Jeff Bezos intenționează să dea afară peste 10.000 de angajați ai Amazon. Giganții tech fac disponibilizări în masă
Al doilea cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a anunțat că își va dona cea mai mare parte a averii.
Declarația a fost făcută în aceeași perioadă în care gigantul pe care l-a fondat intenționează să concedieze peste 10.000 de angajați. Amazon este doar ultima dintre marile companii de tehnologie care au decis să dea oameni afară din cauza scăderii profiturilor.
Chloe Melas, prezentatoare CNN: Când te uiți la averea ta, sunt prea mulți bani pentru a-i cheltui într-o viață. Plănuieşti să donezi cea mai mare parte a averii în timpul vieții?
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
„Da, vreau. Partea dificilă este să ne dăm seama cum să o facem într-un mod eficient”, a spus Jeff Bezos în candrul unui interviu, unde a avut-o altături pe iubita sa, prezentatoarea TV, Lauren Sanchez.
Cea mai mare disponibilizare din istoria Amazon
Miliardarul a mai adăugat doar că îşi va folosi averea pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar și ca sa îi sprijine pe cei care pot "uni omenirea".
De cealaltă parte însă, Amazon, compania pe care a fondat-o Bezos, va renunța la cel puțin 10.000 de angajați. A început și o campanie de reducere a cheltuielilor, renunțând la mai multe proiecte aflate în derulare. Potrivit analiștilor, aceasta este cea mai mare reducere de personal din istoria gigantului american.
Vestea concedierilor din cadrul Amazon vine la scurt timp după ce Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat că va da afară 11.000 de oameni din toată lumea, adică 13% din totalul angajaților.
Motivul a fost făcut public chiar de Mark Zuckerberg într-un mesaj către angajați cărora le-a explicat că veniturile din publicitate au scăzut și că a greșit atunci când a crezut că acea creștere accelerată din pandemie se va menține și după.
Aflat la IQ Digital Summit în România, Matthew Griffin, supranumit consultantul consultanților după o carieră în companii de top din tehnologie, ne-a declarat că măsura este una pur pragmatică pentru conservarea profiturilor.
Matthew Griffin, consultant: „Toate aceste companii care au anunțat concedieri masive sunt companii private care fac profit și ai căror acționari își doresc dividende, câștiguri rapide, și, cu siguranță că atunci când aceste companii cheltuie sume colosale de bani pentru produse de piață care vor începe să dea roade de-abia peste 5, 10 sau 15 ani, mulți dintre investitori se întreabă de ce să cheltuim așa aceste profituri când am putea să ne bucurăm mai repede de ele prin dividende?”.
Concedieri masive și la Twitter, Snap și Microsoft
Și cel mai bogat om al planetei, Elon Musk, a decis disponibilizări în masă la Twitter imediat după ce a devenit proprietarul companiei. 3.700 de angajați, adică jumătate din total, au fost dați afară pe loc.
Snap, compania care deține platforma Snapchat a fost printre primele care a renunțat la angajați. Încă din luna august, 20% din cei 6.400 de salariați au fost nevoiți să-și caute altceva de lucru.
La fel, nume sonore în IT precum Microsoft sau Intel se pregătesc să încheie contractele de muncă ale mai multor angajați din toată lumea deși nu au anunțat încă oficial nimic în acest sens.
Dragoș Stanca, consultant: „E un semnal pentru economia globală, de fapt, pentru că e clar ca deținătorii de big data văd trenduri și tendințe pe care noi nu le percem încă. Big Tech ca și întreagă economie gloală se pregătește de stagnare și e în limbaj mai uzual pusul răului înainte. S-ar putea ca aceste disponibilizari să fie doar o masură de extraprecautie, însă toate datele arată că e mai bine să fim atenți la costuri”.
În ceea ce privește giganții Apple sau Google, deși nu se cunosc deocamdată planuri concrete de reducere de personal, au fost luate măsuri interne de tăiere a cheltuielilor pe mai multe paliere. De precizat că toate marile companii de tehnologie au subsidiare și în România și că local nu au fost făcute publice încă detalii despre eventuale concedieri.