Iohannis: Nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă decât Ucraina. Flancul estic trebuie consolidat
România ar putea să crească numărul de militari activi ca parte a eforturilor de modernizare în fața războiului, a declarat joi seară preşedintele Klaus Iohannis.
El a mai reamintit că în CSAT s-a decis creşterea cheltuielor de apărare ale României de la 2 la 2,5 la sută din PIB.
Şi a cerut ca banii alocaţi în plus pentru armată să fie gestionați corect, pentru arme și sisteme de apărare moderne.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Flancul estic al NATO trebuie consolidat, spune președintele, și este nevoie de o prezență permanentă a Alianţei, care să asigure protecție pentru întreaga Europă.
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații joi seară, la finalul zilei în care au fost organizate, la Bruxelles, trei summituri. Cel mai important a fost cel al NATO.
„Flancul estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia și flancul estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 30
Iohannis a infirmat riscul unui posibil atac extins al Rusiei.
"În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă decât Ucraina, asta trebuie să o spunem clar. Însă noi suntem convinşi că Flancul estic trebuie întărit. Flancul estic trebuie întărit şi de aceea suntem foarte mulţumiţi că la NATO s-a luat deja decizia de a aproba grupul de luptă care va staţiona în România, cum de altfel s-au aprobat şi alte grupuri de luptă, faţă de patru grupuri de luptă care sunt acum pe Flancul estic. Vor fi opt", a spus şeful statului, după prima zi a Consiliului European de la Bruxelles.
El a vorbit despre importanţa prezenţei aliate în regiune.
"Este important pentru noi în România, fiindcă Flancul estic este relativ mai puţin populat în partea Mării Negre şi asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezenţă permanentă şi acest grup de luptă va constitui o prezenţă aliată permanentă la noi, la Marea Neagră. Deci prin aceste mişcări pe care le facem, România va fi mai bine apărată dar, după părerea mea şi după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung, pentru a face Flancul estic mult mai solid şi mult mai bine apărat", a subliniat Iohannis.
În CSAT s-a decis creşterea bugetului alocat apărării naționale de la 2 la 2,5 la sută din PIB.
„Vom avea la dispoziție bani mai mulți pentru instalații defensive mai performante. Din ce în ce mai important devin armele moderne și foarte moderne, care au multă electronică, mult high-tech și care sunt mult mai scumpe, iar sistemele de apărare sunt la fel de complicate și la fel de scumpe”, a adăugat Klaus Iohannis.
În domeniul energiei, statele europene nu vor accepta cererea președintelui Putin ca statele consumatoare să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti.
„Contractele sunt contracte, nu cred că se va merge mai departe pe aceasta linie”, a mai spus președintele.
Însă Europa va începe să consume mai puţine gaze ruseşti şi mai multe gaze aduse din Statele Unite.