Primăria Capitalei vrea să testeze bucureștenii pentru coronavirus. Voluntarii vor primi 200 de lei
Primăria Capitalei vrea să testeze pentru coronavirus 11.000 de bucureșteni - voluntari - care vor fi recompensați câte 200 de lei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti este chemat să aprobe proiectul pe 11 mai.
Proiectul „Testăm pentru București” are ca obiectiv limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București, prin testarea PCR pentru SARS-CoV-2, acordând un sprijin financiar în cuantum total de 200 lei/beneficiar, se arată în document.
„Beneficiarii proiectului vor fi cetățenii Municipiului București, care vor solicita în mod voluntar înscrierea în cadrul proiectului și nu se află în categoriile definițiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului despirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Național de Sănătate Publică din România”, potrivit proiectului.
„Testăm pentru București” se va derula pe parcursul anului 2020 și se va adresa unui număr de 11.000 de beneficiari.
Bugetul total al proiectului este de 2.233.000 lei, din care 2.2000.0000 lei reprezintă srpijinul financiar acordat celor 11.000 de voluntari, 30.000 de lei pentru realizarea unei aplicații online de înscriere în cadrul proiectului și 3.000 de lei pentru găzduirea aplicației.
Primăria Capitalei a mai încercat testarea în masă a bucureștenilor și în luna martie.
Managerul Institului Matei Balş de la acea vreme, Dr. Adrian Streinu-Cercel, a explicat că urmau să fie testate 10.514 persoane, eșantion care trebuia să arate dimensiunea răspândirii virusului, la nivelul Capitalei.
Adrian Streinu- Cercel, Managerul Institutului “Matei Balş”: “A venit Organizația Mondială a Sănătăţii şi a spus clar, dacă sunteţi în epicentru aveţi un singur lucru de făcut sau trei, testaţi, testaţi, testaţi. Alte sfaturi OMS nu a putut să ne aducă, decât testare, testare, testare”
Adrian Streinu-Cercel spunea atunci, că la nivelul populației de două milioane de locuitori a Bucureştiului e nevoie de testarea a 9.558 de persoane. Dar, pentru că există o marjă de eroare conform calculelor sale, e necesară testarea a 10.514 oameni.
Testările ar fi trebui să aibă loc chiar în faţa blocului, unde oamenii locuiesc.
Adrian Streinu- Cercel, Managerul Institutului “Matei Balş”: “Asta este Bucurestiu, vorbim practic de un studiu traversal, este o valoare ştiinţifică nu este o testare pur şi simplă, testarea se va face pe aceste categorii de vârstă. Şi vedeţi că am luat o grupă de 0-19 ani, am luat o grupă de 20-44 de ani, una de 45-64 de ani plecând de la modelul spaniol şi respectiv de la modelul francez pentru că acum lucrurile se desfăşoară altfel comparativ cu ce a fost în China şi respectiv ce a fost Italia, o grupă de 65-79 de ani şi grupa peste 80 de ani.Avem două aspecte diferite, ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie, da? Şi respectiv cea din momentul de faţă, respectiv prezenţa virusului în circulaţie, şi asta reprezintă datele recente. Plecând de aici, vom avea şi atitudini de luat la nivelul populaţiei. Nu vom mai duce pesoanele de colo-colo să le plimbăm, ci le vom trata la domiciliu. în aşa fel încât să închidem focarele acolo unde ele există.”