Ion Țiriac ar putea rămâne fără o colecție impresionantă de arme. Nu și-a mai prelungit permisul de deținere din 2014
Emoții pentru omul de afaceri Ion Țiriac. Statul i-ar putea confisca o impresionantă colecție de arme, inclusiv puști de vânătoare și pistoale foarte valoroase.
S-a ajuns aici pentru că nu și-a mai prelungit permisul de deținere încă din 2014. Multimilionarul a fost chiar cercetat penal.
Cu permisul de deținere expirat din 2014 omul de afaceri ar fi trebuit să ii predea unui armurier cele 17 arme din colecția despre care vorbea la partidele de vânătoare organizate chiar de el Balc.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ion Țiriac, ianuarie 2014: „Nu e impresionantă. Am în jurul a o suta de arme care sunt într-o colecție-colecție. Și bineînțeles că eu utilizez două din suta asta. Și de ani de zile cu acestea trag. Dar nu m-aș despărți de celelalte.”
Ion Țiriac a fost cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, insa procurorii au renunțat să îl mai urmărească penal pe motiv că nu există un interes public pentru o asemenea faptă.
La rândul lor, avocații multimilionarului spun că acesta nu a încălcat legea și că are toate documentele necesare.
Ion Țiriac invocă permisele europene
„Nu s-a făcut prelungirea permisului în România raportat că avea permisele europene care erau valabile. Toate.”, spun avocații lui Ion Țiriac.
Unul dintre cei mai mari armurieri și colecționari de arme din Capitală spune însă că legislația este foarte strictă în România și că permisul de deținere trebuie prelungit.
Lorand Vlăduț, armurier: „Arma a fost autorizată pe teritoriul României, în baza legislației românești și este legislația care primează. Că eu am sau nu am pașaport european, asta nu are niciun fel de valoare. În România, trebuie respectată Legea Armelor. Pașaportul european înseamnă cu acea armă pot să o iau, să o expun la expoziții din afara țării, să merg la vânătoare sau concursuri de tir etc. dar nu are niciun fel de importanță asupra dreptului de deținere de arme în România.”
Așa că procurorii au cerut ca armele de vânătoare și pistoalele de colecție înregistrate în România de Ion Țiriac să fie confiscate. La fel și peste 2700 de cartușe de diferite calibre. Toate fuseseră predate de omul de afaceri unui armurier, iar de acolo ar fi ajuns în camera de corpuri delicte a Poliției, susțin surse judiciare. Iar judecătoria sectorului 2 a decis confiscarea acum câteva săptămâni, insa avocații au făcut contestație. Odată ajunse în proprietatea statului, acestea pot fi vândute la licitație.
Interesul pentru armele deținute de Ion Țiriac s-ar putea dovedi extrem de ridicat, câtă vreme și în România sunt suficienți colecționari interesațio dar mai ales cu dare de mână. Iar prețul unei asemenea arme pleacă de la câteva zeci de mii de euro și ajunge la câteva sute de mii. Totul depinde de producător, anul de fabricație, starea armei, dar și de finisajele de care a avut ea parte.
Doar anul trecut, Poliția Română a confiscat peste 3000 de arme deținute ilegal sau care nu mai aveau permise valabile. Dar și peste 370 de mii de cartușe.