Klaus Iohannis: Este esential ca angajamentul cu privire la cresterea bugetului pentru Aparare sa fie respectat

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei FOTO PRESEDINTIE

Klaus Iohannis a declarat ca angajamentul referitor la cresterea bugetului pentru Aparare este esential sa fie respectat, indiferent de contextul politic

"Romania a intrat intr-o noua etapa si in ceea ce priveste politica sa de securitate, o etapa care intareste, consacra si extinde angajamente deja asumate, dar in acelasi timp adauga noi directii de preocupare si actiune. Odata cu aprobarea de catre Parlament a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, Romania si-a definit directia si viitorul nu doar in raport cu partenerii externi, ci si cu propriii cetateni. Astazi nu privim securitatea nationala ca pe o chestiune abstracta si indepartata, ci ca pe una cu impact asupra vietii de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Am afirmat ca Strategia este o declaratie pe care Romania o face public, ca natiune si ca stat. De aceea, este important ca demersurile noastre in continuare sa fie expresia concreta a acestei declaratii. Fara actiune constanta si coerenta, fara promisiuni onorate, fara management riguros si fara coordonare intre institutii vom ramane mereu la bune intentii si jumatati de masura. Stim cu totii aceste lucruri, le-am vazut mult timp", a spus Iohannis, joi, la Conferinta organizata de Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale pe tema Strategiei Nationale de Aparare, relateaza Agerpres.

El a indicat ca din acest punct de vedere exista cateva prioritati pana la finele acestui an, toate implicand dialog si parteneriat intre diferite institutii. "In primul rand, Strategia Nationala de Aparare va trebui urmata si dublata de un plan de aplicare la nivelul tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu si vizate de cadrul stabilit prin continutul acesteia. Tot in aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care sa asigure o unitate de abordare si interpretare si sa nu lase loc ambiguitatilor.  In al doilea rand, va trebui sa ne gandim la unificarea, corelarea si actualizarea legislatiei in domeniu. Acest rol revine partidelor si Parlamentului, dar ca presedinte sunt serios preocupat ca Romania sa aiba un cadru normativ coerent, clar si adaptat realitatilor in materie de securitate nationala. In secolul XXI Romania nu isi mai poate permite sa opereze decat cu rigoare, iar acest lucru incepe de la definirea legislatiei. In fine, dar nu in ultimul rand, cred ca este esential ca angajamentul cu privire la cresterea bugetului pentru Aparare sa fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstante. Consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, intarirea profilului Romaniei in NATO si UE si intensificarea cooperarii regionale se numara printre obiectivele nationale de securitate pe care Strategia le afirma", a declarat seful statului.

Presedintele Iohannis a aratat ca Romania si-a asumat angajamentul de a furniza securitate in regiune, de a sustine procesele de stabilizare, reforma, democratizare si integrare in zona, de a promova o Europa sigura, libera si prospera, nu doar in interiorul NATO si al Uniunii Europene, ci si in vecinatatea acestora. "Trebuie sa dovedim ca, pe langa apartenenta noastra la NATO, avem si capabilitatile necesare pentru a participa la apararea colectiva. Acordul pentru cresterea la 2% din PIB a bugetului pentru Aparare, semnat de toate partidele, a fost semnalul de responsabilitate pe care Romania l-a dat catre partenerii sai. Respectarea lui va fi semnalul de seriozitate", a adaugat el.

Seful statului a sustinut ca Romania a intrat intr-o noua etapa."Sunt lucruri care in aparenta agitatie politica de zi cu zi pot fi usor trecute cu vedere, dar care, de fapt, conteaza pe termen lung. Societatea romaneasca incepe sa redescopere dialogul si echilibrul in locul conflictului. Spatiul politic incepe sa regaseasca exercitiul dezbaterii, capacitatea de consens si vointa de a lasa de o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel national. Asa a fost posibil ca astazi sa avem Strategia Nationala de Aparare, dupa consultari cu toate institutiile, cu partidele, cu mediul academic si societatea civila si ea sa fie aprobata de catre Parlament. Este ceea ce am promis oamenilor. Romania nu mai are nevoie de spectacol steril si de zgomot de fond, ci de maturitate in decizii si de acord pe obiective mari si proiecte comune. Acesta este doar inceputul", a afirmat Iohannis.

Citește și
Klaus Iohannis
"Moment tragic pentru natiunea romana." Mesajul transmis de presedintele Iohannis cu ocazia zilei de 23 august
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

El a apreciat ca Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale este cea mai tanara institutie de consacrare academica si de cercetare stiintifica din domeniul stiintelor securitatii nationale. "Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale. Romania are nevoie de institutii care sa produca gandire strategica. Prin existenta sa, Academia nu doar suplineste acest rol, ci face din tara noastra un actor in dezbaterea globala despre securitate", a spus seful statului.

Presedintele Iohannis a aratat ca Romania nu trebuie sa fie doar un furnizor de securitate, ci si de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizata securitatea in secolul XXI.

In contextul in care Academia isi propune parteneriate cu think tank-uri si institutii similare din alte parti ale lumii, el s-a declarat convins ca "Romania se poate face auzita in lume". "A venit momentul sa aratam si din acest punct de vedere ca se poate altfel. Si sunt convins ca o vom face, mai ales cand vine vorba de un domeniu atat de important si de Romania. (...) Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, care reuneste specialisti de prestigiu in domeniu, detine toate atributele pentru a avea o contributie semnificativa in atingerea obiectivelor Strategiei Nationale de Aparare. Cunoasterea si posibilitatea de anticipare sunt cheia oricarei constructii puternice", a mai spus Iohannis, adaugand ca valorile comune si interesele natiunii romane sunt cele care trebuie avute mereu ca reper.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Klaus Iohannis s-a intalnit cu vicepremierul Gabriel Oprea. Joi, discutii decisive in Parlament despre noul COD FISCAL
Klaus Iohannis s-a intalnit cu vicepremierul Gabriel Oprea. Joi, discutii decisive in Parlament despre noul COD FISCAL

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu vicepremierul Gabriel Oprea la Palatul Cotroceni, relateaza Agerpres.

"Moment tragic pentru natiunea romana." Mesajul transmis de presedintele Iohannis cu ocazia zilei de 23 august

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei comemorarii victimelor fascismului si comunismului, in care subliniaza ca actiunile si initiativele radicale, utopice si extremiste trebuie prevenite, inclusiv cele de pe scena politica.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.