Joi a fost cea mai călduroasă zi de 12 aprilie din ultimii 60 de ani. Avertismentul climatologilor

Ultimul update: Vineri 13 Aprilie 2018 19:58
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2018 18:01
Categorie: Actualitate

Cu temperaturi de 30 de grade, din iarnă am sărit direct în vară. Joi, de pildă, a fost cea mai călduroasă zi de 12 aprilie din ultimele 6 decenii, iar temperaturile anormal de ridicate se vor menține și în acest sfârșit de săptămână.

Căldura venită prea devreme are însă și dezavantaje: radiațiile ultraviolete au urcat și ele vertiginos, așa că trebuie să ne protejăm pielea.

Această încălzire reprezintă o anomalie. Specialiștii vorbesc chiar despre o nouă stare climatică, periculoasă, căreia trebuie să învățăm să-i facem față.

51 de staţii meterologice din vestul, nord vestul şi centrul ţării, adică nu mai puţin de o treime din totalul staţiilor meteo din România, au înregistrat cea mai călduroasă zi de 12 aprilie din ultimii cel puţin 60 de ani. În judeţul Arad, de exemplu, termometrele au arătat la amiază 30 de grade.

N-am ajuns încă la mijlocul lunii aprilie însă radiaţiile ultraviolete au ajuns deja la nivelul 5-6. adică valoarea care se înregistra la mijlocul lui mai sau chiar început de iunie. E drept, riscul este mediu, dar tot sunt periculoase dacă stăm mult în soare, mai ales că simţim că parcă ne frige. E doar o percepţie, spun însă specialiştii, pentru că am traversat o perioadă îndelungată cu temperaturi foarte scăzute

Vreme însorită în aproape toată țara. Zonele în care s-ar putea înregistra averse

Cu ger şi viscol, martie a fost mai degrabă o lună de iarnă. Iar luna mai, în loc să fie mai claduroasa, se anunţa mai rece, aşa cum trebuie să fie aprilie.

Florinela Georgescu, director executiv ANM: "Putem deja să încadrăm acste anomalii în două categorii: cele de durată scurtă, vara când am văzut acele furtuni mai intense, anomalii de durată mai lungă şi aici mă refer la iarnă care s-a încheiat. În luna mai am putea avea precipitaţii peste normal şi temperaturi chiar mai scăzute decât normal."

Climatologii, în aceste zile la Geneva, vorbesc chiar despre o nouă stare climatică. Una bombardată de fenomene extreme pentru că am intervenit în sistem, iar sistemul se "răzbună". Dovadă şi un clip făcut de NAŞA care arăta, în câteva secunde, încălzirea accelerată din ultimii 140 de ani.

Roxana Bojariu, climatolog șef INMH: "Au mai fost schimbări în trecut, dar nu cu o rată aşa de rapidă, gândiţi-vă la un efect în cascadă, bulgărele de zăpadă care se rostogoloeste. accelerarea fenomenelor extreme".

Tocmai de aceea specialişti din întreaga lume vor să pună la punct un sistem de informare climatologică, pe înţelesul tututor, care să ajungă cât mai repede în fata decidenţilor din cele mai importante sectoare, cum ar fi cel energetic sau agricol. Până acum, această informaţie era descifrata şi dezbătuta doar în comunitatea ştiinţifică.

Curse ilegale cu bărcile, pe lacul Snagov. Amenzile, contestate și anulate

Curse ilegale cu bărcile, pe lacul Snagov. Amenzile, contestate și anulate

accident tancabesti

Accident grav în Ilfov: 7 persoane, printre care şi 2 copii, sunt rănite

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Fetiță aspirată de pompa de reciclare a apei dintr-o piscină

Motivul pentru care șoferii care s-au șicanat pe Valea Oltului nu pot fi sancționați

Aglomerație la un târg de joburi pentru ștampila de șomaj. Foști deținuți, cei mai interesați de un loc de muncă

Situaţie alarmantă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Specia pe cale de dispariție

Fenomene stranii în garsoniera în care au fost găsite oase umane. Ce ar fi pățit proprietarul într-o noapte

Iohannis Dragnea

Mutarea ambasadei României la Ierusalim. Care pot fi consecinţele pentru țara noastră

Viorica Dăncilă, la "Simfonia lalelelor”. Fetiță de 3 ani, pusă să facă acrobații

Pompierii din Capitală au participat la un exercițiu. Sfaturile care pot salva vieți

Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și copiii, rămâne în spatele gratiilor

Bombă din Al Doilea Război Mondial, detonată pe câmp, în Galați. Descoperirea a fost făcută de un sătean

Zeci de muncitori au împrăștiat substanțe împotriva țânțarilor, în Capitală