Iohannis: ”Lucrurile vor fi mai grave”

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, după ce a vizitat spitalul militar de campanie amenajat în curtea Institutului de Geriatrie ”Ana Aslan” că după ce criza sanitară va trece autorităţile vor face ”o evaluare la sânge” a sistemului sanitar românesc.

Între timp, în țară se pregătesc alte locuri în care vor fi tratați pacienții cu Covid 19.

Spitalul de campanie ROLL 2, ridicat de armata în Otopeni, este gata și a fost vizitat astăzi de președintele Klaus Iohannis. Și la Constanța, armata amenajează un spital similar pe stadion.

Cercetătorii de la MApN au pus la punct și un modul pentru izolarea și dezinfectarea personalului medical din aceste zone de campanie.

Echipat cu mănuși și masca de protecție, președintele Klaus Iohannis a verificat Spitalul de Campanie ridicat în curtea Institutului „Ana Aslan".

Citește și
Poluare Italia
Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe
De ce a murit Andreea, fiica lui Igor Cuciuc. Rezultatul autopsiei: „A fost operată la Chișinău”

I-a salutat de la distanta pe premierul Ludovic Orban, pe noul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru și pe ministrul Afacerilor Interne.

Spitalul de campanie are 500 de locuri în corturi medicale și containere. Sunt inclusiv unități de triaj, un laborator, secție de radiologie, una de sterilizare și o zonă de decontaminare.

”Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19. Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile. Am vizitat toate secțiile”, a spus Iohannis.

Pregătiri și la Constanța

Și la Constanța, armata a început să instaleze pe stadionul ”Portul” un spital modular adus din Olanda. Aici ar trebui să ajungă pacienții infectați de coronavirus din țoață Dubrogea, când spitalele din zona vor fi pline.

Maior Cătălin Păcuraru, șef Logistică Direcția Medicală: ”Un sistem modular de tratament și izolare cu 50 paturi care va fi special destinat pentru izolare și tratament pentru cazurile covid. Acesta vă funcționă că o secție extinsă de boli infecțioase a spitalului militar Constanța”.

Între timp, cercetătorii militari de la Ministerul Apărării au creat un modul numit BIOSAFE, care poate fi de ajutor mai ales în aceste spitale de campanie. Modulul are doua compartimente închise, cu presiune negativă, în care medicii pot trata pacienții infectați cu covid 19, apoi se pot dezinfecta.

Colonel doctor inginer Claudiu Lăzăroaie, reprezentantul Centrului de cercetare științifică: ”În camera principală avem și două filtre pentru a reuși să filtrăm aerul contaminat cu coronavirus, astfel încât care iese din camera să fie curat. Practic tot ce este contaminat rămâne în interior, iar asta se poate face doar cu o presiune negativă și un sistem de filtre foarte bine pus la punct”.

Peste 2.500 de militari îi sprijină pe polițiștii pentru a-i depista pe cei ies din casă fară motiv. Față de polițiști, militarii nu au posibilitatea de a-i amenda direct pe cetățeni.

Iohannis se așteaptă la o creștere a numărului de bolnavi

Iohannis a spus că autorităţile continuă să se pregătească pentru a face faţă cazurilor de Covid-19 şi a cerut populaţiei să păstreze distanţa socială.

”Din păcate, şi asta ne-o spun experţii, lucrurile în continuare vor fi mai grave. Ne aşteptăm, din păcate, la o creştere a numărului bolnavilor, dar vedem cu toţii că şi statul se pregăteşte din ce în ce mai bine”, a mai spus Iohannis.

”Este impresionant ce au reuşit militarii şi personalul medical militar să realizeze în puţine zile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcţiune, dar este gata pregătit şi în următoarele ore va primi toate acreditările şi va intra în funcţiune”, a declarat șeful statului.

”România este pregătită pentru a face faţă cât se poate de bine acestei epidemii. Trebuie să spun că, după ce se termină această criză, care din păcate va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România şi vom lua toate măsurile pentru a avea dotările pentru a face faţă oricărei situaţii, şi unei epidemii şi unui dezastru”, a afirmat preşedintele Iohannis, sâmbătă, la finalul vizitei făcute la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secţie externă a Spitalului Militar Central.

El a dat asigurări că ”suntem pregătiţi, dar vom lua toate măsurile pentru a fi şi mai bine pregătiţi”.
Şeful statului a subliniat apelul către cetăţeni de a evita contactul cu alţi oameni.

”Oricât de pregătite ar fi autorităţile, şi sunt bine pregătite, o parte semnificativă revine fiecărui român în acest demers de a preveni răspândirea coronavirusului.

”Respectați toate normele de igienă”

Este foarte, foarte important – şi o să repet acest lucru la fiecare declaraţie pe care o fac – evitaţi contactul cu alţi oameni! Evitaţi să vă atingeţi! Evitaţi să vă îmbrăţişaţi!
Evitaţi cu orice preţ să vă întâlniţi într-un loc închis cu mai mulţi oameni. Respectaţi toate normele de igienă! Oricât de paradoxal ar suna, cel mai important lucru este să ne spălăm foarte des pe mâini, să evităm să ne atingem fizic cu alte persoane”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că este o perioadă foarte grea.

”Din păcate, şi asta ne-o spun experţii, lucrurile în continuare vor fi mai grave. Ne aşteptăm, din păcate, la o creştere a numărului bolnavilor, dar vedem cu toţii că şi statul se pregăteşte din ce în ce mai bine.

Îmi doresc foarte mult ca şi românii să fie din ce în ce mai bine pregătiţi şi să respecte aceste norme. Împreună vom trece prin această criză”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe
Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe

Agenția Spațială Europeană a făcut publice imaginile surprinse cu ajutorul satelitului Copernicus Sentinel-5P.

Declarația pe proprie răspundere poate fi completată și online. Formularul oficial
Declarația pe proprie răspundere poate fi completată și online. Formularul oficial

Declarația pe proprie răspundere și adeverințele de angajator pot fi completate și online, prin intermediu unui formular electronic, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.