Klaus Iohannis s-a intalnit cu vicepremierul Gabriel Oprea. Joi, discutii decisive in Parlament despre noul COD FISCAL

26-08-2015 14:20

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei FOTO PRESEDINTIE

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu vicepremierul Gabriel Oprea la Palatul Cotroceni, relateaza Agerpres.

Seful statului s-a intalnit si saptamana trecuta cu vicepremierul Gabriel Oprea, inainte de intalnirea liderilor partidelor parlamentare pe tema Codului fiscal. De asemenea, el a avut o intrevedere si cu premierul Victor Ponta despre prioritatile legislative ale sesiunii de toamna.

Joi, liderii formatiunilor parlamentare vor avea discutii politice pe marginea Codului fiscal, trimis Parlamentului spre reexaminare de presedintele Iohannis.

Liderii partidelor vor decide joi soarta Codului Fiscal

Votul asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost amanat pentru sesiunea ordinara a Parlamentului, de saptamana viitoare, decizia fiind luata de coalitia de guvernare, si comentata favorabil de catre partidele de opozitie.

De altfel, cererea de reexaminare a primit aviz negativ in cadrul Comisiei pentru transporturi si energie a Senatului, dar si din partea Comisiei economice. Comisia juridica a Senatului a dat, insa, aviz favorabil cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, cu patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ulterior ca liderii coalitiei au decis sa fie amanat votul asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara si le-a propus reprezentantilor Opozitiei ca joi sa aiba o intalnire pe aceasta tema.

"Am avut o discutie in coalitie cu privire la pasii de urmat in legatura cu luarea in dezbatere a solicitarii presedintelui privind reanalizarea legii privind Codul fiscal. Asa cum bine stiti, a fost o intalnire tehnica, la care au fost prezenti specialisti de la toate partidele. Urmeaza sa se ia decizia politica de catre conducerile partidelor parlamentare", a declarat Dragnea, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, la care a participat si premierul Victor Ponta.

In schimb, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat ca o discutie politica pe Codul fiscal este necesara si a punctat ca, pentru prima oara, coalitia de guvernare se disociaza de "heirupismul" premierului Victor Ponta in ceea ce priveste masurile guvernamentale.

"Necesitatea unei discutii politice s-a demonstrat si prin faptul ca astazi comisiile parlamentare in care PSD are majoritatea au votat impotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a intelegerii din urma intalnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelasi lucru s-ar fi intamplat si in plen. Remarc cu satisfactie ca, pentru prima data, coalitia se disociaza de heirupismul lui Victor Ponta in ceea ce priveste masurile guvernamentale. Am incredere ca aceasta schimbare de atitudine este doar inceputul", a declarat Gorghiu pentru AGERPRES.

Si UNPR s-a pronuntat pentru discutii pe tema Codului fiscal. Liderul formatiunii, Gabriel Oprea, a precizat luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca formatiunea sa a sustinut necesitatea discutiilor tehnice privind Codul fiscal si ca urmeaza o intalnire si cu Opozitia pentru luarea unei decizii politice.

"Au fost discutiile tehnice intre specialisti. stiti foarte bine ca si UNPR a sustinut ca este nevoie de discutii tehnice (...) urmand sa ne intalnim si cu colegii din Opozitie, la nivelul presedintilor de partide parlamentare si sa luam o decizie politica", a declarat Oprea, dupa ce coalitia a propus amanarea unei decizii asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru AGERPRES ca intelege decizia de amanare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar considera ca trebuie gasita cat mai repede o solutie in acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politica si nesiguranta catre cetateni, mediul de afaceri si partenerii internationali.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a pronuntat pentru amanarea reexaminarii pentru saptamana viitoare. Argumentul sau a fost acela ca este "mai util, mai intelept" ca partidele sa nu se grabeasca "inutil" si sa aiba inca o faza de consultari, discutii si analize pe aceasta tema.

"Avand in vedere diferitele luari de pozitii, de cele mai multe ori contradictorii, pe Codul fiscal, am considerat ca este probabil mai util, mai intelept sa nu ne grabim inutil si sa facem inca o faza de consultari. (...) Asadar, am propus si partidelor din Opozitie sa facem joi o discutie politica, dupa ce si noi, si ei vom fi analizat in amanuntime cifrele si datele de fundamentare a Codului fiscal, a bugetului, pentru a putea sa luam o decizie de consens. Ca atare, sesiunea extraordinara nu se va putea tine. Am discutat cu presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului si ei nu sunt, in conditiile acestea, in masura sa furnizeze un raport si vom amana pentru saptamana viitoare, in cadrul sesiunii ordinare, dezbaterea si decizia pe marginea sesizarii de reexaminare a proiectului de Cod fiscal", a declarat Tariceanu.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO