Delicatese de Crăciun, livrate acasă. Cum poți comanda fripturi maturate ori pate cu jumări şi ficat de raţă
Dacă tot ne vom aduna mai puţini în jurul mesei de Crăciun, măcar să avem bucate pe alese.
Iar vestea bună este că delicatesele ne pot fi livrate acasă. Putem să comandăm, de exemplu, fripturi maturate ori pate cu jumări şi ficat de raţă. Este adevărat, aceste specialităţi sunt scumpe, dar modul de gătire şi ingredientele sunt deosebite.
Roland, un bucătar din Cluj, a colindat lumea în lung şi în lat. A fost în cele mai mari bucătării, iar acum propune de Crăciun borcanele care ascund toate delicatesele pe care le gustăm de obicei doar în restaurante.
Roland: „Avem aici o cremă de brânză, făcută cu o brânză floare de colţ, o brânză cu mucegai, iar deasupra am pus un crocant dintr-o brânză frantuzească”.
Iar o pastă de jumări de porc, cu mărar deasupra şi ceapă crocantă, se aşterne perfect pe pâinea din trei tipuri de făină organică şi maya.
În această perioadă, site-urile sunt pline de oferte, creme şi sosuri care sar din rândul produselor tradiţionale şi care cu greu pot fi gătite în propriile noastre bucătarii.
Roland Suciu, bucătar chef: „Am încercat să reproducem produsele la aceeaşi calitate care odată erau servite de oaspeţi la masă. Am încercat să le facem loc pe mesele de Crăciun printre preparatele tradiționale”.
Apoi, preţul e dat şi de ingredientele care sunt procesate puţin şi cu mare atenţie pentru a nu-şi pierde din proprietăţi, cum este o dulceaţă de gutui cu tonca.
O brânză maturată cu nuci, îmbibată în coniac, produsă în Transilvania, e doar una dintre propunerile unei băcanii din Cluj, care a adunat sub aceeaşi umbrelă zeci de restaurante cu reţete speciale de Sărbători. Unele sunt gata gătite, altele ajung în casele oamenilor cu indicaţiile pentru gătit.
Şi Alex Dumi şi-a rezervat 20 de cotlete de porc la măcelarul lui din Obor.
Alex Dumi: „Aici avem un cotlet de porc bucată întreagă, e partea mea favorită din porc, pentru că are şi carne macră şi grăsime şi e gătit pe os şi osul permite cărnii să nu se usuce. Îi faci un bait, o fierbi în apă cu săruri şi condimente: foi de dafin, usturoi. Las să se răcească şi după ce s-a răcit pui apă peste carnea de porc şi laşi 24 de ore”.
Alături de friptura maturată cât trebuie, propune şi cârnaţi din oaie şi porc afumaţi, unt cu trufe, o pastă de jumări şi Kimci - varză fermentată coreeană, care merge perfect cu carnea de porc.
Are şi un pachet gourmet cu pastă de jumări, confit de porc şi piept de raţă afumat.
Alex Dumi: „Aici e un piept de raţă pe care l-am afumat noi, sărat. Se poate tăia felii subţiri. Sunt produse limitate, facem puţine”.
Reporter: „Acest piept de raţă poate fi mai scump decât 20 de sarmale?”
Alex Dumi: „Da, poate fi. Prin primsa muncii. Asta stă o zi pe sare, apoi 11 zile la uscat şi apoi câteva zile la fum, îmi ia două săptămâni să fac asta”.
Pe mesele pline de cârnaţi afumaţi, fripturi, pate de jumări ori bomboane cu trufe, îşi găsesc cu siguranţă loc şi telefoanele ori tabletele cu ajutorul cărora vom putea fi, măcar virtual, împreună cu cei dragi. Apoi, vom aştepta cuminţi că anul viitor să fie din nou aceeaşi zumzăială în jurul bucatelor de Crăciun, care ne aduce atâta bucurie.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimente, craciun, masa de craciun, delicatese,
Dată publicare:
10-12-2020 19:30