Zi de mare sărbătoare la Iaşi, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române
A fost mare sărbătoare la Iaşi, la 159 de ani de la Unirea Principatelor. Chiar dacă a fost îngrozitor de frig, oamenii s-au adunat în centru, ca să se prindă în horă.
Politicienii de prim rang s-au ţinut însă departe de manifestările din capitala Moldovei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe un ger năpraznic, în centrul oraşului s-au strâns în jur de 5.000 de oameni. Cu toţii s-au însufleţit în horă care aminteşte de unirea Moldovei cu Tara Românească, la 24 ianuarie 1859.
Însufleţiţi de manifestări au fost cei trecuţi de prima tinereţe. Un bărbat a dat peste o mie de lei la un croitor, ca să-şi facă haine domneşti că pe vremea Unirii: mantie, pantaloni, veston şi căciulă cu pene de păun.
Bărbat: „Am croitorul meu special. Hainele reprezintă perioada de la 1800 şi e ceva frumos pentru noi. Să vin aici, să fie unire, linişte şi pace între toţi românii."
Bărbat: „Ambii mei bunici au luptat în războaiele mondiale. Iubesc patria, vin an de an să aduc un omagiu."
Femeie: „Să trăiască România.”
Turistă din Coreea: „Sunt din Coreea. Agentul meu de turism mi-a recomandat să vin în România. Am auzit că azi e ziua naţională, e foarte frumos. Chiar îmi place.”
Pe lângă steguleţe, unii dintre participanţi au venit echipaţi cu vuvuzele, pancarte şi fluiere şi şi-au strigat pâsul legat de autostradă Iaşi - Targu- Mureş.
Bărbat: „Unirea nu poate să existe dacă e doar sărăcie şi subdezvoltare. Vrem autostradă!”
La manifestări au participat şi reprezentanţii Casei Regale- Custodele Coroanei, principesa Margareta şi principele Radu. Discursurile oficiale nu au prins la public.
Consilier prezidențial: „2018 este anul în care ne întoarcem la rădăcinile noastre. Anul în care mai mult ca oricând avem datoria de a ne stabili priorităţile pentru viitor.”
În final toată lumea a fost invitată la plăcinte moldoveneşti, ceai şi vin fiert.
Bărbat: „Un păhărel de vin şi o plăcintă caldă, merge la moşneag."
Manifestarile festive de la Iasi au inclus un scurt Te-Deum si discursuri, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza si defilarea militara. Iar la masa populara se vor imparti placinte moldovenesti, ceai si vin fiert.
Mica Unire a fost celebrata si in vestul tarii, la Timisoara. Zeci de oameni au venit la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, si, dupa o scurta lectie de istorie si imnul tarii, cei prezenti au dat "mana cu mana" si s-au prins in hora.
Au fost depuse si coroane de flori. Un tricolor urias, de o suta de metri, va fi intins apoi in centrul Timisoarei.