Iohannis: "O ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi o catastrofă pentru România"
Preşedintele a făcut declaraţii joi seară la Palatul Cotroceni, după ce a promulgat Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
- La 100 de ani de la înfăptuirea idealului naţional, guvernanţii au obligaţia de a a face Unirea reală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- de-a lungul timpului, absenţa unei astfel de autostrăzi a avut consecinţşe grave
- Moldova e singura mare regiune istorică fără o autostradă, deşi proiectul e pe agenda publică de 11 ani
- prin indolenţa şi amatorismul unor politicieni, această nevoie s-a transformat de o chestiune de siguranţă naţiobală
-e trist că a fost nevoie de o lege ca guvernanţii să facă paşi concreţi. Realizarea unor obioective de acest fel nu ar trebui să aştepte Parlamentul, Guvernul are toate pârghiile
- ar fi trebuit ca în Anul Centenarului să putem circula pe Autostrada Unirii
- politicienii trebuie să livreze ceea ce au promis
- să reflectăm serios la modul cum vrem să arate România viitoare. O Românie fără autostrăzi e condamnată la subdezvoltare.
- Până nu va exista autostrada, nu vom avea prosperitate în regiune. Acest proiect are şi importanţă strategică, va contribui la integrarea europeană a Republicii Moldova
- a nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea
- avertizez Guvernul că în bugetul pe anul viitor trebuie să se găsească fonduri pentru Autostrada Unirii. Avem sprijinul Comisiei Europene.
- e un proiect prioritar pentru milioane de români
- marile lucrări publice trebuie să ocupe un loc central
- nu concep că acest Guvern va îndrăzni să încalce legea
- e problema lor că nu există un proiect privind autostrada
- să facem deosebirea între circ, scandal politic şi aşteptările românilor
- o să îi răspund premierului
- graţierea şi amnistia au fost deja tema unui OUG dacă vă amintiţi la începutul lui 2017 şi au dus la manifestări foarte ample din partea românilor care nu-şi doresc aşa ceva. OUG 13 a fost retrasă atunci. Există semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee. Chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spaţiul public. O astfel de ordonanţă ar fi o catastrofă pentru România. Ar declanşa o criză politică fără precedent. Fac un apel la politicienii lucizi din PSD să facă tot ce consideră ca o astfel de ordonanţă să iasă din discuţie.
- am toate informaţiile care circulă în spaţiul public privind o astfel de ordonanţă
- toate protocoalele au fost desecretizate
Klaus Iohannis a promulgat joi la ora 17:00, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii civice ieşene care militează pentru autostradă şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.
Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.
Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.
Iniţiatorii legii critică întârzierile Guvernului, care îşi propunea ca abia în 2021 să înceapă realizarea studiilor de fezabilitate pentru această autostradă.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la sfârşitul lunii trecute, o întâlnire cu o delegaţie a asociaţiilor “Moldova Vrea Autostradă”, ”Împreună pentru A8″ şi “Pro Infrastructura”. El spunea atunci că, în pofida susţinerii Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.
Reprezentanţii celor trei asociaţii i-au înmânat atunci preşedintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acţiunilor societăţii civile, corespondenţa cu autorităţile responsabile, dar şi aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, autostrada, politicieni, declaratii,
Dată publicare:
29-11-2018 17:06