Klaus Iohannis a primit, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”. Discursul tinut de presedinte in SUA
Presedintele Klaus Iohannis a primit luni, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American sefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.
Ceremonia s-a desfasurat in cadrul Forumului Global al AJC, care are loc in capitala Statelor Unite ale Americii in perioada 4-6 iunie, cu peste 3.000 de participanti din peste 70 de state. Forumul Global al AJC este cea mai mare intrunire a unei organizatii evreiesti la nivel mondial, la care participa sefi de state, de guverne, ministri ai afacerilor externe, precum si reprezentanti ai Congresului SUA si ai institutiilor federale.
Distinctia i-a fost decernata presedintelui Romaniei pentru rolul sau decisiv in consolidarea democratiei si statului de drept, pentru eforturile sale sustinute in combaterea antisemitismului si pentru intarirea relatiilor tarii noastre cu SUA si Israel. Premiul a fos inmanat de catre Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC. Acesta a subliniat, in numele organizatiei, ca seful statului roman a urmarit continuu ,,o viziune tenace pentru o lume mai justa si mai armonioasa", fiind o voce a claritatii morale. A amintit de protestele anticoruptie din Romania de la inceputul anului curent, ararand ca presedintele Klaus Iohannis s-a pozitionat ,,de partea dreapta a istoriei, impunandu-se pentru statul de drept, democratie, libertate si transparenta. (...) Bucurestiul a ridicat atunci standardele morale", informeaza Administratia prezidentiala.
In discursul sustinut cu aceasta ocazie, Klaus Iohannis a multumit pentru prestigiosul premiu, pe care l-a dedicat Romaniei si poporului roman, care prin efort, implicare si uneori sacrificiu si-a castigat locul printre natiunile care pretuiesc, protejeaza si promoveaza principiile democratiei, statul de drept, economia de piata libera si o societate deschisa.
Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca acest premiu il responsabilizeaza si il angajeaza suplimentar in efortul de a intari justitia, democratia, statul de drept, atat pentru Romania, dar si pentru regiune si la nivel mondial.
Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a evidentiat ca acest eveniment dobandeste o semnificatie aparte avand in vedere ca are loc la scurt timp dupa ce Romania a incheiat cu succes presedintia in exercitiu de un an a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), precizand ca: „intr-un moment in care extremismul, xenofobia si radicalismul se raspandesc periculos in Europa si in lume, tara mea si-a asumat pe deplin trecutul si actioneaza ca un promotor ferm al tolerantei, nediscriminarii si respectului pentru diversitate”.
Seful statului a evidentiat, cu acest prilej, si angajamentul sau personal pentru promovarea unei Romanii puternice, in Europa si in lume, toate masurile si actiunile de politica externa si in cadrul parteneriatelor strategice, inclusiv cu SUA, fiind coerente cu acest deziderat.
Presedintele Iohannis a remarcat si faptul ca anul 2017 este unul special in relatia bilaterala cu SUA, implinindu-se doua decenii de la fondarea Parteneriatului Strategic intre cele doua tari, care are ca baza valorile democratice, statul de drept si o puternica pozitie comuna pentru securitatea euro-atlantica.
Infiintata in anul 1906, American Jewish Committee este o organizatie care militeaza pentru combaterea antisemitismului la nivel global, promovarea drepturilor omului, a pluralismului religios, consolidarea comunitatilor evreiesti din Statele Unite si de pretutindeni. Premiul „Light Unto the Nations” a fost infiintat in anul 2005, printre personalitatile care l-au primit numarandu-se Presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, Cancelarul german Angela Merkel, Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, Presedintele chilian Ricardo Lagos si Presedintele Republicii Cipru Nicos Anastasiades.
In perioada martie 2016 – martie 2017, Romania a exercitat Presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizatie din care fac parte 31 de tari. AJC a apreciat in mod deosebit mandatul Romaniei, care s-a remarcat prin promovarea educatiei si cercetarii in ceea ce priveste Holocaustul si mai ales prin adoptarea definitiei de lucru a antisemitismului, instrument important in combaterea acestuia.