Iohannis: "Ne-am opus cu succes unei Europe cu doua sau mai multe viteze". Ce a declarat despre o vizita a Papei in Romania

Ultima actualizare: 28-03-2017 07:22

Klaus Iohannis a participat la reuniunea liderilor UE de la Roma, unde a fost reinnoit angajamentul european.

La finalul reuniunii, presedintele Romaniei a facut declaratii despre viitorul Uniunii Europe, urmarile BREXIT pentru cetatenii romani si o posibila vizita a Papei Francisc in Romania, in 2018.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

"Avem toate motivele sa fim mandri de ce am facut pana acum. Trebuie sa reinnoim angajamentul pentru a continua dezvoltarea proiectului unic. De el depind pacea si prosperitatea europenilor.

Am adoptat la summit declaratia de la Roma, document politic prin care se defineste o viziune comuna a proiectului european pentru urmatorii 10 ani.

Dupa 60 de ani, viziunea fondatorilor inscrisa in tratat, de a crea o uniune tot mai stransa intre popoare, ramane de actualitate si se regaseste in declaratia de astazi.

Mentinerea unitatii celor 27 de state membre este si trebuie sa ramana deviza noastra in continuare. 

Textul declaratiei este pozitiv si echilibrat, in acord cu pozitia promovata de Romania cu privire la viitorul Europei.

Au fost preluate preocuparile Romaniei si inclusa o referire suplimentara la coeziune, in ceea ce priveste o Europa prospera si sustenabila.

Doresc sa subliniez ca mentionarea in textul declaratiei a concetului de cooperare consolidata este facuta strict in limitele prevederilor actualului tratat al UE, obiectivul fiind ca toate statele sa actioneze impreuna.

Textul declaratiei mentioneaza ca ramane deschisa pentru statele membre care doresc sa se alature mai tarziu acestor forme de cooperare consolidata. Nu dorim pasi inapoi de la ceea ce am realizat pana acum.

Nu trebuie uitat ca o UE mai puternica inseamna o UE mai aproape de cetateni. Din aceasta perspectiva, o functionare mai eficienta a institutiior este conditionata de mecanisme mai transparente.

Pentru Romania, e important sa isi mentina cu realism si consecventa prioritatile de agenda si sa se implice activ in consolidarea politicilor care pot contribui la reducerea decalajelor din UE.

La inceputul lui 2019, Romania va exercita presedintia Consiliului European, ceea ce reprezinta o oportunitate. Romania isi va stabilit prioritatile pentru perioada in care vom avea ocazia de a promova interesul european si de a demonstra viziunea noastra, proprie Romaniei, in identificarea unor solutii capabile sa avanseze proiectul european.

Obiectivul major al Romaniei este cel al unei Uniuni unite, care are capacitatea de a juca un rol cheie la nivel global. Acestea cred ca sunt si asteptarile cetatenilor, care isi doresc o Europa puternica, incluziva, bazata pe principii si norme. Este misiunea noastra, a liderilor, de a demonstra ca avem viziunea de a duce mai departe proiectul comun si sa castigam increderea intr-o Europa unita. Asa putem contracara tendintele eurosceptice, radicale, xenofobice.

Am convingerea ca putem depasi aceasta perioada de incertidutine intelegand mesajul clar de coeziune dat si astazi."

Intrebarile jurnalistilor si raspunsuri:

Reporter: "In declaratia finala se regaseste paragrarul: "in ritmul si intensitate diferita unde este necesar". Puteti sa il explicati? Seamana cu "Europa cu mai multe viteze"."

Klaus Iohannis: "Ne-am opus cu succes, fiindca ati constatat cu totii, din discursul liderilor a disparut "Europa cu doua sau mai multe viteze". Daca am fi acceptat o Uniune cu doua viteze, viteza a doua ar fi fost in Est. Am fi fost lasati in urma. In Vest, europenii se tem ca le ia cineva locurile de munca. Nici una nici alta nu au voie sa se intample. Nu putem lasa ca oamenii sa inceapa sa se teama de proiectul european. Din fericirie, am reusit sa gasim exprimari mai bune.

Pasajul este in perfecta consonanta cu tratativele. Reflecta situatia de acum a Uniunii. S-a dovedit ca sunt proiecte unde nu toti vor sa intre de la inceput. De exemplu, Zona euro.

Un alt proiect este procurorul european. 19 state din 27 vor sa intre de la inceptul. Celelalte, mai evalueaza. Daca doresc, vor avea usa deschisa pentru a intra in acest proiect. Cred ca s-a inteles ca nu se poate merge pe ideea Europei cu mai multe viteze. Ne-am intoarce in timp, nimeni nu-si dorest pasi inapoi. Toti vor o UE mai puternica."

Reporter: "Pe 29 martie, Marea Britanie activeaza BREXIT-ul. Cum sunt protejatii cetatenii romani?"

Klaus Iohannis: "In situatia BREXIT, tema cea mai importanta pentru noi sunt romanii de acolo. Nu suntem singuri. Polonia are 800.000 de cetateni acolo.

Si Marea Britanie are o preocupare foarte puternica fata de cetatenii ei care traiesc in alte state. Aceasta tema cu siguranta va fi in atentia tuturor, vom avea grija sa negociem impreuna cu celelalte state membre, in asa fel in cat chestiunea cetatenilor sa fie rezolvata bine. Nu dorim sa lasam cetatenii nostri undeva suspendati, cu un statut incert."

Reporter: "Puteti sa ne impartasiti din discutia cu Papa, se vorbeste despre o vizita in Romania?"

Klaus Iohannis: "In afara de un schimb de amabilitati protocolare, i-am reiterat invitatia mea pe care am facut-o in 2015 de a vizita Romania in 2018. L-am invitat si in forma scrisa, cu o saptamana in urma. Se vor face toate demersurile. Daca va fi posibil, va veni."

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO