Iohannis a participat la summitul extraordinar de la Bruxelles, privind imigratia clandestina. Mesajul presedintelui Romaniei
Liderii europeni s-au intalnit joi la Bruxelles, intr-un summit extraordinar, privind imigratia clandestina. Au cautat o solutie pentru drama din Mediterana, unde, in mai putin de 4 luni, si-au pierdut viata peste 1.600 de imigranti si refugiati.
La finalul intalnirii, s-a decis ca Uniunea Europeana va tripla fondurile destinate patrularii maritime în Mediterana, au anuntat joi seara surse diplomatice europene la Bruxelles, transmite DPA, potrivit Agerpres.
UPDATE ORA 22:10 Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, dupa summit-ul extraordinar de la Bruxelles:
- Este necesar sa fim solidari cu statele membre care au povara cea mai mare;
- Am aratat necesitatea cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona si faptul ca sprijinim acest demers;
- Am aratat ca Romania este implicata acum in Frontex, dar suntem dispusi, daca ni se solicita, sa trimitem mai multi experti in zona;
- Am subliniat faptul ca e important ca aceasta chestiune sa fie discutata cu tarile africane si cu cele arabe, pentru a gasi solutiile cele mai potrivite;
- Consiliul european a agreat un document care se axeaza in principal pe intarirea prezentei in Marea Mediterana, pe combaterea traficului de persoane, pe prevenirea fluxului de imigratie ilegala si pe intarirea interna a solidaritatii si responsabilitatii in UE.
Ceremonie in memoria celor peste 800 de victime
Intre timp, in Malta, s-a tinut o ceremonie in memoria celor peste 800 de victime ale naufragiului din 19 aprilie, din largul coastelor libiene.
Intr-un cort instalat langa morga spitalului maltez Mater Dei, 24 de sicrie simple de lemn au fost depuse pe un covor rosu. Doar 24 de cadavre au putut fi recuperate dupa naufragiul din noaptea de 18 spre 19 aprilie, dar numarul celor care au pierit in apele Mediteanei - doar in aceasta tragedie - trece de 800.
Ceremonia funebra a fost condusa de un episcop si de un imam, si s-a desfasurat in prezenta unor inalti responsabili maltezi, dar si a comisarului european pentru imigratie, ministrului italian de interne si ministrului grec al solidaritatii. Zilele trecute o alta ambarcatiune cu refugiati s-a scufundat in largul coastelor grecesti, dar cei mai multi dintre ei au fost salvati.
Printre cei invitati la summitul extraordinar s-a numarat si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
''Razboiul, dictaturile ori coruptia generalizata silesc oameni din multe tari ale lumii sa-si paraseasca satele si orasele si sa ia calea refugiului. Traficanti de toate felurile promit sa-i duca in tari libere de violenta si persecutie. Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta si, de aceea, maine particip la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei'', a scris Iohannis pe Facebook.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru joi summitul extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un raspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranti dinspre Africa de Nord.
''Am decis sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situatia din Mediterana. Aceasta situatie este dramatica si nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni sa moara in timp ce incearca sa treaca marea catre Europa. Iata de ce am decis sa convoc un summit extraordinar'', a afirmat Tusk, intr-o inregistrare postata pe YouTube, conform Agerpres.
''Situatia din Mediterana priveste nu numai tarile noastre vecine din sud, ci pe noi toti, intreaga Europa'', a adaugat Donald Tusk.
Convocati de urgenta, sefii de stat si de guvern incearca sa se puna de acord in privinta unui plan de actiune. Care sa mai fie si pus in aplicare; pentru ca a mai existat unul, in 2013, dupa un alt naufragiu in apropierea insulei italiene Lampedusa, dar a ramas doar pe hartie.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Se contureaza cateva directii de actiune: stoparea traficului de fiinte umane, incluisv prin anihilarea retelelor de traficanti, intarirea cooperarii, sigur cu statele de origine si tarnzit, si, in final, stabilirea statelor membre cele mai afectate."
Liderii europeni trebuie sa se pronunte pentru o operatiune militara impotriva traficantilor care aduc peste Mediterana, in fiecare an, zeci de mii de imigranti din tarile sarace sau sfasiate de conflicte. "Trebuie facute eforturi sistematice pentru identificarea, capturarea si distrugerea ambarcatiunilor, inainte ca acestea sa fie utilizate de traficanti "- se afirma in proiectul de declaratie comuna.
Documentul mai prevede masuri de interventie in timpul traversarii vaselor cu imigranti, inclusiv dublarea - pana la 6 milioane de euro - a bugetului alocat pentru operatiuni de supraveghere si salvare maritima.
In sfarsit, statele membre ale Uniunii Europene sunt invitate sa preia o parte din multimea de imigranti care ajung mai ales in Italia si Grecia.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, summit, imigranti, bruxelles, donald tusk,
Dată publicare:
23-04-2015 22:22