Ionuț Doldurea, pentru Știrile PROTV: „În mod normal, cisterna încărca și descărca la clienți. Nu a fost vorba de o țigară”

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe anchete penale au fost deschise după dezastrul din Crevedia, soldat cu doi morți și 56 de răniți.

Administratorul firmei care deține cisternele de GPL care au explodat și au provocat zeci de victime și pagube materiale uriașe a declarat că nu știe ce anume a provocat nenorocirea.

Omul de afaceri Ionuț Doldurea susține că la Crevedia nu s-ar fi făcut ilegal operațiuni de transfer de gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta, deși declarația procurorului general îl contrazice.

Proprietarul stației GPL de la Crevedia se declară devastat de efectele expoziilor.

Citește și
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească Bodrum, suspectul, fostul soț al victimei, prins după 6 luni

Discuție telefonică cu Ionuț Doldurea:

„-V-ați dumirit ce s-ar fi putut întâmpla acolo?
-Nu ne e clar. Dar în niciun caz nu a fost vorba de o țigară cum am auzit. Acolo nu era punct de lucru, nu se comercializa GPL către populație. Se închisese punctul de lucru cu vreo trei ani înainte. Acolo era o parcare și o clădire unde șoferii își făceau pauzele și dormeau și aveau bucătărie și baie.
-Și manevrele acelea de transfer dintr-o cisternă în alta erau operațiuni normale sau a fost una accidentală?
-Nu știu de așa ceva. Noi nu am încuviințat așa ceva.
-Și practic după închiderea punctului de lucru, acolo nu se mai făceau operațiuni ci GPL, doar erau parcate cisternele?
-Da. Erau parcate cisternele. Din păcate, s-a întâmplat într-o sâmbătă, când era mai puțin de muncă și erau mai multe cisterne acolo, parcate. Dacă ar fi fost în timpul săptămânii, nu erau. Așa a vrut Dumnezeu! Sper să ne ierte!”

Ionuț Doldurea susține că firma îi va ajuta financiar pe răniți și pe familiile acestora. Dar și că șefii companiei vor coopera cu anchetatorii pentru a lămuri tragedia produsă la Crevedia.

„La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori căutăm sa identificăm soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință”, se precizează în comunicatul companiei Flagas.

Discuție telefonică cu Ionuț Doldurea:

„-Acele cisterne erau în proprietatea firmei dumneavoastră sau erau doar niște chiriași?
-Nu! Erau ale noastre. Cu ele făceam distribuție către punctele noastre de lucru și către alți clienți.
-Și știați despre această operațiune de tranzvazare dinainte?
-Nu. Nu.
-Deci nu ați fost avertizat sau anunțat sau să dați, să vi se ceară undă verde?
-Nu. În mod normal, cisterna încărca și descărca la clienți, nu făcea manevre de mutare a mărfii dintr-o parte în alta.”

Sediul companiei și primăria din Crevedia au fost percheziționate, iar anchetatorii au ridicat mai mulți saci cu documente. În plus, au început deja audierile de martori. Deocamdată, administratorul firmei care are stația GPL a dat o declarație la Parchetul din Răcari, înainte ca dosarul să fie preluat de Parchetul General care cercetează pentru început acuzația de distrugere din culpă urmată de dezastru.

„Am găsit o cisternă în spatele curții care a căzut pe casă, iar cabina a căzut în fața casei, pe foișor”, a spus un localnic din Crevedia.

„Dezastrul ăsta pe care îl vedeți că l-au făcut nenorociții ăștia cu bomba lor nucleară... că asta e bombă, nu e... catastrofa!”, a spus o localnică.

Un rol important în anchetă îl au și de această dată specialiștii de la INSEMEX Petroșani, Institutul de cercetare minieră și protecție antiexplozivă. Ei fac cercetari la locul dezastrului.

Dr. ing. George Artur Găman, director general INSEMEX: „Încercăm să identificăm toate probele materiale, respectiv resturi de la utilajele și echipamentele care au fost disipate ca urmare a producerii exploziei. Indicăm pe cele care ni se par relevante a fi transmise în laboratoarele de specialitate ale institutului în vederea expertizarii. Ulterior, coroborat cu declarațiile martorilor și cu eventuale simulări computerizate pe care le vom efectua să identificăm ipotezele, să le analizăm și să stabilim cea mai probabilă cauză de producere a exploziei.”

Alex Florența, procuror general al României: „În acest moment nu are nimeni calitatea de suspect. Urmărirea penală este începută IN REM. După ce vom finaliza cercetarea la fața locului și vom efectua analiza tuturor probelor care sunt în curs de adminsitrare în acest moment - documentatia, percheziiții și audieri - evident că se va contura o situație de fapt argumentată pe probatoriu care va putea eventual duce ulterior către o efectuare a urmăririi penale împotriva unei sau mai multe persoane.”

La rândul lor, procurorii anticorupție își vor face propriile anchete. DNA va investiga eventuale abuzuri ale autorităților - Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia și chiar Inspectoratul pentru Situații de Urgență - care nu ar fi controlat și nici oprit efectiv activitatea punctului de lucru dupa retragerea autorizației de securitate la incendii de acum trei ani.

De o anchetă penală vor avea parte și pompierii și salvatorii care au intervenit la Crevedia. Procurorii Parchetului Curții Militare de Apel București vor să afle dacă s-au încalcat sau nu normele de protecție a muncii, așa că au început urmărirea penală IN REM pentru două posibile infracțiuni: neluarea și nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă. Surse apropiate de anchetă susțin că investigația nu vizează nicidecum deciziile operative din timpul intervenției de sâmbătă noaptea.

După dezastrul de la Crevedia, autoritățile judiciare au decis să verifice toate punctele de lucru ale companiei care vinde cantități uriașe de GPL.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția tatălui Camilei Giorgi după ”dispariția” sportivei!
Reacția tatălui Camilei Giorgi după ”dispariția” sportivei!
Citește și...
Mihai Leu a fost internat de urgenţă, din cauza unor complicaţii apărute după o operaţie. Campionul, transferat în București
Mihai Leu a fost internat de urgenţă, din cauza unor complicaţii apărute după o operaţie. Campionul, transferat în București

Campionul la box şi raliu Mihai Leu a fost internat de urgenţă, vineri seară, la spitalul din Hunedoara. Ulterior, el a fost transferat la Bucureşti.  

Un şofer de 67 de ani din Dâmboviţa a rămas fără permis 300 de zile și a primit o amendă usturătoare. Ce reguli a încălcat
Un şofer de 67 de ani din Dâmboviţa a rămas fără permis 300 de zile și a primit o amendă usturătoare. Ce reguli a încălcat

Un şofer de 67 de ani care a fost prins conducând cu 139 de kilometri pe oră, nu a oprit la semnalul poliţiştilor, a fugit, a lovit un autoturism şi a mers pe contrasens, a fost amendat şi i s-a suspendat permisul pentru 300 de zile.

Polițiștii au vrut să oprească un motociclist în trafic, în Suceava, dar acesta a accelerat și s-a făcut nevăzut. Ce ascundea
Polițiștii au vrut să oprească un motociclist în trafic, în Suceava, dar acesta a accelerat și s-a făcut nevăzut. Ce ascundea

Un tânăr motociclist în vârstă de 19 ani din judeţul Suceava a ajuns în arestul poliţiei, după ce nu a oprit la semnalul agenţilor de poliţie iar aceştia l-au urmărit în trafic pe o distanţă de câţiva kilometri, scrie News.ro.

Recomandări
Ungaria, după ce România a depășit-o la PIB: maghiarii trăiesc mai bine și sunt mai bogați, nu emigrează ca românii
Ungaria, după ce România a depășit-o la PIB: maghiarii trăiesc mai bine și sunt mai bogați, nu emigrează ca românii

Ministrul maghiar al Economiei susține că ungurii trăiesc mai bine și sunt mai bogați decât românii, chiar dacă PIB-ul României l-a depășit pe cel al Ungariei. În plus, economia Ungariei este bazată pe export, nu pe consum, ca a României.  

Analiză: Atacul Rusiei în regiunea Harkov nu este o surpriză completă - dar forța acestui atac este
Analiză: Atacul Rusiei în regiunea Harkov nu este o surpriză completă - dar forța acestui atac este

Ofensiva brutală a Rusiei de la Harkov, care a dus la evacuări în masa a fost descris ca un atac surpriză – dar analistul militar al Sky News Sean Bell spune că Ucraina a avertizat de câteva luni asupra unui potențial atac al Rusiei în regiune.

Noi detalii despre starea lui Florin Piersic. S-a ridicat în picioare pentru prima dată după câteva săptămâni
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic. S-a ridicat în picioare pentru prima dată după câteva săptămâni

Starea actorului Florin Piersic, internat la Spitalul Foișor, pe secția ATI, are o evoluție lent favorabilă.