Istoricul Armand Goșu: “Dacă Rusia câștigă, va urma Occidentul. E pe tavă. Putin știe lucrul ăsta și va veni să-l pape”

×
Codul embed a fost copiat

Rusia nu trebuie lăsată să învingă în Ucraina, pentru că o eventuală victorie a sa va fi o amenințare directă pentru Occident, care “e pe tavă, iar Putin va veni să-l pape”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, istoricul Armand Goșu.

El a avertizat că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând, și că o eventuală pace negociată în viitorul imediat nu va face decât să-i dea lui Vladimir Putin “o pauză de respirație”, pentru a-și relua ofensiva.

Pe de altă parte, el a mărturisit că “nu și-ar smulge părul din cap” dacă Donald Trump va redeveni președinte, amintind că, în precedentul său mandat, a luat decizii mult mai dure în favoarea Ucrainei decât actualul președinte, Joe Biden.

Goșu a fost întrebat de Cristian Leonte dacă își menține afirmația făcută în urmă cu câteva luni, când a avertizat că “Vladimir Putin va ataca un stat NATO”, dacă va ieși victorios în Ucraina.

Armand Goșu: “Dacă Occidentul nu-și schimbă politica, cu siguranță asta se va întâmpla. Dar nu v-o spun eu, uitați-vă la analiștii serviciilor germane și britanice. Ei spun că trebuie să ne pregătim de război. Mai avem foarte puțin timp ca Occidentul să se pregătească de un război mare cu Rusia. Deci nu e imaginația mea bolnavă aici…

Citește și
“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova
“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova
Primele ipoteze legate de moartea lui Silviu Prigoană. Surse medicale: a suferit un AVC sau un stop cardio-respirator

Uitați-vă ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp: au început să mobilizeze resursele țărilor respective, să pregătească economiile pentru război. (…)

Toată lumea zice "Păi se termină războiul. Dacă nu se termină acum, se termină pe 6 noiembrie, la o zi după alegeri, - vedem cine iese președinte (în SUA) - sigur se termină la anul".

Nu, nu se termină războiul! Rusia nu se mulțumește cu 20% din teritoriul Ucrainei sau 18%, cât a ocupat acum. Rusia vrea întreaga Ucraina. Rusia vrea să țină Ucraina prizonieră în zona ei de influență.

Cum își închipuie cineva că Putin se poate întoarce către populație după ce are, practic, sute de mii de victime, morți, schilodiți, ciungi și să spună "păi, gata, ne-am atins obiectivele"? Poți manipula, cu propagandă, dar sunt niște limite.”

“După Ucraina, va urma Occidentul. E pe tavă.”

Armand Goșu s-a întrebat, retoric, de ce rușii “sunt practic lăsați, în ciuda sancțiunilor, să încaseze atât de mult din exportul cenușiu, ilegal, de petrol”, prin intermediul flotelor sale “fantomă” răspândite în mările lumii.

Armand Goșu: “Rusia, dacă vă uitați pe statistici, câștigă astăzi mai mult din exportul petrolului decât câștiga înainte de sancțiuni, ceea ce este, totuși, scandalos.

Ce ar fi putut să facă Occidentul? Un lucru elementar, de care a amintit Trump în campania electorală: să discute cu saudiții și cu alții, să inunde piața cu petrol, să scadă barilul de petrol sub 50 de dolari.

60 de dolari e minimul la care e calculat bugetul Rusiei (n.r -pentru ca statul să poată funcționa). Scade-l și tu, cum s-a întâmplat în anii 80 în Afganistan. Amintiți-vă, în momentul invaziei sovietice în Afganistan, în decembrie '79, prețul barilului de petrol era de 170-180 de dolari. În câțiva ani, prețul barilului la petrol era de 20 și ceva - 30 și ceva de dolari barilul.

Chiar nu poate Europa, Occidentul să facă ceva? Chiar atât de tare ne-am ideologizat cu ecologismul ăsta? (...) Pentru că, dacă Rusia câștigă, nu e doar o înfrângere a Ucrainei, e înfrângere a Occidentului, mai mult decât a Ucrainei. Iar Occidentul va urma, e pe tavă. Și Putin știe lucrul ăsta și va veni să-l pape.”

“O eventuală pace nu va fi decât o mică pauză de respirație pentru Rusia, care în doi-trei ani își va relua ofensiva”

Cristian Leonte: De ce își dorește Putin un război împotriva Occidentului?

Armand Goșu: "Pentru că vrea să împartă lumea, și vrea să oblige Occidentul să accepte o împărțire a lumii, o împărțire de tip secol 19, în care fiecare are un teritoriu, după aceea o zonă de influență. Putin, Rusia, consideră că nu pot să trăiască decât dacă sunt imperiu. (….)

Problema este pe termen lung cu Rusia. Nu e problema că mâine, acum, în toamna asta, după 5 noiembrie, la anul, faci o pace. Pentru că pacea aia - vorba vine, "pace" - nu e decât o mică pauză de respirație pentru Rusia, care în 2-3 ani își va relua ofensiva.

Pentru că ea are niște obiective. Sau crede că are niște obiective strategice ale poporului rus, ale națiunii ruse, obiectivul strategic fiind că trebuie să aibă imperiu. Și dacă tu (n.r. -Occidentul) accepți sau nu accepți, e problema ta. Ea știe foarte bine că ăsta e obiectivul ei strategic, și-l urmărește prin toate mijloacele.” (…)

“Nu mi-aș smulge părul din cap dacă va câștiga Trump. Eu zic să stăm calm”

Cristian Leonte: Se poate întâmpla ceva dramatic la alegerile din State? Toată lumea așteaptă rezultatul din 5 noiembrie. Se poate întâmpla ceva radical - mai mult curaj sau mai mult curaj în negociere?

Armand Goșu: “O să avem o continuitate dacă iese Kamala Harris -aceleași ezitări pe care le-a avut Biden. Probabil va prelua o parte din persoanele influente din administrația Biden - (William) Burns a zis că se duce de la CIA la Departamentul de Stat, nu știm cine va fi la Pentagon.

În cazul lui Trump, nu mi-aș smulge părul din cap. Dacă vă amintiți în 2016, când a ajuns Trump la conducere, atunci se vorbea de Trump - agentul rus care să livreze Occidentul pe tavă Rusiei. N-a fost așa.

Dacă vă amintiți, Trump e cel care a dat rachetele cu rază scurtă Javelin, care au salvat, practic, Ucraina în primele săptămâni de război - au distrus tancurile rusești. După care, amintiți-vă, cine a avut curajul să închidă consulatele generale ale Rusiei din Statele Unite? Trump!

Cine a ordonat atacul asupra mercenarilor Wagner din Siria, de au murit acolo 100 și ceva sau chiar 200 de mercenari? Iar Rusia nici nu putea să riposteze, pentru că a zis că n-are de-a face cu ei, că nu s-ai ei, că nu știe nimic.

Deci, Trump ar putea să fie mai interesant și mai periculos, în același timp (n.r. - pentru Putin). Deci, eu zic să stăm calm (...) La ei contează foarte mult echipa, spre deosebire de țări ca România, unde nu contează. La ei contează foarte mult consilierii, oameni care sunt pregătiți, cum e National Security Adviser.

Hai să vedem cine o să vină cu Trump, cine o să vină cu Harris. Pentru că s-ar putea să ai surpriza ca cei care fac parte din echipa lui Trump să fie mai interesați și să aibă o linie mai dură și să fie mai atenți la ce se întâmplă în Europa de Est”.

De ce nu ar trebui să ne temem de amenințările nucleare ale lui Putin

Armand Goșu: “În acest moment, Putin nu ar risca sub nicio formă să folosească o armă nucleară, chiar și tactică, pentru că și-ar aprinde paie în cap. China, India, tot Sudul Global ar putea să folosească acest pretext pentru a se distanța de Putin și a deveni critic cu Rusia. Și cred că diplomația occidentală sigur va utiliza momentul respectiv.

Deci nu acum. Nu are de ce. Dacă va fi încolțit, dacă se va simți amenințat, atunci ar putea să dea un asemenea ordin, deși nu sunt convins că într-un astfel de moment ordinul lui va fi respectat, și va pleca racheta, pentru că e un lanț de comandă...

Iar cât privește rachetele ruse și capacitatea lor de a-și ține acest armament pregătit, am mici dubii aici. Dacă vă uitați, când au mai încercat să tragă cu racheta, s-a dus racheta în nas, a explodat, deci s-o lăsăm mai ușor. E mult joc de scenă aici, propagandă, vor să ne impresioneze, vrea să ne sperie și noi ne speriem de fiecare dată. Deci reușește.”

“Aproape că n-a fost greblă de la Dumnezeu pe care americanii să nu calce, în Orientul Mijlociu”

Referindu-se la legăturile Kremlinului cu Iranul, Armand Goșu este de părere că Occidentul are o problemă în a înțelege Rusia și Orientul Mijlociu: “E un joc foarte complicat, pe care îl duc niște oameni care nu înțeleg foarte bine ce se întâmplă acolo”.

Armand Goșu: “Uitați-vă la războaiele pe care le-a adus America în ultimele două decenii și jumătate. N-a pierdut nicio bătălie pe câmpul de luptă! Numai victorii! Și toate au fost înfrângeri strategice. A aruncat Irakul, care era cel mai important opozant al Iranului, în brațele Iranului. La Bagdad avem guvern șiit, proiranian.

A aruncat și Libanul în în brațele Iranului. Siria, cu tot ce s-a întâmplat acolo... Deci, Occidentul, aproape că n-a fost greblă de la Dumnezeu pe care americanii să nu calce. Mă refer la Orient. Uitați-vă ce a fost în Afganistan. Credeți că decizia lui Putin de a invada Ucraina n-a avut nicio legătură cu dezastrul retragerii americane din Afganistan?”

Cine este Armand Goșu

Istoricul Armand Goșu este expert în istoria politică a Rusiei. Din 2004, el predă, la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic.

De altfel, Goșu are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998).

A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000, iar între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct.

În perioada 2013-2014 redactor-şef al Revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

A publicat cărţile: "Euro-falia. Turbulenţe şi involuţii în fostul spaţiu sovietic" (2016), "Democraţia sub asediu. România în context regional" (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, 2019), "Istoria comunismului din România", vol. III: Documente. Nicolae Ceauşescu (1972-1975) (coeditor, Polirom, 2016), "Rusia, o ecuaţie complicată" (Polirom, ed. I, 2021, ed. a II-a, 2022), "Între Napoleon şi Alexandru I" (Polirom, 2022), "Putin, obsesia imperiului" (cu ilustraţii de Dan Perjovschi, Polirom, 2022).

Cel mai recent volum al său, “Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială”, a fost publicat la editura Polirom.

Articol recomandat de sport.ro
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Gest fără precedent la imnuri, înainte de România - Kosovo? "Ca răspuns pentru ce au făcut ei"
Citește și...
„Amenințare gravă la adresa securității” lumii. Câți soldați nord-coreeni ar lupta, de fapt, alături de ruși în Ucraina
„Amenințare gravă la adresa securității” lumii. Câți soldați nord-coreeni ar lupta, de fapt, alături de ruși în Ucraina

Președintele Coreei de Sud a avertizat, vineri, că implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina reprezintă o „amenințare gravă la adresa securității” lumii.

“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova
“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova

Republica Moldova se va îndrepta în mod categoric către Uniunea Europeană, iar alegerile și referendumul de duminică vor consfinți acest lucru, este de părere istoricul Armand Goșu, specialist în istoria Rusiei și a URSS.

Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

Recomandări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări
Singurul liceu din România în care elevii dau BAC-ul internațional, examenul recunoscut oriunde în lume, fără echivalări

Schimbarea în sistemul de învățământ este posibilă. Dovada vine de la Brașov, unde se afla unul dintre cele mai bune licee din țară Colegiul Național Andrei Șaguna.

Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri
Cum a murit Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață ale omului de afaceri

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit subit, într-un restaurant din Bran. Echipajele medicale, sosite de urgență la fața locului, nu au reușit să-l resusciteze.  

Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile se încăpățânează să urce acum, pe final de an, și confirmă prognoza Băncii Naționale a României privind inflația.