Revista TIME îl laudă pe Ciucă, după ce premierul a vorbit de Țepeș în conflictul din Ucraina
Cunoscuta publicație TIME îl laudă pe premierul Nicolae Ciucă, într-un editorial care a fost publicat cu o zi înainte ca șeful Guvernului român să participe împreună cu președintele Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Bruxelles.
Editorialul începe cu câteva cuvinte despre fostul domnitor Vlad Țepeș.
”Un prinț valah din secolul al XV-lea, Vlad avea reputația de a fierbe bebeluși și de a bea sânge, deși marca sa era să tragă un dușman pe un țăruș în pământ, distrugându-i astfel orice organe majore și prelungind moartea până la un final chinuitor, uneori de 48 de ore”.
Premierul român Nicolae Ciucă poate că nu susține metodele lui Vlad, dar a declarat pentru TIME că împărtășește aprecierea larg răspândită pentru modul în care Țepeș ”a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor acesteia”.
Lumea are nevoie de astfel de abilități astăzi, notează TIME.
Cum să oprim „agresiunea ilegală, neprovocată și brutală împotriva Ucrainei”, așa cum o descrie Ciucă, un fost general de armată, este „cel mai mare test de la sfârșitul Războiului Rece”, care promite ”deschiderea unui nou capitol al istoriei europene”.
Ciucă spune că NATO trebuie să-și lărgească radical mandatul, pentru a face față acestor amenințări ale generației următoare.
”Chiar dacă puțini americani ar fi capabili să găsească România pe o hartă, națiunea de 19 milioane va avea un rol geostrategic notabil pentru a ajuta la navigarea care va urma după invazia lui Putin - ceea ce Ciucă numește o „nouă realitate cruntă”. Chiar și sub conducerea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, România a fost, fără îndoială, (statul) cel mai independent și cu aspect occidental dintre sateliții sovietici, iar această neîncredere profundă față de invadarea Rusiei a crescut de la revoluția sa democratică din 1989.” - mai arată TIME.
Jurnaliștii mai precizează faptul că CV-ul lui Ciucă îl face să fie foarte potrivit pentru un rol conflictual, în ciuda faptului că și-a asumat postul pe timp de pace, acum 4 luni.
Născut în micul sat Plenița de la granița de sud cu Bulgaria, el a fost șef al forțelor armate ale României din 2015 până în 2019, iar apoi ministru al Apărării din 2019 până în 2021. Înaintarea sa la funcția de șef al guvernului în noiembrie a fost o decizie dezordonată, lipsită de inspirație: a apărut ca cel mai puțin inacceptabil candidat de compromis între partidele care se ceartau. Chiar și atunci, Ciucă a fost nevoit să respingă acuzațiile că ar fi plagiat aproape o treime din teza sa de doctorat.
”E clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea din rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient în serios. Lăudându-l pe Zelenski, el spune că președintele ucrainean ”oferă acum ucrainenilor și Europei un contrast puternic cu ezitările, dorința de a evita responsabilitățile și evitarea deciziilor grele și dificile care au caracterizat adesea relațiile Occidentului cu Rusia” - se mai arată în editorialul TIME.
Sursa: Time
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, romania, nicolae ciuca, general,
Dată publicare:
24-03-2022 14:43