Judecatorul Marius Tudose este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Care sunt prioritatile sale

CSM

Judecatorul Marius Tudose este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar pentru functia de vicepresedinte a fost ales procurorul Bogdan Gabor.

Marius Badea Tudose, reprezentantul magistratilor de la judecatorii in Consiliul Superior al Magistraturii, a fost ales cu majoritate de voturi, fiind preferat de mai multi membri ai CSM decat contracandidatul Alexandru Serban.

Procurorul Bogdan Gabor este noul vicepresedinte al CSM, el fiind singurul candidat pentru aceasta functie. Bogdan Gabor a candidat si in 2014 pentru functia de vicepresedinte al CSM, atunci fiind ales contracandidatul sau, Gheorghe Muscalu.

Inainte de alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Adrian Bordea, care si-a incheiat mandatul la sefia CSM, a prezentat raportul de activitate al institutiei. Sedinta a fost prezidata de presedintele Klaus Iohannis, care a participat doar la prezentarea raportului de activitate al CSM.

Judecatorul Marius Tudose isi propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat in 2011, de rationalizare a instantelor si parchetelor prin "redesenarea hartii administrative judiciare", pentru a creste eficienta si calitatea actului de justitie. "Este necesara consolidarea atitudinii pro-active a CSM si a institutiilor sistemului judiciar roman in dialogul cu institutiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie sa se afirme ca prioritara, lasand in plan secund aspectele de verificare", conform proiectului managerial al judecatorului.

Citește și
Klaus Iohannis la CSM
Presedintele Iohannis vrea sa aduca Procurorul General in CSAT. "Sa fiti alaturi de mine si sa ne opunem impreuna"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Marius Tudose (42 ani) este membru in CSM din 2011. El a intrat in magistratura in 1995 si a fost judecator la Judecatoria Slatina, Judecatoria Sectorului 4 si Judecatoria Sectorului 3. in cadrul acestei ultime instante a ocupat functia de vicepresedinte, intre 1 octombrie 2000 si 1 noiembrie 2001, si pe cea de presedinte, din 1 noiembrie 2001 pana in 6 ianuarie 2011.

Procurorul Bogdan Gabor a aratat, in proiectul de management, ca Ministerul Justitiei ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificarii pachetului de legi ale justitiei. O alta prioritate asumata de procuror este "reanalizarea si redimensionarea, impreuna cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, in sensul reducerii numarului de posturi de la unele parchete si alocarea acestor posturi finantate catre unitatile mari de parchet". Magistratul propune si simplificarea bibliografiei in cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a functiilor de conducere din cadrul instantelor si parchetelor.

Bogdan Gabor (39 de ani) si-a inceput cariera de magistrat in 1999, in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare. intre 2003 si 2006, Gabor a detinut functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instante. Din 2007 pana in 2010, Gabor a fost procuror al Directiei Nationale Anticoruptie Cluj. Apoi, pana in 2012, a fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.

Potrivit articolului 133 din Constitutie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. CSM a fost condus in 2014 de judecatorul Adrian Bordea, in calitate de presedinte, si de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepresedinte.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2014 de judecatorul Adrian Bordea, in calitate de presedinte, si de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepresedinte. In total, CSM are 19 membri. Noua judecatori si cinci procurori sunt desemnati prin alegeri organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Acestora li se adauga membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme, precum si doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei noua judecatori si cei cinci procurori.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Victor Ponta anunta ca va spriijini propunerile lui Klaus Iohannis privind procurorul general, CSM si ICCJ
Victor Ponta anunta ca va spriijini propunerile lui Klaus Iohannis privind procurorul general, CSM si ICCJ

Premierul Victor Ponta a transmis ca ideea presedintelui Klaus Iohannis ca procurorul general sa fie membru al CSAT, iar CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa este corecta.

Presedintele Iohannis vrea sa aduca Procurorul General in CSAT.
Presedintele Iohannis vrea sa aduca Procurorul General in CSAT. "Sa fiti alaturi de mine si sa ne opunem impreuna"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales noua conducere si a prezentat raportul de activitate pe 2014. Sedinta a fost condusa de presedintele Klaus Iohannis.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.