi, prinţul Cuza a fost prezentat mulţimii care aştepta aici, pe platou.

Ziarele vremii spun că unirea din scripte s-a tradus imediat într-o explozie de solidaritate.

Patriarhul Daniel: A fost cuprinsă de o bucurie de nedescris, când a aflat că domnitorul Moldovei a fost ales şi domnitor al Ţării Româneşti. Tot Bucureştiul era în picioare. De la Filaret la Dealul Mitropoliei până la Băneasa.”

Cronicarii au reţinut că românii s-au îmbrăţişat, cu gândul la Marea Unire, care avea să se săvârşească 59 de ani mai târziu.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO