Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul cu "traficantii de arme", urmariti penal de DIICOT
Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal de DIICOT pentru transmitere de informatii false.
Acuzatia adusa este ca au transmis informatii false care ar putea afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene si pentru initierea unui grup infractional organizat, transmite News.ro.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au aratat, in cererea de arestare preventiva a lui Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, care apar in materialul Sky News, ca dupa identificarea acestora, in 11 august, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la Sky News, pentru comunicare de informatii false, informatia fiind mentionata in motivarea deciziei de la Curtea de Apel Bucuresti.
Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, si fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost arestati preventiv in 12 august, dupa ce Curtea de Apel Bucuersti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata la inalta Curte de Casatie si Justitie.
DIICOT arata, cand a cerut arestarea apreventiva a celor trei romani, ca actiunile celor trei jurnalisti britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".
Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.
Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".
In opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie".