Summit extraordinar NATO în Bruxelles: ”Suntem uniţi în condamnarea agresiunii Rusiei”

×
Codul embed a fost copiat

La exact o lună de la începutul războiului din Ucraina, la Bruxelles au loc trei reuniuni extrem de importante: summitul NATO, cea a Consiliului European și a G7.  

Șefii de stat și de guvern, inclusiv liderul american Joe Biden și președintele României, sunt deja la prima dintre întruniri, cea a Alianței Nord Atlantice.

Vor discuta despre consolidarea Flancului Estic, respectiv crearea de 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Declarațiile președintelui României de la începutul summit-ului au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS!

Iohannis a declarat că România nu este în pericol şi că niciun român nu trebuie să se teamă, având în vedere conflictul din Ucraina.

Citește și
Grafic
Amenințată de Rusia, NATO își întărește puternic flancul estic. Peste 300.000 de militari ai Alianței sunt în alertă maximă
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

 "Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO", a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice.

"Suntem uniţi în condamnarea agresiunii neprovocate a Kremlinului şi hotărâţi să continuăm să impunem costuri Rusiei pentru a pune capăt acestui război brutal" care împlineşte joi o lună de la declanşare, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începerea summitului extraordinar.

Pe de altă parte, peşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO, reuniți la Bruxelles.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Avem deja, acum înainte să înceapă summit-ul, o veste foarte bună, probabil ați aflat. Conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO, pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă. Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja.

- Securitatea începe de acasă, de aceea am decis la ultima ședință a CSAT să creștem alocarea pentru apărare la 2,5 % din PIB.

- Este foarte clar că noi ne dorim să avem aliații alături de noi, dar în același timp ne dorim să avem noi apărarea solidă.

- Românii sunt îngrijorați de această situație și vreau să vă spun foarte clar: nu au de ce să se teamă, facem parte din cea mai puternică alianță de apărare. România nu este în pericol, românii sunt în siguranță, prin forțele noastre armate și prin NATO.

- Forța de menținere a păcii este o idee care nu a fost încă agreată în NATO.

- Consolidarea flancului estic se face foarte simplu, poziționând armate. Avem nevoie de apărare antirachetă și altele similare.

- Armele chimice și biologice sunt interzise prin tratatele internaționale și noi sperăm să rămână așa.

- Nu sunt justificate îngrijorările cu privire la țara noastră, românii pot sta liniștiți, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au justificare.

Șeful NATO: Putin a făcut o mare greșeală

 

Înainte de începerea summit-ului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele Vladimir Putin a făcut ”o mare greșeală”.

Președintele Putin a făcut o mare greșeală, iar asta este să începi un război împotriva unei națiuni independente și suverane. A subestimat puterea poporului ucrainean, curajul acestui popor și a forțelor lor, și prin urmare s-au confruntat cu o rezistență mai mare decât s-au așteptat. Noi trebuie să stabilim cum abordăm acțiunile Rusiei în Ucraina, iar acesta este motivul pentru care am acordat Ucrainei un suport semnificativ și am crescut prezența trupelor NATO în flancul estic al Alianței. Facem asta ca să putem să răspundem și să abordăm orice provocare la adresa securității noastre.” - a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a subliniat faptul că, după o lună de la începerea războiului, Ucraina este mai bine pregătită și mai bine echipată militar.

Alianța NATO oferă un suport militar semnificativ Ucrainei și antrenează zeci de mii de soldați care se află acum pe front și se luptă cu forțele rusești invadatoare. Armata Ucrainei este acum mai bine antrenată, mai bine echipată.” - a spus Stoltenberg.

Pe de altă parte, oficialul Alianței Nord-Atlantice a explicat, încă o dată, de ce nu vrea NATO să impună o zonă de restricții aeriene deasupra Ucrainei.

Am fost foarte clari, că nu vom trimite trupe NATO terestre sau avioane NATO în aer. Facem asta pentru că avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu va escalada în afara Ucrainei, să provoace mai multă suferință, mai multă moarte și mai multă distrugere. Să declari zonă de restricționare aeriană deasupra Ucrainei înseamnă să impui asta, iar când impui o zonă de restricționare aeriană înseamnă să ataci masiv sistemele rusești de apărare aeriană din Rusia, Belarus și Ucraina. De asemenea, să tragi în avioanele rusești. Iar atunci, riscul unui război între Rusia și NATO va fi foarte mare, iar asta va provoca mai multe morți și mai multă distrugere.” - a mai spus Stoltenberg.

Ce se discută la summit-ul NATO

 

Este de așteptat ca liderii occidentali să discute și noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Poziția Chinei va fi un alt subiect important al discuțiilor.

Întâlnirea la nivel înalt are loc în contextul în care Kremlinul anunță că va recurge la arme nucleare dacă existența Rusiei va fi amenințată. Washington-ul a catalogat declarația drept nesăbuită și iresponsabilă.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

"Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda şi relaţiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Cotroceni.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Analiză: Zece feluri prin care războiul din Ucraina va schimba lumea. Invazia rusă va afecta ordinea geopolitică globală
Analiză: Zece feluri prin care războiul din Ucraina va schimba lumea. Invazia rusă va afecta ordinea geopolitică globală

Bătălia pentru viitorul Ucrainei nu este doar un război regional oarecare. El marchează o ruptură în relațiile dintre Rusia și Occident, care va avea repercusiuni profunde pentru Europa și întreaga lume.

Amenințată de Rusia, NATO își întărește puternic flancul estic. Peste 300.000 de militari ai Alianței sunt în alertă maximă
Amenințată de Rusia, NATO își întărește puternic flancul estic. Peste 300.000 de militari ai Alianței sunt în alertă maximă

Cu un război sângeros la granițele noastre, NATO își va întări în următoarele zile flancul estic. Vor fi înființate patru noi grupuri de luptă, inclusiv în România.  

Cancelarul german Scholz: „Ofensiva rusă în Ucraina se împotmoleşte. NATO nu va pleca la război”
Cancelarul german Scholz: „Ofensiva rusă în Ucraina se împotmoleşte. NATO nu va pleca la război”

Ofensiva rusă în Ucraina „se împotmoleşte” în pofida „distrugerilor pe care le provoacă zi după zi”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz în Bundestag, transmite AFP, conform Agerpres.

Viktor Orban: ”Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la Ucraina”
Viktor Orban: ”Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la Ucraina”

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că ”pe masa NATO” se află ”propuneri periculoase” în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina, transmite MTI.

 

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.