Tineri, părinţii lor, entuziaşti sau doar curioşi, pasionaţi care îşi urmează artiştii peste tot în lume şi ajung şi la noi.
Pregătirile pentru astfel de experienţe încep cu un an înainte. Intrăm acum în spatele scenelor uriaşe, vedem cum se pregătesc pentru reprezentaţii superstarurile internaţionale şi ce solicitări speciale au că să vină în România.
Şi, dacă tot am lăsat vara în urmă, calculăm şi cât câştigă Clujul, şi nu numai, de pe urma unor asemenea evenimente.
Bogdan Buta, Edi Chereji şi Bogdan Rădulescu sunt oamenii din spatele Untold și Neversea.
Bogdan Buta: Reacţia participanţilor e incredibilă. O să vedeţi diseară la Armin, e ceva incredibil să auzi zeci de mii de oameni cum îşi exprimă entuziasmul şi emoţiile deodată. E ceva incredibil, inclusiv artiştii mari spun că e ceva.”
Într-adevăr, îţi rămâne întipărită în minte, la îndemnul DJ-ului, zeci de mii de oameni se mişcă în aceeaşi direcţie.
Unii tineri s-au cazat într-unul din căminele studenţeşti din Cluj. Dau 80 de lei de persoană pe noapte. I-am rugat să ne explice ce le place la un festival.
”Când am intrat în arena aia am zis "Doamne fereşte, nu-mi vine să cred ce-i aici!". Dacă eram în alt loc şi vedeam atâta lume, plecam acasă direct. Dar m-am simţit fain când am intrat acolo mi s-a făcut pielea de găină. Frate, am stat până la 8 jumate dimineaţă, am ajuns acasă la 9.”
”Îmi place când e foarte multă lume, adică să fie spectacol. Asta e cel mai important.”
Şi lume multă a fost. În a 3-a zi de Untold s-au adunat peste 90.000 de oameni. Doar protestele din primăvară şi concertul lui Michael Jackson din 1992 au mai strâns la fel de multe persoane în acelaşi loc la noi în ţară.
Untold-ul este evenimentul care aduce şi cei mai mulţi turişti străini în ţară.
Turist: ”Zambia”.
”Suntem din America. Eu sunt din Pensylvania”
”Iar eu sunt din New York.”
Anul trecut, biroul de emigrări ne-au raporta undeva la 30.000 de turişti străini.
Reporter: Ai venit din Zambia pentru festival?
Turist: Da, doar pentru festival.
Reporter: Şi cât rămâi?
Turist: O săptămână.
Reporter: Cât de departe e Zambia?
Turist: Am zburat 16 ore.
În cealaltă parte a a ţării, la Neversea, s-au adunat pe malul mării peste 50.000 de oameni. La fel de mulţi ca la finala Europa League din Bucureşti, cel mai mare eveniment sportiv organizat în România.
Edi Chereji: ”E un mic oraş pe care l-am făcut aici pe plajă. Vorbim de aproximativ 100.000 mp plajă, care au fost amenajaţi pentru festival. Vorbim de 22 de generatoare care sunt în festival. Înseamnă capacitatea electrică a unui oraş de nivel mic în România. 17.000 ... 18.000 de locuitori.
Ca să ajungă la festival, câțiva studenţi din Egipt s-au angajat pe timpul verii în România. Stau la cort, în campingul din Năvodari.
”Avem două corturi. Cel mai importantă este să ai acumulatori pentru telefon. Seara e mai frig, aşa că ai nevoie de o jachetă.”
În schimb niște britanici nu se uită la bani. Cheltuie fiecare 600 de lei pe zi şi li se pare totul ieftin în România faţă de cât ar da la ei acasă.
Britanici: E mult mai ieftin că în Marea Britanie.
Reporter: Puteţi face o comparaţie?
Britanici: Un bilet pentru tot weekendul la festivalul Greenfield costă echivalentul a 1000 de lei , în timp ce aici ne-a costat 350 de lei, mult mai puţin.
Reporter: Dar berea şi mâncarea?
Britanici: Sunt mult mai ieftine! Aici berea costă 10 lei, în timp ce în Marea Britanie dăm 50 de lei.
Indiferent de vârstă sau naţionalitate, publicul decide la ce festival îşi cumpără bilet şi în funcţie de cine cânta.