Japonezul de 16 ani care a ajuns la noi in tara si a devenit olimpic la Romana: "Ma simt roman si nu mi-e dor de casa"

×
Codul embed a fost copiat

Doi copii crescuti in Japonia au venit in tara noastra cu mama lor, romanca si ne demosntreaza ca se poate face performanta chiar si intr-un sistem neperformant.

Cei doi frati, unul de 16 ani, celalalt de 11- au sosit in comuna Sanduleni din judetul Bacau, dupa cutremurul care a afectat Fukusima in 2011. Iar baiatul cel mare a participat cu brio la olimpiada de limba si literatura romana, si a luat nota 9,25.

La Evaluarea Nationala sustinuta in 2015, Kevin a luat 9,50 la Romana si 9,25 la Matematica.

Kevin Kashiwasaki Chievici, baiatul de 16 ani: "Aceasta diploma este de la olimpiada faza judeteana premiul 3 la istorie. Aceasta est diploma de participare la padurea aurul verde, acesta este premiul special".

Desi pentru Kevin, baiatul cel mare, socul mutarii a fost puternic pentru ca nu stia absolut nimic despre Romania, el a demonstrat tuturor ca poate reusi sa devina foarte bun, chiar pe teren strain.

Citește și
fara carte, fara viitor
Povestea unui "copil-sluga": munceste 12 ore pe zi si nu s-a spalat pe dinti de 2 ani. "As da orice sa ma intorc la scoala"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Bianca Burlacu, colega: “Cand a venit, era intr-un colt si se uita - de ce se uita toti la el. Nu era invatat cu nimic de aici. Poate fi considerat un exemplu ca s-a daptat asa usor”.

Kevin: Mi-a fost gre pentru ca nu stiam sa vorbesc de-abia intelegeam dar treptat m-am obisnuit.

Reporter: La scoala ti-a fost greu?

Kevin: Da foarte greu. Va dati seama ca in primul an nimeni nu a tinut cont ca eu sunt nou ca nu stiu sa vorbesc. M-a pus la tabla sa scriu Bucuresti si sa despart in silabe. Nu am stiut sa scriu si m-am intors plangand acasa ca nu stiam ce se intampla. O saptamana am inceput sa scriu in japoneza si incercam sa le invat. Acum nu e problema.

Reporter: Iti este dor de casa? Ti-ai dori sa te intorci?

Kevin: Nu. Am dubla cetatenie, normal ca ma simt roman.

Kevin se gandeste rar la tara natala si spune ca acum se simte mai mult roman decat japonez. Cu nota 9,50 luata la matematica la evaluarea nationala, el a reusit sa intre la unul dintre cele mai respectate licee din oras si este mandru de aceasta izbanda!

Spune ca isi doreste sa ajunga traducator si ar vrea sa isi poata ajuta mai mult familia in viitor.

Mezinul, Marius, spune ca a cam uitat limba japoneza, insa lui ii este dor de lumea asiatica in care s-a format.

Reporter: Cum te descurci cat de greu ti-a fost sa inveti?
Marius Kashiwasaki, baiatul de 11 ani: A fost foarte greu la inceput dar invatatoarea a avut rabdare cu mine si ii spun multumesc. Stiu foarte bine acum doar ca am uitat japoneza.
Reporter: De casa ti-e dor vreodata? Te-ai intoarce acolo?
Marius: Cred ca da.
Reporter: Ce iti lipseste cel mai mult de acolo?
Marius: Mancarea japoneza si prietenii.

Maricica Ardelanu, director adjunct scoala Sanduleni: “Acesti copii pot fi un exemplu pentru oricine. S-au remarcat in comuna inca de cand au venit. I-am cunoscut intr-o activitate la biblioteca. S-au remarcat si s-au facut placuti prin povestea lor de viata. In activitatea scolara s-au remarcat prin rezultate desosebite si ambitia de are au dat dovada si pot fi exemple nu numai pentru copiii din comuna noastra cat si pentru cei din intreaga tara.”

Despartita de sotul ei, care a ramas in Japonia, mama a vazut ca amandoi baietii, formati in spiritul japonez al muncii si disciplinei - se descurca foarte bine la scoala. Asa ca a hotarat sa plece la munca in Spania pentru a-i putea sustine financiar pe copii.

Kevin si Marius au ramas, asadar, in grija unei matusi, si sunt foarte optimisti in privinta viitorului lor romanesc.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Vreau sa fiu un bun istoric". Povestea elevului japonez, ajuns la o scoala din Bacau, care a luat 9,25 la evaluare nationala

Kevin Kashiwazaky, un elev japonez ajuns rezident in Romania dupa dezastrul de la Fukushima, din martie 2011, a invatat perfect graiul tarii de adoptie, lucru dovedit si prin nota obtinuta la Limba si literatura romana la Evaluarea Nationala - 9,25.

Povestea unui
Povestea unui "copil-sluga": munceste 12 ore pe zi si nu s-a spalat pe dinti de 2 ani. "As da orice sa ma intorc la scoala"

Partea IV. In fiecare an zeci de mii de copii abandoneaza scoala in Romania. Doua treimi, din cauza parintilor. Oameni simpli, fara carte, care se zbat din rasputeri pentru o bucata de paine.

O raza de speranta pentru 300 de suflete abandonate. Povestea copiilor fara parinti, care merg in vacante pe la straini
O raza de speranta pentru 300 de suflete abandonate. Povestea copiilor fara parinti, care merg in vacante pe la straini

Asistentii sociali din Iasi incearca sa le aduca o raza de speranta celor 300 de copii aflati in centrele de plasament. Ei vor ca cei mici sa mearga in vacanta de vara la oamenii care doresc sa-i tina o perioada.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.