Toni Grebla, cercetat pentru trafic de influenta, NU isi da demisia. Judecatorul CCR si-a luat concediu incepand de marti

Ultima actualizare: 29-01-2015 00:04

Curtea Constitutionala informeaza ca judecatorul Toni Grebla a anuntat ca, incepand cu data de 27 ianuarie, va intra in concediu legal de odihna.

Potrivit unui comunicat de presa al Curtii Constitutionale, plenul CC s-a intrunit luni pentru a lua act de declaratia judecatorului Toni Grebla comunicata pesedintelui Curtii, Augustin Zegrean, "in temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992" privind organizarea si functionarea institutiei. Prevederea legala mentionata stabileste ca judecatorii CC sunt obligati "sa comunice presedintelui Curtii Constitutionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care il exercita". 

In declaratia pe propria raspundere, Toni Grebla a afirmat ca nu a desfasurat si nu desfasoara activitati care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecator al Curtii Constitutionale pe care il exercita in prezent, se mentioneaza in comunicat.

"Avand in vedere cele declarate, Plenul Curtii Constitutionale a decis ca nu sunt incidente dispozitiile art. 62 din Regulamentul de organizare si functionare a instantei constitutionale, potrivit carora «Judecatorii Curtii Constitutionale raspund disciplinar pentru incalcarea, cu vinovatie, a dispozitiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicata», astfel ca, impotriva domnului judecator Toni Grebla nu poate fi pornita o actiune disciplinara", se precizeaza in comunicatul CC.

Conform sursei citate, "tinand seama de faptul ca demisia este un act juridic unilateral, plenul Curtii Constitutionale nu poate impune unui membru al instantei constitutionale luarea unei astfel de decizii".

In acest context, judecatorul Toni Grebla a anuntat ca, incepand cu data de 27 ianuarie, va intra in concediu legal de odihna, se mai arata in comunicatul CC.

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost dus, saptamana trecuta, cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Zegrean: Grebla nu vrea sa isi dea demisia pentru ca spune ca acuzatiile nu sunt adevarate

Presedintele Curtii Consitutionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat, luni seara, ca judecatorul CC Toni Grebla nu doreste sa isi dea demisia pentru ca, spune acesta din urma, acuzatiile care i-au fost aduse in spatiul public nu sunt adevarate.

"Nu vrea sa isi dea demisia pentru ca, spune dumnealui, acuzatiile care au fost facute publice nu sunt adevarate si nu sunt de natura a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judcata pe perioada aceasta", a spus Zegrean, in legatura cu decizia lui Toni Grebla, cercetat penal pentru fapte de coruptie, de a-si lua concediu.

Presedintele CC a explicat ca, legal, "judecatorii au 35 de zile lucratoare concediu legal". "Va intra in concediu maine dimineata", a precizat Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a adaugat ca o modalitate prin care se poate stabili incompatibilitatea lui Toni Grebla ar fi existanta unui act de la Registrul Comertului, din care sa rezulte ca judecatorul are activitati comerciale.

"Am putea sa cerem (un act de la Registrul Comertului - n.r.), daca am avea banuieli ca exista. Cata vreme el spune ca nu are niciun fel de implicatii... stiti ce inseamna marturia mincinoasa? inca cinci ani de inchisoare", a spus Zegrean.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO