Multimiliardarul Jeff Bezos spune că va dona cea mai mare parte a averii sale pentru actele de caritate
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, plănuiește să doneze cea mai mare parte a averii sale nete de 124 de miliarde de dolari chiar în timpul vieții sale.
Într-un interviu acordat CNN, el a declarat că va dedica cea mai mare parte a bogăției sale acțiunilor de luptă cu schimbările climatice, precum și sprijinirii oamenilor ”care pot unifica umanitatea în fața profundelor diviziuni sociale și politice”.
Deși promisiunile lui Bezos au fost destul de generale cu privire la anumite detalii, este prima dată când el anunță că intenționează să-și doneze cea mai mare parte din avere. Criticii l-au atacat pe Bezos pentru că nu a semnat ”Giving Pledge”, o promisiune făcută de sute dintre cei mai bogați oameni din lume de a dona cea mai mare parte a averilor lor unor cauze caritabile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Într-un interviu realizat de Chloe Melas de la CNN în casa lui din Washington, Bezos a vorbit alături de partenera sa, jurnalista devenită filantrop Lauren Sánchez. Miliardarul a precizat că, împreună cu Lauren, „își construiește capacitatea de a putea da acești bani.”
Întrebat direct de CNN dacă intenționează să doneze cea mai mare parte a averii sale în timpul vieții, Bezos a spus: „Da, vreau”.
Bezos a spus că el și Sánchez au fost de acord să acorde primul lor interviu împreună, de când au început să se întâlnească în 2019, pentru a ajuta la evidențierea Premiului Bezos pentru curaj și civilitate, acordat anul acesta artistei Dolly Parton.
Recent, Bezos și Sánchez au anunțat un grant de 100 de milioane de dolari lui Parton, ca parte a Premiului pentru curaj și civilizație. Este al treilea astfel de premiu, după granturi similare acordate bucătarului Jose Andrés, care a cheltuit o parte din bani făcând mese pentru ucraineni – și activistului de mediu și colaborator al CNN Van Jones.
„Când te gândești la Dolly. Uite, toată lumea zâmbește, nu? Însă ea pur și simplu radiază de lumină. Și tot ce vrea să facă este să aducă lumină în lumile altora. Așa că nu ne-am fi putut gândi la cineva mai bun decât să-i dăm acest premiu lui Dolly, și știm că va face lucruri uimitoare cu el.” - a spus Sánchez în interviu.
Linia directă care leagă beneficiarii premiului pentru curaj și civilizație, a subliniat Bezos, este capacitatea lor de a reuni mai mulți oameni pentru a rezolva provocări mai mari.
„Mă simt onorat să pot face parte din ceea ce fac ei pentru această lume”, a spus Bezos pentru CNN.
Dar cea mai mare provocare a cuplului va fi să decidă cum să distribuie marea avere a lui Bezos. Miliardarul nu a vrut să dea un anumit procent sau să ofere detalii concrete despre unde se vor duce banii.
În ciuda faptului că este a patra cea mai bogată persoană din lume, conform indicelui Bloomberg Billionaires, Bezos a evitat să stabilească o sumă țintă pe care să o ofere în timpul vieții sale.
Bezos a alocat 10 miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani, sau aproximativ 8% din valoarea sa netă actuală, către Bezos Earth Fund, la care Sánchez este co-președinte.
Printre prioritățile sale se numără reducerea amprentei de carbon a cimentului și oțelului de calitate; convingerea autorităților de reglementare financiară de a lua în considerare riscurile legate de climă; dezvoltarea tehnologiilor de date și de cartografiere pentru monitorizarea emisiilor de carbon; și construirea unor rezervoare de carbon naturale, pe bază de plante, pe scară largă.
Deși Bezos este acum președintele executiv al Amazon (AMZN) și nu CEO-ul acestuia – a demisionat din acest rol în 2021 – el este încă implicat în ecologizarea companiei. Amazon este una dintre cele peste 300 de companii care s-au angajat să își reducă amprenta de carbon până în 2040, conform principiilor Acordului de la Paris, a spus Bezos, deși amprenta Amazon (AMZN) a crescut cu 18% în 2021, după ce pandemia de Covid a dus la un boom comercial.