IPS Teodosie ramane sub control judiciar. Cum au motivat magistratii din Constanta decizia. Reactia Patriarhiei
Arhiepiscopul Tomisului acuzat ca a folosit documente false, pentru a obtine fonduri europene, ramane sub control judiciar. Situatia delicata in care se afla ierarhul, unica in istoria bisericii ortodoxe este atent monitorizata de Sfantul Sinod.
Desi membrii acestuia s-au intrunit miercuri, vor lua o decizie in cazul lui Teodosie abia la finalizarea procesului penal.
Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de procurori ca ar
fi obtinut ilegal peste 300.000 de euro din subventii de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alaturi de el mai sunt judecati alti trei preoti cu functii de conducere in Arhiepiscopia Tomisului si 2 fosti angajati ai fermei Nazarcea. Inaltul ierarh credea ca i-a induplecat pe judecatori dupa ce acestia i-au ascultat pledoaria.
Anchetatorii spun ca "In perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului si ceilalti inculpati au folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene"
Pedeapsa maxima pe care o risca inaltul prelat este de 7 ani de inchisoare.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Cred ca sunt destule argumente sa se revoce controlul judiciar pentru ca nu sunt elemente".
De cealalta parte, insa, lucrurile s-au complicat. Fostii angajati ai fermei le-au spus magistratilor ca banii au ajuns, intr-adevar, la Teodosie.
Nicolae Marghiol, fost administrator ferma Nazarcea: "Eu am fost director la ferma Nazarcea timp de un an si vreau sa va spun ca banii, fondurile APIA, au fost cheltuite de Teodosie si de preotii de pe langa el".
Avocatii lui Teodosie au depus in fata judecatorilor
mai multe documente contabile apartinand fermei arhiepiscopiei de la Nazarcea. Inscrisurile ar demonstra ca fondurile APIA au fost cheltuite fara a se incalca legea, asa cum sustin procurorii DNA.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Toate elementele se afla in dosare, insa nu au fost cercetate. I-am invitat sa cerceteze acele probe pentru ca toate fondurile s-au cheltuit legal.
Reporter: "Cum comentati ca acest dosar a fost trimis in judecata?"
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Este foarte bine ca a fost trimis in judecata, pentru ca astfel se lamuresc lucrurile."
Pe de alta parte, membrii Sfantului Sinod urmaresc cu mare atentie procesul lui Teodosie.
Cazul Inalt Prea Sfintiei Sale, Teodosie, va ajunge pe masa ierarhilor sfantului sinod al BOR abia dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie va stabili in ce masura inaltul ierarh se face vinovat de acuzatiile aduse. In functie de hotararea instantei Sfantul Sinod va lua masuri impotriva arhiepiscopului Tomisului.
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a anuntat ca problema Arhiepiscopului Tomisului nu se afla pe ordinea de zi a Sinodului care are loc joi, si ca situatia va fi discutata abia dupa ce procesul se va incheia.
Magistratii au stabilit ca inaltul ierarh si ceilalti cinci inculpati trebuie sa fie sub o masura de supraveghere pentru ca altfel procesul s-ar putea tergiversa, iar unele dintre acuzatii s-ar prescrie.
IPS Teodosie se astepta inca de marti sa scape de masura controlului judiciar, mai ales ca se considera nevinovat.
Judecatorii l-au ascultat marti, insa miercuri au decis prelungirea controlului judiciar atat pentru el, cat si pentru ceilalti cinci inculpati - trei preoti si doi fosti angajati ai fermei Nazarcea.
Magistratii sustin ca nu vor ca acest proces sa fie tergiversat, mai ales ca sunt multe audieri de facut si multe documente de analizat si atunci se impune o masura de control a celor cercetati in acest dosar.
De asemenea, judecatorii sustin ca exista riscul ca unele dintre acuzatii sa se prescrie daca procesul dureaza foarte mult.
Hotararea poate fi insa atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de cinci zile.