Judecătorul din Alba care i-a umilit pe polițiști: sunt „slab pregătiți” pentru infractorii de pe net
Un judecător din Alba i-a umilit pe polițiștii care închiseseră un dosar penal pentru o fraudă pe internet. Magistratul a scris, negru pe alb, în motivarea deciziei, despre slaba pregătire a polițiștilor care nu au vrut decât să scape de dosar.
Polițiștii și procurorii au dispus printr-o ordonanță ca un dosar penal pentru înșelăciune să fie închis, dar judecătorul care a analizat dosarul de încetare la urmărirea penală a dispus reluarea cercetărilor, printr-o decizie definitivă.
În motivarea de respingere magistratul a explicat că mare parte din cei care comit infracțiuni similare pe internet se bazează pe „slaba pregătire” a celor care cercetează astfel de cazuri, relatează publicația Alba 24.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dosarul a fost judecat la Judecătoria Câmpeni, pe data de 30 august 2022.
„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză s-a reținut următoarea situaţie de fapt: La data de 05.07.2021, organul de cercetare penală al poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale a fost sesizat prin plângere de către numitul cu privire la faptul că în urma unei discuţii de pe WhatsApp cu o persoană necunoscută, a urmat nişte paşi pentru a primi o sumă de bani, însă i-a fost retrasă din cont suma de 250 euro”, se arată în motivarea instanței.
Escrocii trimit un link, victima în accesează, introduce datele cardului, iar apoi constată că rămân fără bani pe card - aceasta este metoda folosită des de escroci.
În acest mod, un bărbat din Alba a rămas fără 250 de euro și a făcut plângere la Poliție.
Procurorul de caz a vrut să închidă dosarul întrucât polițiștii nu au reușit să dea de urma celor care operează în acest fel. Anchetatorii au scris în referat că escrocheria este o practică uzuală pe internet și că până acum nu au putut fi prinși autorii. De asemenea, procurorul a mai precizat că a trecut o bună perioadă de timp și că nu mai există interes public.
Motivarea judecătorului
Judecătorul s-a opus, explicând în motivare că infractorii se bazează pe slaba pregătire a celor care anchetează astfel de infracțiuni.
„Modul în care a fost săvârșită această faptă denotă o bună calificare a autorului în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni și faptul că acesta nu se află la prima incidență cu legea penală.
Mai mult, există premiza că autorul faptelor ar fi procedat în același mod și cu alte victime, pentru fapte similare săvârșire începând cu anul 2020, pentru care nu s-a putut stabili identitatea sa în cadrul litigiilor penale.
Acest fapt denotă un adevărat mod de viață din partea autorului, mizând și pe slaba pregătire a organelor care cercetează faptele reclamate, prin aceasta obținând venituri importante pentru asigurarea unui anumit nivel de trai.
Măsura de renunțare la urmărire penală care a fost dispusă în cauză nu ar face altceva decât să îl încurajeze pe autorul faptelor, dar și pe alte persoane care ar intenționa să procedeze în acest mod, de a comite fapte antisociale de natură penală, cunoscând că nu ar exista urmări în planul răspunderii penale”, se arată în motivarea instanței.
Drept urmare, judecătorul a respins cererea de renunțare la urmărirea penală și a trimis dosarul înapoi la procuror. Decizia din 30 august 2022 a fost definitivă.