Izolarea a ajutat cuplurile cu probleme de fertilitate să aibă copii. Cum a fost posibil
Medicii unui centru de fertilizare în vitro din Iași spun că au fost surprinși când mai multe paciente i-au anunțat că își anulează programările, pentru că sunt deja însărcinate.
Este și cazul unui cuplu care de 7 ani încercă zadarnic să conceapă un copil și a căutat soluții și în străinătate. Zilele trecute, însă, medicul a primit online vestea cea mare: femeia a rămas gravidă în mod natural.
Dr. Adrian Borș, medic centru de fertilizare: ”Am încercat și eu să îmi explic de ce și cum. Firesc că s-au reglat niste avitaminoze, niște dereglări hormonale, dar în primul rând au stat mai mult cu partenerul. Toate cinci prezentau neîncredere, mi-au trimis un test de sarcină care era cert pozitiv. Am zis, da, doamnă sunteți însărcinată, felicitări! Esențial e modul lor de viață, care s-a schimbat în ultima perioadă”.
Psihologii care au continuat consilierea online cu pacientele spun că această perioada de izolare a ușurat comunicarea între partenerii care altădată aveau prea puțin timp unul pentru celălalt.
Ana Herea, psihoterapeut: ”Au început să se conecteze mai bine, să comunice mai bine, să se apropie, să existe relații sexuale de calitate. S-au eliberat de stresul obiectivului final, cel mai probabil nu au mai stat cu gândul să avem repede un copil și au zis dacă se va întâmplă, se va întâmpla, așa au ajuns să își atingă visul”.
Ce trebuie să facă cuplurile după starea de urgență
Chiar dacă starea de urgență se va încheia pe 15 mai, specialiștii le recomandă cuplurilor să nu revină la stresul dinainte, ci să continue să se implice împreună în tot felul de activități, acasă ori în excursii.
Ana Herea, psihoterapeut: ”Eu mai recomad o mișcare pe care să o facă, cu multe beneficii și anume dansul: acasă, în intimitatea proprie, împreună. În felul acesta se conecteaza acei hormoni de bine, serotonina, endorfina se eliberează și obțin o stare de relaxare”.
Cuplurile care întâmpină probleme de fertilitate sunt îndemnate ca, pe lângă tratamentul propriu-zis, să facă și consiliere psihologică, pentru a deprinde arta de a elimina stresul din viața de zi cu zi.