Jumările au preț de produse de lux în piețe. Cât costă un kilogram
Cândva mâncarea săracului - jumările, șoriciul și slănina - au devenit produse premium cu prețuri pe măsură.
Chiar și așa, cererea este tot mai mare, iar un kilogram de jumări a ajuns să coste la târguri și magazine de specialitate peste 100 de lei.
Sunt consumate de unii cu ceapă, de alții cu pâine proaspătă sau de cei amatori de gustări crocante.
Client: „Îs ca chipsurile. Chiar îs foarte foarte bune".
Jumările au preț de produse de lux. Într-o băcănie din Cluj jumările sunt din porc de mangaliță și costă 128 de lei kilogramul.
Vasilină Oltean, administrator băcănie: „Avem cașcaval natural cu jumări. Un produs foarte agreat de clienții noștri e și această pastă de jumări. Este perfect tartinabilă. Este un produs care merge și ca aperitiv sau ca mic dejun”.
În altă băcanie găsim chiar și jumări din Italia. Cele din peninsulă costă 115 lei kilogramul.
Anca Bria, vânzătoare: „Sunt niște jumări presate. Asta e și diferența dintre jumările românești și jumările italienești. Sunt foarte crocante. Se poate servi și ca aperitiv, cu pâine, cu muștar".
Șoriciul afumat și bine sărat este cerut în orice anotimp, într-o băcanie din Sibiu. Ce-i drept, față de gospodăria bunicilor, aici are un preț mai piperat - 45 lei kilogramul.
Marius Mihăilă, patron magazin: „Stau seara la televizor, cum se înserează, cu o berică la un șorici. Are gustul ăla din copilărie dacă vă aduceți aminte. Un pic afumat cu paie, un pic sărat, pârlit, e extraordinar".
În piețe, prețurile pentru slanină și jumări sunt și ele mari. Clienții iau în multe cazuri cu suta de grame, ca la delicatese.
Client: „Numai de gust. Cu ceapă”.
R: Prețul cum vi se pare?
Client: „Un pic ridicat, dar în zilele astea...”.
Natalia Tătar, vânzătoare la un magazin de produse tradiționale: „Nu iau cantități mari. Prețul variază de la 65 de lei kilogramul până la 100 de lei kilogramul de jumări”.
Dintr-un porc de aproximativ 120 de kilograme avem cam 35 de kilograme de slănină. Transformată în jumări, cantitatea aproape că se înjumătățeste.
Nicolae Hulea, reprezentant producător local: „Jumările sunt specialitate la noi. Sunt cel mai scump produs din vitrină. Au un avantaj că sunt făcute și din piept, nu doar din slăninuță. Sunt mult mai bune, mai crocante".
Însă cu răbdare și mici trucuri, jumările pot fi preparate și acasă.
Cașcavalul cu jumări ajunge la 85 de lei kilogramul, iar un borcan de pastă de jumări de 300 de grame se vinde cu aproximativ 35 de lei.