Festivalul "D-ale porcului" a strâns zeci de bucătari iscusiți cu preparate tradițonale. Ce este toroșul
Zece echipe, din tot atâtea comune bihorene, s-au întrecut în preparate tradiționale din carne de porc. Organizatorii au pus la dispoziție zece godaci, iar bucătarii s-au pus pe treabă. Rețetele, condimentele și talentul au făcut diferența.
Oaspeții s-au îmbulzit la degustat, mai ales că Festivalul "D-ale porcului" nu s-a mai ținut în ultimii ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Au sfârâit grătarele, iar ceaunele au scos aburi cu arome care mai de care. Fripturile şi jumările au fost gătite la foc mic de bucătari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bucătar: „Niște jumări, de-alea tradiționale. Care sunt foarte bune. Un grătar din ceafă de porc și ceva costițe".
Reporter: Ce-aveți acolo? -
Vânzătoare: „Porcușori. Cârnați în formă de porcușori."
Fiecare comună a încercat să iasă în evidenţă cu o reţetă specifică zonei.
„Toroșul este varză de la noi, de la Toboliu, varză bună, carne crudă, condimente și mult suflet."
„Asta va fi tocănița pomana porcului. Tocăniță cu mămăliguță" , au explicat doi dintre participanții la festival.
Festivalul porcului, cu pălincă
Ce putea merge mai bine la pomana porcului decât pălinca de Bihor? Băutura specifica zonei a însoţit toate bucaţele.
Pofticioșii nu știau din ce să aleagă mai întâi.
Reporter: Ce-ați gustat?
Clientă: „Slănină afumată”.
Reporter: Cum e?
Clientă: „Foarte bună."
Preparatele au fost evaluate de bucătari profesionişti. La fel şi băuturile.
Adrian Ianc - membru al juriului: „În principal, asta urmărim: gustul produsului să fie cel de la mama de-acasă"
Nicolae Pop – organizator: „Noi jurizăm pălinca - pentru că orice tăiere de porc, în Bihor, începe cu o pălincă - jurizăm toroș - o mâncare de varză acră cu carne, care nu prea există în altă parte din România - jurizăm cârnați, jurizăm caltaboși, jurizăm un produs local special."
Echipa declarată învingătoare va primi o statuetă din lemn, ce reprezintă un porc. De câștigat, însă, au avut toți cei care au trecut pe la festivalul "D-ale porcului", care nu s-a mai ţinut doi ani, din cauza pandemiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: preparate traditionale, carne de porc, jumari,
Dată publicare:
13-03-2022 09:43