Judecatoria Sectorului 4 decide miercuri daca accepta introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor

Ultimul update: Vineri 07 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Marti 04 Aprilie 2017 08:23
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV
colectiv

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 urmeaza sa decida, miercuri, daca accepta o cerere a urmasilor celor decedati si a ranitilor in clubul Colectiv ca statul sa fie parte in proces, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru plata despagubirilor.

Judecatoria Sectorului 4 va lua, miercuri, o decizie privind conexarea dosarului incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone si va anunta daca sesizeaza Curtea Constitutionala cu o exceptie ridicata de juristul Ministerului de Interne. De asemenea, magistratii vor anunta daca statul va fi introdus in proces pentru plata despagubirilor.

La termenul de luni, au fost citate 175 de parti civile, victime si urmasi ai celor decedati in clubul Colectiv.

Un consillier al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut instantei sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) cu o exceptie vizand trei articole din Codul de procedura penala, in legatura cu conexarea dosarelor, in opinia sa incalcandu-se dreptul la aparare al partilor.

Cererea de sesizare a CCR a venit dupa ce procurorul de caz a solicitat, la termenul trecut, reunirea dosarului incendiului de la Colectiv cu cel in care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, acuzat ca a autorizat functionarea clubului fara toate avizele necesare.

Primaria sectorului 4 ii cere fostului primar Piedone despagubiri de 100 de milioane euro daune in Dosarul Colectiv

Procurorul a solicitat, din nou, marti, conexarea cauzelor si trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti pentru inceperea judecatii, dupa ce a aratat ca CCR s-a mai pronuntat pe aceasta chestiune, intr-un alt dosar.

Nici avocatii victimelor nu au fost de acord cu sesizarea Curtii Constitutionale, dupa ce au aratat ca MAI s-a constituit parte civila impotriva inculpatilor trimisi in judecata in dosarul Colectiv.

In acelasi timp, aparatorii victimelor incendiului au cerut ca judecatorul sa introduca statul in cauza, ca parte responsabila civilmente, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii.

"Statul roman nu si-a luat masuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constitutie, statul trebuie sa-si apere cetatenii. Statul roman a asigurat drepturile si libertatile trecute in Constitutie? Nu! Statul nu si-a respectat propriile prevederi. Nu a urmarit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre ranitii de la Colectiv sunt in subordinea Ministerului Sanatatii. Ministerul Sanatatii a fost prima institutie contactata de medici si spitale din afara tarii, care au oferit ajutor. Desi stia ca nu sunt conditii, ministerul a refuzat sa trimita bolnavii in spitale din Europa”, a aratat unul dintre avocati.

Dupa audierea tuturor partilor, judecatorul Silviu Giurchita a ramas in pronuntare si a anuntat ca, miercuri, va decide daca va sesiza Curtea Constitutionala, daca va introduce ca parti responsabile civilmente Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii si daca reuneste dosarul Colectiv cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.

Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.

In dosarul "Colectiv” s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.

Dosarul "Colectiv” a ajuns la Judecatoria Sectorului 4 in 28 aprilie 2016, cand a intrat in procedura de camera preliminara.

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Nita si Mihai Cristian Nita, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite in seara concertului din 30 octombrie 2015 si pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent in club.

Acestia sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma agravata si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. in plus, Daniela Nita este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Procurorii continua cercetarile, intr-un dosar disjuns, fata de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta in cazul sau a inceput mai tarziu pentru ca acesta a fost ranit in urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care in 5 mai 2016 l-au trimis in judecata pe fostul edil, alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu.

Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 5 mai 2016, iar in 14 octombrie instanta a decis ca procesul poate sa inceapa si ca rechizitoriul a fost corect intocmit.

Un al treilea dosar deschis dupa incendiul din clubul Colectiv este cel in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

In 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis in judecata pe Antonina Radu si George Petrica Matei, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, pentru ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masuri.

In aceasta cauza s-au constituit parti civile 248 de persoane, care au formulat pretentii civile ce se ridica la 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate, printre acestia fiind fotografi, artisti, olimpici si studenti straini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit in timpul unui concert sustinut in clubul Colectiv de trupa rock bucuresteana Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Galut este singurul membru al trupei care a supravietuit tragediei.

 

colectiv Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Procesul autorizatiilor pentru Colectiv poate incepe. Contestatiile lui Piedone au fost respinse de Curtea de Apel

Procesul autorizatiilor pentru Colectiv poate incepe. Contestatiile lui Piedone au fost respinse de Curtea de Apel

Primaria sectorului 4 ii cere fostului primar Piedone despagubiri de 100 de milioane euro daune in Dosarul Colectiv

Primaria sectorului 4 ii cere fostului primar Piedone despagubiri de 100 de milioane euro daune in Dosarul Colectiv

Urmarile grevei de la CFR: calatori care au fost concediati sau nu au ajuns la inmormantari. In final, s-a ajuns la un acord

Urmarile grevei de la CFR: calatori care au fost concediati sau nu au ajuns la inmormantari. In final, s-a ajuns la un acord

Judecatoria Sectorului 4, asteptata sa dea o decizie privind reunirea celor TREI dosare

Judecatoria Sectorului 4, asteptata sa dea o decizie privind reunirea celor TREI dosare "Colectiv". LISTA acuzatilor

find_us

Expoziție caritabilă de fotografie, pentru o supraviețuitoare a tragediei din Colectiv

Goodbye to Gravity, emoționant. Chitara lui Mihai Alexandru de la concertul din Colectiv a ajuns la copii

Directorul firmei de artificii din Colectiv, interceptat când vorbea de distrugerea probelor, nu mai pleacă în Mauritius

Consiliul General al Capitalei a aprobat construirea unei maternități de către Asociația Colectiv GTG

Cele trei dosare de la Colectiv, reunite într-un singur proces la Tribunalul Bucureşti

Preşedintele Asociaţiei Colectiv: ”Domnule Bodog, unde este Raportul Colectiv? Care sunt măsurile luate?”

copacul dorintelor

Sute de oameni au trimis gânduri așternute pe hârtie victimelor incendiului din Colectiv

Asociația Colectiv GTG 3010: Donează un gând bun de Crăciun, miercuri, 20 decembrie

Termenul din procesul "Colectiv" a fost amânat încă o dată. Părinții victimelor aveau ochii în lacrimi

Rănit din Colectiv, mărturie tulburătoare: ”Am ajuns la Fundeni după un drum dramatic prin gropi”

Mesajul dur transmis parlamentarilor de unul dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv

Victimele tragediei de la Colectiv, comemorate în toată țara