Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată, însă Guvernul nu are bani


Ultimul update: Miercuri 15 Ianuarie 2020 10:51
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2020 12:17
Categorie: Stiri Politice

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii. 

Această este vestea bună. Cea mai puțin bună, este că până în vară, Guvernul nu are bani, să le plătească.

Deși legea, ar fi trebuit să între în vigoare, din februarie, executivul a anunțat că este nevoit să amâne aplicarea ei, până in iulie, după rectificarea bugetară.

Legea promulgată prevede dublarea alocațiilor pentru copii, astfel că alocația crește de la 300 la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani și de la 150 la 300 de lei pentru cei între 2 și 18 ani.

Președintele și premierul au discutat despre delicată problemă a dublării alocațiilor de la prima întâlnire pe care au avut-o la Cotroceni la începutul anului. Soluția proprogarii termenului de intrare în vigoare a legii s-a prefigurat încă de atunci. Premierul a confirmat astăzi că Executivul nu are banii necesari în buget.

"Nu există prevederi în bugetare pentru a finanța creșterea alocațiilor (...). Nu putem rectifică bugetul decât după primele șase luni ale anului, guvernul este obligat să dea ordonanță de urgență privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până după rectificarea din vară", a spus Ludovic Orban.

De altfel, decizia era previzibilă.

Calculele provind impactul acestei măsuri pentru buget s au făcut încă de la finalul anului trecut, când legea a fost adoptată în parlament. Guvernul trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei în plus, dublarea alocațiilor având un impact bugetar de 0,63 puncte din bip. Asta în condițiile în care deficit este cu mult depășit. Președintele a promulgat legea lăsând Guvernul să rezolve problema.

Social-democrații spun însă că liberalii nu au căutat cu adevărat soluții.

Viorica Dancila, președinte interimar PSD femei: "Eu cred că Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, există foarte multe soluții, dacă nu le găsesc, să sune la guvernul PSD".

Legea promulgată de șeful statului ar fi trebuit să între în vigoare de la 1 Februarie și stabilea alocații de 600 de lei pentru copiii mai mici de doi ani, de 300 de lei pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani și de 600 de lei pentru cei cu dizabilități.

La nivelul lunii noiembrie 2019 erau înregistrați aproape 3,6 milioane de beneficiari de alocații de stat pentru copii, conform datelor publice ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale. Impactul bugetar al dublării valorii alocațiilor ar fi, conform plăților din noiembrie, de circa 7,2 miliarde de lei pe an, respectiv 1,5 miliarde de euro.  

 

 

Primarul din Târgu Mureș vrea ca statul să aleagă persoanele care pot face copii
Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii
PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47