Iohannis și-a amânat vizita în Ucraina, din cauza adoptării Legii educației
Preşedintele Klaus Iohannis le-a declarat, joi, jurnaliştilor la New York, că în urma adoptării noii Legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată.
Nouă lege, care trebuie promulgată de preşedintele Ucrainei, prevede înlocuirea treptată a materiilor în limbile minorităţilor cu materii predate în limba ucraineană. Comunitatea românească formată din peste 600 de mii de persoane a criticat dur acest demers.
Klaus Iohannis: ''Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an. Ideea mea a fost de fapt să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, că să subliniem că ne preocupă. Când am aflat de lege, am contramandat vizită mea şi primirea preşedintelui Parlamentului, care se anunţase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice.''
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat vizita în Statele Unite în mijlocul românilor care trăiesc în zona Philadelphia.
Klaus Iohannis: ''De la început am dat o atenţie deosebită diasporei. Sunteţi vitali pentru păstrarea legăturii cu patria şi mă bazez foarte mult pe dvs. atunci când vine vorba de parteneriatul strategic cu SUA.''
Aceşti soţi stabiliţi în SUA de 17 ani au venit să-l reîntâlnească pe preşedinte.
”Am locuit pe aceeaşi stradă când dânsul preda Fizică la Școala Numărul 2 din Agnita, acum locuim în Delaware.”, au declarat aceștia.
Alţii i-au pus întrebări.
Ileana Pendus: ”Aş vrea să-l întreb pe dl. preşedinte cum s-a simţit după întâlnirea cu preşedintele Trump şi ce viziune are dânsul în privinţa politicii externe.”
Cuplul prezidenţial a vizitat şi un loc cu mare însemnătate istorică pentru Statele Unite: Independence Hall, o clădire simbol, practic locul nașterii Statelor Unite ale Americii.
”În această clădire a fost dezbătută şi adoptată celebra Declaraţie de Independenţa. Iar mult mai târziu, în 1918, aici ajungeau şi românii care făceau parte din Uniunea Democratică a Europei Centrale, o uniune care îi reunea pe cei care reprezentau naţionalităţile oprimate din Austro-Ungaria”, relatează Laura Culiță, trimisul Știrilor ProTV la New York.
Şeful statului român a fost în America şi în mai anul acesta.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, klaus iohannis, presedinte, predare, minoritati,
Dată publicare:
21-09-2017 20:47