Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis in judecata de DNA. Inalt Prea Sfintitul risca intre 2 si 7 ani de inchisoare

Ultimul update: Luni 06 Februarie 2017 07:07
Data publicarii: Vineri 03 Februarie 2017 11:43
Categorie: Actualitate

7 ani de inchisoare. Aceasta este pedeapsa pe care o risca Arhiepiscopul Tomisului Teodosie, care a fost trimis in judecata de procurorii DNA.

Inaltul ierarh este judecat pentru folosirea de documente false, cu scopul de a obtine fonduri europene.

Alaturi de Teodosie, in dosar sunt alti trei preoti, cu functii de conducere in Arhiepiscopie, dar si un angajat, al acestei institutii.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata. Daaca va fi gasit vinovat, el risca intre 2 si 7 ani.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, in acelasi dosar au mai fost deferite justitiei cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, patru acuzate de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, iar una de tentativa la aceeasi infractiune.

In comunicat se mai precizeaza ca fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina arhiepiscopului Tomisului s-a dispus clasarea cauzei.

"In perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in scopul de a primi fonduri europene. In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita 'Ferma 3' - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", se arata in comunicatul DNA.

In declaratiile depuse apare si un alt aspect fals, si anume ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu, printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care parcelele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie, mentioneaza DNA.

Din ancheta efectuata de procurorii Serviciului Teritorial Constanta al DNA a reiesit ca faptele comise de inculpati au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica, in suma totala de 1.392.964 de lei.

"In anul 2016, platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei", se mai arata in comunicatul DNA.

APIA s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei, iar procurorii au dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de arhiepiscopul Teodosie si de persoanele responsabile civilmente - Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sfantul Apostol Andrei.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.

IPS Teodosie nu scapa de controlul judiciar. Reprezentanul ierarhului sustine ca vizitele dese la politie sunt umilitoare
IPS Teodosie nu scapa de controlul judiciar. Reprezentanul ierarhului sustine ca vizitele dese la politie sunt umilitoare
VIDEO PROTVPLUS.RO
atena steaguri
Atenționare de călătorie pentru români în Grecia. Ce se întâmplă în peninsula elenă
Ce au descoperit polițiștii de frontieră printre mărfurile dintr-un microbuz
Accident în Arad, după ce doi șoferi au vrut să facă o depășire în același timp
Rezultatul autopsiei în cazul morții lui Ilie Balaci. Ministrul Sănătății a cerut anchetă
Cu ce alcoolemie a fost prins un șofer de microbuz din Argeș. Explicația bărbatului
Incendiu la un atelier de tâmplărie. Voluntarii au fost chemați să intervină
stefan duta
Reacția SANADOR după ce un copil a murit la câteva ore de la o operație de hernie
România, condamnată la CEDO în cazul tânărului torturat pentru o faptă pe care nu a comis-o
Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României
Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Ambulanţa Craiova ca urmare a decesului lui Ilie Balaci
Anunțul făcut de tatăl copilului care a murit după o operație la un spital privat
Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe. „Vreau să nu o mai văd pe Viorica”