Klaus Iohannis, mesaj la 100 de ani de la masacrul armenilor. Cele 1,5 milioane de victime au fost canonizate
Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul comemorarii a "100 de ani de la tragedia istorica a armenilor".
Comemorarea si constientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezinta astazi "demersuri obligatorii pentru ca lumea noastra sa-si insuseasca lectia trecutului", spune presedintele Iohannis.
In mesaj, seful statului arata ca, la un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduce "un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei si grelei incercari de la inceputul secolului trecut".
"Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci in crima teribila care a umbrit umanitatea si care ne obliga astazi la recunoastere si reconciliere", se arata in mesajul presedintelui Klaus Iohannis, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
"Comemorarea si constientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezinta astazi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastra sa-și insușeasca lectia trecutului. Totodata, recunoașterea unei tragedii istorice de proportiile celei petrecute acum 100 de ani inseamna un semnal important si necesar pentru eradicarea urii, intolerantei, rasismului si xenofobiei. Respectul pentru victime ne obliga sa ne indreptam cu totii gandul catre cei disparuti si sa ne rugam in tacere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!", mai spune presedintele in mesaj.
Armenia comemoreaza 100 de ani de la tragedie, in prezenta lui Putin si Hollande
Armenia comemoreaza vineri o suta de ani de la masacrarea unui milion si jumatate de armeni in perioada Imperiului Otoman (1915), in prezenta presedintilor Rusiei, Vladimir Putin, si Frantei, Francois Hollande, relateaza EFE, potrivit Agerpres.
Ceremonia are loc la complexul memorial Tsitsernakaberd, situat pe o colina la periferia Erevanului, unde mai intai oficialitati, iar apoi zeci de mii de armeni din intreaga lume vor aduce un omagiu victimelor.
La ceremonie participa reprezentanti ai guvernelor din tari, precum Statele Unite, Rusia, Germania si Argentina. Cele 1,5 milioane de victime au fost canonizate, joi, in cadrul unei ceremonii solemne in care au fost proclamate drept martiri ai Bisericii Armene Apostolice, cea mai veche biserica din lume.
Presedintele Armeniei, Serge Sarkissian, a lansat saptamana aceasta un apel catre omologul sau turc, Recep Erdogan, sa profite de aceasta data simbolica pentru a normaliza relatiile dintre cele doua tari, adica recunoasterea genocidului si deschiderea frontierei comune.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat tragedia armeana drept "una dintre cele mai teribile si dramatice in istoria omenirii" si a subliniat ca exterminare etnica nu are justificare.
Pentru armeni, data de 24 aprilie 1915 marcheaza inceperea arestarilor si a deportarilor masive care au costat viata a circa un milion si jumatate dintre ei, in cadrul unei campanii de eliminare sistematica. Turcia respinge insa categoric termenul de genocid, recunoscut de numeroase tari, si-i denunta pe toti cei care-l folosesc. Ankara evoca in schimb ''masacre reciproce'' in ultimii ani ai unui imperiu pe cale de prabusire.
Sursa: Mediafax
Etichete: klaus iohannis, mesaj, comemorare, armenia,
Dată publicare:
24-04-2015 12:25