Rasturnare de situatie in cazul celor doi israelieni acuzati ca au spionat-o pe sefa DNA. Ce le-au povestit anchetatorilor
Rasturnare de situatie in cazul celor doi israelieni banuiti ca au incercat sa o spioneze pe sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi.
Curtea de Apel Bucuresti le-a oferit zece zile de libertate pentru ca le-a redus mandatul de arestare de la 30 la 20 de zile. Cei doi au recunoscut acuzatiile si, spun avocatii, le-ar fi oferit procurorilor DIICOT detalii care sa ii ajute la rezolvarea acestui caz neobisnuit.
Escortati de trupele speciale ale politiei inarmate si gata sa ii protejeze daca erau amenintati, asa au ajuns in fata judecatorului Ron Weiner si David Geclowitz. I-au cerut sa-i elibereze din arest, unde au fost trimisi acum zece zile. La intrarea in sala de judecata erau asteptati de mamele si fratii lor.
Mama lui si David Geclowitz: “Este doar un copil. Este speriat si eu sunt speriata. Nici nu m-au lasat sa il vad, l-am zarit doua secunde intrand si iesind din sala de judecata. Nu inteleg limba, nu cunosc tara. Ne simtim cam pierduti aici, sper sa se termine foarte repede.”
Mama lui Ron Weiner: “Sunt foarte ingrijorata pentru fiul meu si vreau sa se intoarca acasa cat mai repede posibil, pentru ca imi iubesc fiul... si-l astept.”
Rugile mamelor parca au fost auzite din sala de judecator, care a dat o decizie favorabila celor doi. Nu vor parasi deocamdata celula politiei, dar le-a scurtat mandatul de arestare cu zece zile, din ratiuni ce sunt tinute deocamdata in mare taina. Un argument ar putea fi si faptul ca cei doi suspecti ar fi colaborat cu anchetatorii, sustin avocatii lor.
Unul dintre suspecti a marturisit cum ar fi incercat sa il pacaleasca la telefon pe tatal sefei DNA. I-ar fi spus ca un om de afaceri bogat, a carei identitate nu a dezvaluit-o, ar fi interesat de expertiza lui in materie de drept penal si i-a dat de inteles ca ar fi dispus sa plateasca o suma mare de bani. Nu a spus insa ce ar fi urmat sa se intample daca acesta accepta oferta.
Celalalt suspect a negat si el ca stie cine a comandat si finantat operatiune dar le-a marturisit anchetatorilor ca informatiile obtinute dupa ce a spart conturile de posta electronica le-ar fi pus pe un stick ce urma sa fie dat unei a treia persoane a carei identitate nu a dezvaluit-o nici in ruptul capului. Suspectul este gata sa jure ca tot ceea ce a obtinut el ramane pe teritoriul Romaniei.
Procurorii DIICOT incearca sa dea de urma unor eventuali complici, dar si de sefii celor doi, fosti agenti Mossad, care le-ar fi dat misiunea de a opera pe teritoriul Romaniei.