Defrisarile par un fenomen imposibil de oprit in Romania. Reprezentantii fundatiei ''Nostra Silva'' au dat miercuri publicitatii o inregistrare despre care sustin ca ar ilustra un transport ilegal de lemn.

Plimbat prin trei judete si urmarit de Bogdan Tudor, unul dintre activistii fundatiei, transportul a fost intr-o prima faza identificat ca ilegal de operatorii de la 112, urmand ca ulterior sa fie ignorat.

Incidentul filmat de un reprezentant al fundatiei Nostra Silva a inceput intr-o localitate din judetul Valcea.

Bogdan Tudor a observat un TIR incarcat cu lemne. I s-a parut suspect si la ora 21:56 a facut primul apel la 112, pentru verificarea legalitatii transportului. Doua minute mai tarziu a venit si raspunsul operatorului:

''Sunati, va rog la politie, transportul este ilegal.''

La ora 22:00, politia Valcea a preluat apelul, insa nu a mai putut interveni pentru ca tirul a ajuns la granita cu judetul Sibiu. Bogdan Tudor i-a sunat si pe agentii de aici. Dupa alte 20 de minute, transportul ajunsese pe autostrada A1. Nici aici politia nu a intervenit. Dupa alte cateva zeci de minute, soferul tirului si-a dat seama ca e urmarit si a redus viteza.

Bogdan Tudor: ''Si-au dat seama ca sunt urmariti si cumva, ca sa scape de mine au circulat cu 40, 35, 28 la ora pe autostrada. Langa Saliste au vrut sa iasa de pe autostrada, s-au invartit in sensul giratoriu, eu dupa ei.''

La ora 23 si 19 minute, Bogdan face un al doilea apel la 112, acuzand neimplicarea politiei.

Operatorul 112: ''Depuneti dumneavoastra o plangere de ce sunteti nemultumit."
Bogdan Tudor: "Pai de ce am ajuns sa urmaresc eu camionul in locul politiei?"
Operatorul 112: "Domnule... nu am cum sa va ajut altfel.''

Cei doi soferi isi continua drumul unul in spatele celuilat. Nici urma de politie, asa ca Bogdan suna a treia oara la 112, la ora 23:42.

Bogdan Tudor: ''Urmaresc de vreo 100 de km un transport de lemne despre care mi s-a spus ca e ilegal si a trecut prin trei judete si nu l-a oprit politia pana acum...''

Intre timp, tirul incarcat cu lemne a ajuns in judetul Alba fara ca politia din judetele Valcea si Sibiu sa intervina. De ce? Nu se stie.

In final, dupa o urmarire prin 3 judete, 3 apeluri la 112 si multe altele la politie si la mai bine de doua ore de la primul anunt, a intervenit politia din Alba, chiar inainte ca tirul sa intre in curtea unei fabrici din Sebes.

Acum, dupa 8 luni de la incident, politia Alba sustine ca transportul a fost in regula. Asta desi, primul operator sunat atunci la 112 in judetul Valcea a mentionat ca transportul este ilegal. Cum se poate asta, se intreaba inca Bogdan Tudor.

Bogdan Tudor: ''Am facut sesizari, nu mi-a raspuns nici politia din Valcea, Sibiu, Alba nici Ministerul Mediului.''

Cu atat mai mult cu cat de mai bine de un an exista un program numit “radarul padurilor”, care ar trebui sa urmareasca exact acest gen de reclamatii la 112.

Erika Stanciu, secretar de stat in Ministerul Mediului: ''Sa trimita un SMS cu numarul camionului si sa primeasca un raspuns daca este ilegal sau nu, apoi sa anunte la politie in cazul in care nu este legal si sa aiba posibilitatea sa verifice ce s-a intamplat cu transportul respective.''

In timp ce sistemul “radarul padurilor” este inca perfectibil, 400.000 de hectare de padure au disparut in ultimii ani de pe harta.