Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată, însă Guvernul nu are bani

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii. 

Această este vestea bună. Cea mai puțin bună, este că până în vară, Guvernul nu are bani, să le plătească.

Deși legea, ar fi trebuit să între în vigoare, din februarie, executivul a anunțat că este nevoit să amâne aplicarea ei, până in iulie, după rectificarea bugetară.

Legea promulgată prevede dublarea alocațiilor pentru copii, astfel că alocația crește de la 300 la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani și de la 150 la 300 de lei pentru cei între 2 și 18 ani.

Președintele și premierul au discutat despre delicată problemă a dublării alocațiilor de la prima întâlnire pe care au avut-o la Cotroceni la începutul anului. Soluția proprogarii termenului de intrare în vigoare a legii s-a prefigurat încă de atunci. Premierul a confirmat astăzi că Executivul nu are banii necesari în buget.

Citește și
copii
Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Nu există prevederi în bugetare pentru a finanța creșterea alocațiilor (...). Nu putem rectifică bugetul decât după primele șase luni ale anului, guvernul este obligat să dea ordonanță de urgență privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până după rectificarea din vară", a spus Ludovic Orban.

De altfel, decizia era previzibilă.

Calculele provind impactul acestei măsuri pentru buget s au făcut încă de la finalul anului trecut, când legea a fost adoptată în parlament. Guvernul trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei în plus, dublarea alocațiilor având un impact bugetar de 0,63 puncte din bip. Asta în condițiile în care deficit este cu mult depășit. Președintele a promulgat legea lăsând Guvernul să rezolve problema.

Social-democrații spun însă că liberalii nu au căutat cu adevărat soluții.

Viorica Dancila, președinte interimar PSD femei: "Eu cred că Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, există foarte multe soluții, dacă nu le găsesc, să sune la guvernul PSD".

Legea promulgată de șeful statului ar fi trebuit să între în vigoare de la 1 Februarie și stabilea alocații de 600 de lei pentru copiii mai mici de doi ani, de 300 de lei pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani și de 600 de lei pentru cei cu dizabilități.

La nivelul lunii noiembrie 2019 erau înregistrați aproape 3,6 milioane de beneficiari de alocații de stat pentru copii, conform datelor publice ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale. Impactul bugetar al dublării valorii alocațiilor ar fi, conform plăților din noiembrie, de circa 7,2 miliarde de lei pe an, respectiv 1,5 miliarde de euro.  

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Primarul din Târgu Mureș vrea ca statul să aleagă persoanele care pot face copii
Primarul din Târgu Mureș vrea ca statul să aleagă persoanele care pot face copii

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, propune ca statul să decidă cine poate face copii și susține că viitorii părinți ar trebui să îndeplinească patru condiții importante. În caz contrar, statul ar trebui să le ia copiii, propune edilul.

Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii
Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii va fi amânat.

PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii
PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii

Dublarea alocațiilor de stat pentru copii iscă noi tensiuni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.